Читај ми!

Престолонаследник Фредерик следећи краљ Данске – од бунтовника до ватреног заштитника животне средине

Пошто је његова мајка Маргрета одлучила да абдицира после 52 године на данском престолу, Фредерик је изгледа спреман да преузме улогу опуштеног, либералног суверена.

Престолонаследник Фредерик следећи краљ Данске – од бунтовника до ватреног заштитника животне средине Престолонаследник Фредерик следећи краљ Данске – од бунтовника до ватреног заштитника животне средине

Бунтовни тинејџер који је постао породичан човек који се брине о климатским променама, будући краљ Данске је оличење опуштене, либералне монархије.

Страствени борац за животну средину, престолонаследник Фредерик који ће у мају напунити 56 година, дискретно се наметнуо у сенци своје веома популарне мајке, краљице Маргрете II, залажући се за Данску и њену жељу да пронађе решења за климатску кризу.

„Када дође време, ја ћу водити брод“, рекао је у говору на прослави пола века владавине његове мајке.

„Пратићу те, као што си ти пратила свог оца“ у вођењу хиљаду година старе институције, додао је принц Фредерик. И након шокантне најаве његове мајке у новогодишњој ноћи да намерава да абдицира почетком 2024, он ће ускоро добити своју шансу.

Фредерикова одмерена самоувереност је далеко од његовог млађег ја.

„Није био баш бунтовник, али док је био млађи, јако му је сметала медијска пажња и сазнање да ће постати краљ“, каже Гите Редер, стручњак за данску краљевску породицу.

„Стекао је самопоуздање тек у својим средњим двадесетим", додала је Редерова у изјави за АФП.

Фредерик је замерао родитељима да су га због краљевских обавеза занемаривали. Тражио је утеху у брзим аутомобилима и брзом животу, а почетком деведесетих стекао је репутацију размаженог и распусног принца.

Међутим, пошто је 1995. дипломирао на Универзитету Архус, као први дански краљевић који је стекао високо образовање, слика о престолонаследнику је почела да се мења. Током студирања боравио је и на Харварду у Сједињеним Државама, где је био уписан под псеудонимом Фредерик Хенриксен.

Ово лажно презиме било је одобрено његовом оцу, француском дипломати Анрију ди Монпизету, који је постао принц супруг Хенрик када се оженио Маргретом.

Али Фредерик – који говори енглески, француски и немачки – заиста је почео да сазрева у својој улози током обуке у три рода данске војске.

Принц је служио у морнаричком корпусу Фрогман – где је добио надимак Пинго (Пингвин) – и био један од само четири од 300 регрута који су прошли све тестове 1995. године.

Године 2000. учествовао је у четворомесечној скијашкој експедицији од 3.500 километара преко Гренланда.

Због ове одважности и авантуристичког духа завршио је у болници после несреће на моторним санкама. 

На прослави свог 50. рођендана, 21. маја 2018, Фредерик је покренуо јавну манифестацију трчања у пет највећих градова у Данској под називом „Краљевска трка“, на којој је учешће узело преко 70.000 Данаца, укључујући и престолонаследника Фредерика и чланове његове породице. Трка је од тада постала традиционална и отказана је само 2020. у време пандемије ковида 19.

Престолонаследник Фредерик је основао и фондацију која пружа финансијску помоћ студентима политичких наука, за једногодишње студије на Харварду, које је и сам похађао, као и за финансијску подршку научним експедицијама, посебно на Гренланду и Фарским Острвима.

„Он је спортиста, посећује концерте и фудбалске утакмице, што га чини приступачнијим од његове мајке“, напомиње Редерова.

„Не желим да се закључам у замак. Желим да будем свој, људско биће“, рекао је једном приликом, инсистирајући да ће се тога држати чак и након што преузме трон.

Своју жену Мери Доналдсон, аустралијску адвокатицу, упознао је у бару у Сиднеју током Олимпијских игара 2000. године. Трудили су се да њихових четворо деце добије што нормалније васпитање, шаљући их углавном у државне школе.

Према оцени историчара Себастијана Олден-Јоргенсена, будући краљевски пар је „модеран, освешћен, заљубљеници су у поп музику, модерну уметност и спорт“.

Они „не представљају потенцијалну револуцију у поређењу са краљицом“, већ пажљиву транзицију која се прилагођава времену, сматра Олден-Јоргенсен.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара