Турински: Нисмо као Дубаи и Лондон за зараду, али имамо културу добродошлице за оне који би да раде овде

Људи прво бирају места која имају боље пословне могућности и где могу боље да зараде, рекао је за РТС Милош Турински из "Инфостуда", говорећи о спремности за пресељење у иностранство због посла. Радници би, на глобалном нивоу, највише волели да оду у Лондон, Амстердам и Дубаи, али наше комшије у окружењу долазе да раде у Србију због неколико разлога.

У савременом пословном окружењу спремност радника да се прилагоде новим условима рада и живота постаје пресудна. Што радници из Србије мисле о раду у иностранству?

У глобалном истраживању, у Међународног удружења портала за запошљавање, у коме је учествовао и Инфостуд, било више од 150.000 испитаника и чак 188 земаља широм света.

Милош Турински рекао је за РТС да у овом великом истраживању са више од  150.000 испитаника, из Србије је било око 3.500 испитаника.

"Најавише су учествовали запослени радници, потом они који су незапослени и они који се школују како бисмо видели како заиста стоји ствар о том чувеном исељењу у иностранство и код наших грађана. Ово истраживање смо радили 2018. године, потом 2020. након пандемије и онда крајем 2023. године“, рекао је Турински.

Хтели смо да видимо да ли постоји нека одређена спремност, колика је та спремност за исељењем из своје матичне земље, који су разлози, где бисмо најчешће ишли, због чега бисмо ишли и због чега бисмо се исељавали, додаје Турински.

У паду проценат спремности за исељавање

У паду је проценат спремности за исељење на глобалном нивоу, некада је био 70 одсто, сада је 60 одсто.

"Иако је у паду, јасно је да 60 одсто није занемарљив проценат уколико погледамо апсолутни број. У Србији 2018. године, поређење ради, та спремност је износила чак 20 одсто, пала је 2020. године на 15 одсто, а 2023. пала је на 11 одсто“, упоредио је Турински.

"Једанаест посто грађана, односно испитаних, је спремно на исељење, то можда сад звучи мало када причамо о процентима. Међутим, ако применимо ту бројку на апсолутни број радно способног становништва у Србији, даље имамо заиста велику бригу колики ће се број људи евентуално иселити у неком наредном периоду“, каже он.

Најпожељаније земље и градови

Ако причамо на глобалном нивоу где би најчешћи радници ишли, први град на листи је Лондон, други је Амстердам, а потом и Дубаи, указао је Турински.

Према његовим речима, Лондон је на првом месту претежно због енглеског језика, зато што је енглески језик широко разумљив и примењив.

"Са друге стране, Дубаи је на листи, град који се налази на истоку, што можда није био очекивано, али знамо колико се Дубаи развија, које су све тамо пословне могућности и слично“, додаје Турински.

Ако причамо о преференцијама наших радника, ту је другачија ситуација, на првом месту су земље Западне Европе, што нама није толико чудно, сви смо свесни да се највећи  број наших грађана управо исељава у Немачку, Швајцарску, па потом у Скандинавске земље, што је и ова листа показала, а онда ту су и Америка и Канада, напомиње Турински.

Али ако причамо о региону, Словенија се свакако нашла на листи најпожељнијих земаља, наводи Турински.

Међутим, она је на листи топ 10, али није најпожељнија, подвукао је Турински.

Кључни разлози за пресељење

Турински каже да људи прво бирају места у којима су боље пословне могућности и где могу боље да зараде.

"Дакле, тај финансијски аспект је свакако на првом месту, а оно што је на другом месту је бољи друштвени живот, уређеније друштво, могућност да се напредује, инклузивност и сличне ствари. Значи да имате само стабилност и сигурност што се тиче вашег живота", каже он.

Критеријуми оних који желе да раде у Србији

Турински каже да је Србија учествовала у овом истраживању, значи Србија се нашла на тој листи.

"Србија је на листи као земља на 106. месту, није нека посебна позиција, али Београд као главни град је на 101. месту", навео је он.

"Ако погледамо структуру и ако погледамо податке, највише људи који би се овде доселили су људи из региона, наше комшије који су ставили Србију као потенцијалну земљу за исељење, а оно што нас истиче, иако можда нисмо као и Лондон, Амстердам, Дубаи, са великом могућношћу за напредовање, са добрим платама, као што могу да нуде ови велики градови - је да је препознато што имамо јако добру инклузивност, културу добродошлице и што испитаници наводе да овде заиста може лепо да се одгаји породица", истакао је Турински.

Очекивања радника од послодаваца у иностранству

Говорећи о очекивању радника од послодаваца у иностранству, Турински каже да је на првом месту очекивање да имате помоћ при том пресељењу.

"Кад кажем помоћ, најбитнији је тај административни део који је свима проблематичан у првом кораку. Дакле, то је углавном виза уколико је за наше раднике који иду преко", закључио јен Турински.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара