Читај ми!

Чарлс Трећи се враћа краљевским дужностима – коначно мало умереног оптимизма из Бакингемске палате

Након скоро три месеца лечења од рака, британски краљ Чарлс Трећи, како је најављено из Бакингемске палате, враћа се на јавне дужности од 30. априла.

Чарлс Трећи се враћа краљевским дужностима – коначно мало умереног оптимизма из Бакингемске палате Чарлс Трећи се враћа краљевским дужностима – коначно мало умереног оптимизма из Бакингемске палате

Из Бакингемске палате је први пут званично саопшетно о краљевом стању здравља од када је откривена дијагноза да болује од рака простате. За Британце је ово прекидање тишине позитивном поруком о његовом лечењу најава, ако не потпуног повратка доброг здравља, онда барем првих наговештаја опоравка, пише Би-Би-Си.

Било је толико страшних вести за чланове краљевске породице ове године – принцезу од Велса, као и краља који се суочавају са раком - тако да ова најава да се Чарлс Трећи враћа краљевским дужностима представља преко потребну промену.

У том тону је и слика краља и краљице у баштама Бакингемске палате, на којој је приметан дашак лета након дуге тмурне зиме.

Драматичне вести које су стизале из Бакингемске палате, које су привукле огромну пажњу јавности, сада су изазвале много оптимистичније расположење.

Краљ Чарлс ће наставити са јавним ангажманима које је морао да откаже.

Није случајно што ће  његова прва посета следеће недеље бити Центар за лечење рака где ће, уз много личног заједничког искуства, показати своју подршку особљу и пацијентима.

Последње вести указују и да је краљ довољно добро да угости и државну посету, а цар и царица Јапана стижу крајем јуна – што је догађај који обично подразумева комплетну церемонију. То су тренуци меке моћи у којима краљ, као шеф државе, игра кључну улогу.

 Последња државна посета јужнокорејског председника показала је краљеву спремност да буде дипломатски креативан, укључујући и да бенд испред Бакингемске палате који је свирао познату нумеру Гангнам стајл. То је било непосредно пре Божића, али због свих каснијих дешавања изгледа као да је било пре више година.

Коментатор Ричард Палмер, који је пратио Чарлсове посете дуги низ година, сматра да ће краљ желети да врати своју владавину на прави курс.

„Краљ је одлично започео нову владавину, много боље него што су многи краљевски посматрачи очекивали, али његови, и здравствени проблеми принцезе од Велса, избацили су монархију са курса. Он је радохоличар, тако да сам сигуран да му је недостајало јавно обављање дужности“, рекао је Палмер.

Сада ће имати другу прилику да започне своју владавину.

Тајминг објаве је такође могао да отклони нека тешка питања о томе како тече краљев опоравак која би се ускоро појавила.

Приближава се низ великих краљевских летњих догађаја – као што су баштенске забаве, Trooping the Color и комеморације на дан Де – на којима би се очекивало да присуствује краљ. За јесен су била предвиђена и путовања у иностранство.

Да ли ће краљ успети да испуни све предстојеће дужности

Међутим, упркос најновијим вестима, још увек је неизвесно да ли ће Чарлс бити довољно доброг здравља да присуствује неком од ових догађаја.

То што није могуће рећи да ли ће бити на веридбама за само неколико недеља може бити спасоносни подсетник да је ово и даље проблем. Можда постоји оптимизам, али то је опрезни оптимизам.

Разумљиво је да је здравствено стање приватна ствар, али када се загребе испод површине најновијег саопштења, ипак остаје много тога нејасног и непознатог.

Краљево лечење рака није завршено и још увек није одређен датум када ће бити окончано. Као што знају многе породице, живот са раком значи живот са много неизвесности.

Што значи да се краљ не враћа на „посао“ у пуном капацитету.

Што се тиче саопштења помоћника палате, позитивна порука ће бити испред свих спекулација. Поставио је наратив у много оптимистичнији правац, при чему су краљеви доктори „веома охрабрени напретком који је до сада постигнут“, а не причом о отказаним дужностима.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара