Читај ми!

Симоновић правоснажно осуђен на четири године за подстрекивање на паљење куће новинару

Бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу, Апелациони суд у Београду је смањио затворску казну за годину дана, и правоснажно га осудио на четири године јер је подстрекивао друге окривљене да запале имовину новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића. Другостепени суд је утврдио отежавајуће и олакшавајуће околности осуђених, а вештачењем проверио вредност материјалне штете настале услед пожара.

Апелациони суд у Београду смањио за годину дана казну затвора бившем председнику општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и правоснажно га осудио на четири година јер је подстрекивао друге окривљене да запале имовину новинара портала "Жиг инфо" Милана Јовановића.

Симоновићу је изречена и новчана казна од 100.000 динара, а другостепени суд је смањио и осталим окривљенима казне.

Другоогптужени Владимир Михаиловић који је првостепеном пресудом био осуђен на четири године, правоснажно је осуђен на три године и новчану казну од 100.000 динара.

Трећеоптуженом Владимиру Новаковићу је такође казна смањена за годину дана те је осуђен на казну затвора од две и по године.

Александар Маринковић који се налази у бекству је као директни извршилац осуђен на казну затвора од четири године, за шест месеци мање од првостепене пресуде, и новчану казну од 100.000 динара.

Одлука Апелационог суда

Апелациони суд сматра да се основано жалбама бранилаца окривљених побијају наводи првостепене пресуде да је приликом пожара наступила штета великих размера, као и да је тај суд повредио закон када је окривљене осудио за кривично дело тешко дело против опште сигурности.

Вештачење је утврдило да је том приликом настала материјална штета већа од четири милиона динара.

Према правном схватању, штета великих размера, у случају тешког дела против опште сигурности, постоји када вредност прелази износ од шест милиона динара, а што није овај случај.

Имајући у виду наведено – суд је преиначио пресуду у погледу правне квалификације и радње квалификовао као кривично дело изазивање опште опасности у односу на Симоновића и Михаиловића подстрекавањем.

У односу на Новаковића правна квалификација остала је неизмењена.

Отежавајуће/олакшавајуће околности Симоновића

Када је реч о кривичној санкцији, првостепени суд је по налажењу Апелационог, правилно утврдио од олакшавајућих околности на страни Симоновића оценио да је неосуђиван, личне и породичне прилике, да се ради о породичном човеку.

Од отежавајућих околности је оценио да је као подстрекач, саучесник у извршењу кривичног дела остварио висок интензитет угрожености заштићеног добра, да је кривично дело извршио из ниских побуда.

Наводи се да је као председник општине Гроцка, не само дужан да трпи критике на рачун вршења своје функције, већ и да покаже висок степен толеранције на њих, а одлучио да, користећи свој положај и утицај, предузме недозвољене радње – све у циљу опомене Јовановића да престане да се бави истраживањем његовог рада на позицији председника општине.

Отежавајуће/олакшавајуће околности Михаиловића

У односу на Михаиловића првостепени суд је оценио да је реч о породичном човеку, да је признањем допринео утврђивању чињеничног стања.

Што се отежавајућих околности тиче, суд је узео у обзир да је остварио висок интензитет угрожености заштићеног добра, да је кривично дело учинио из ниских побуда и да је захтев Симоновића прихватио из користољубља, да би тиме обезбедио бољи статус своје супруге.

Отежавајуће/олакшавајуће околности Новаковића

Суд је од олакшавајућих околности на страни Новаковића оценио да је неосуђиван, да је признањем значајно допринео утврђивању чињеничног стања и да се ради о породичном човеку.

Од отежавајућих околности Новаковићу, суд је утврдио да је кривично дело учинио из користољубља, да је својим делом остварио висок интензитет угрожености заштићеног добра и да током поступка није изразио жаљење и кајање због извршеног кривичног дела.

Отежавајуће/олакшавајуће околности Маринковића

На страни Маринковића суд је од олакшавајућих околности утвдио да је признањем допринео утврђивању чињеничног стања.

Отежавајуће околности су његова вишеструка осуђиваност, те то да је извршењем кривичног дела остварио висок интензитет угрожености заштићеног добра, као и да је кривично дело извршио из ниских побуда.

Другостепени суд је оценио да се основано жалбама бранилаца окривљених оспорава правилност одлуке о висини казне имајући у виду да је Апелациони суд преквалификовао са тежег на блаже кривично дело, а што свакако, оправдава одмеравање блаже казне.

Такође, Апелациони суд сматра да првостпени суд није довољно утврдио да су Михаиловић, Новаковић и Маринковић признали извршење кривичног дела, док је у односу на Симоновића пропустио да утврди његову старосну доб, а у односу на Маринковића није ценио породичне прилике, што су све околности од значаја код одмеравања казне, док у односу на Новаковића пропустио да као олакшавајућу околност прихвати да је способност окривљеног да схвати значај свог дела и да управља поступцима била смањена.

Пожар у кући новинара

Наиме, у ноћи између 11. и 12. децембра 2018. године запаљен је аутомобил Јовановицеве супруге, а пожар се тада проширио на гаражу и део куће.

У пожару је причињена материјална штета, али нико није повређен. Симоновић се терети да је друге оптужене подстрекавао да у знак опомене запале имовину Јовановића.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара