Холандска престолонаследница се предомислила, ипак се не одриче годишњег прихода

Холандска престолонаследница Катарина-Амалија променила је своју одлуку од пре три године да се одриче права на годишњи приход и обавестила премијера да јој је новац ипак потребан.

Пре нешто мање од три године, уочи свог осамнаестог рођендана, најстарија ћерка холандског краља Вилема-Александера и краљице Максиме, престолонаследница Катарина-Амалија, обавестила је премијера Марка Рутеа да жели да се одрекне права на 1,6 милиона евра годишњих прихода на име личних и кућних трошкова, на које по закону има право. 

У писму је рекла да би се „осећала нелагодно" да добија новац док не ради ништа и нема никакве краљевске дужности, док је другим студентима много теже, посебно у тадашњим условима корона вируса.

Холандски и светски медији масовно су тада пренели ову вест, уз напомену да је то први пут да члан краљевске породице одбија плату и надокнаду трошкова. 

Међутим, у последње три године, околности су се очигледно промениле, па је на адресу премијера ових дана стигло ново писмо од принцезе.

У њему она каже да је одлучила да од 2025. престане да враћа тај новац.

„С временом и услед изненађујућих околности, сада може да се претпостави да ћу морати да узмем у обзир кадровске и материјалне трошкове ради самосталног обављања своје функције, укључујући секретаријат и трошкове за животни и радни смештај”, каже у писму.

Престолонаследници није било баш лако последњих година. Откако је у септембру 2021. постала пунолетна и почела да студира политику, психологију, право и економију на Универзитету у Амстердаму, желећи да бар на кратко буде обична "нормална" девојка, била је принуђена да се исели из студентског смештаја, због претњи по личну безбедност. Тајне службе су откриле да принцези можда прети отмица. 

Тек недавно, током посете шпанског краља Фелипеа и краљице Летисије Холандији, јавности је откривено да се Катарина Амалија тада привремено преселила у Мадрид. На свечаном банкету краљ Вилем-Александер захвалио се шпанској краљевској породици на помоћи што је његова ћерка наставила да живи у Мадриду, истовремено студирајући у Амстердаму. 

Сналажење у Шпанији принцези није тешко пало, будући да савршено говори шпански, пошто је њена мајка, краљица Максима, рођена Аргентинка,

Престолонаследница се сада вратила у Холандију, где је наставила студије, али полако преузима и неке краљевске дужности. 

Што ће јој, несумњиво, бити лакше са 1,6 милиона евра годишње. 

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара