Задивљујући дански смарагди први пут на краљици Мери

На првом свечаном портрету данског краљевског пара, краљица Мери носи чувени смарагдни сет накита који се чува у дворцу Розенборг. 

Објављен је први свечани портрет данског краља Фредерика и краљице Мери, од званичног ступања на престо новог суверена у јануару.

Краљица Мери за ту прилику носи један од најрепрезентативнијих примерака накита у поседу краљевских породица.

Реч је о смарагдном сету тијаре, огрлице, минђуша и броша, једној од четири колекције драгуља, које је краљица Софија Магдалена, супруга Кристијана VI, завештала круни, тестаментом из 1746. Они се чувају, заједно са осталим драгоценостима, у трезору замка Розенборг у Копенхагену, где посетиоци могу и уживо да их виде. 

Осим смарагдног, колекцију Софије Магдалене чине још и бисерни, рубински и дијамантски комплет, а према њеном тестаменту, може да их носи само актуелна краљица или краљица супруга и не сме да их износи са данске територије. 

Квалитетом камења и израде посебно се истиче смарагдни сет, којег је дизајнирао драгуљар Вајсхаупт 1840, а наручио Кристијан VIII као поклон за сребрну годишњицу својој супрузи Каролини Амалији. За израду су коришћени смарагди који су већ цео век били у поседу краљевске породице, већином као завештање Софије Магдалене, или су припадали принцези Шарлоти. 

Дански краљевски драгуљи једини су у свету који су истовремено и музејски експонати и део накита који носи актуелна краљица. Бивша краљица Маргрете, која је пре четири месеца абдицирала, имала је обичај да каже да Данци своје драгуље радије мере столећима, него каратима.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара