За комшије само најбоље – посластице са менија краљевског банкета у Стокхолму

Водимо вас на краљевски банкет у Стокхолму, одржан поводом посете финског председника Шведској. Погледајте каква је била атмосфера и какве су се све ђаконије нашле на менију.

Упркос турбулентној историји, скандинавске народе данас повезује блиско пријатељство и тесна сарадња. То се манифестује не само током гласања на „Песми Евровизије“, него и приликом званичних државних посета.

Фински председник Александер Стуб са супругом боравио је ових дана у Стокхолму и Гетеборгу, а гала банкет какав је комшијама приредио шведски краљ Карл XVI Густав, догађај је за памћење. 

На менију се нашла свежа икра са карфиолом, влашцем, уљем копра, холандез умаком и лимуном. 

Потом је сервирана риба, и то не макар каква: исландска грдобина са слатким грашком, конфијем од кромпира, листовима црне рибизле и лагано димљеним сосом од путера.

Ускршње време не може да прође без јагњетине, па је јеловник подразумевао и пролећну јагњетину из Малардалена, са жалфијом, рузмарином, лавандом и хајдучком травом, уз Баригул артичоке, што је, како смо проверили, специјалан начин припреме овог веома деликатног и захтевног поврћа, које су осмислили мајстори француског кулинарства, а којим се спречава да артичоке током припреме потамне.

Као десерт послужена је кувана рабарбара са специфичним зачинима: тахићанском ванилом, лимун вербеном и мирисним броћем. 

Шеф кухиње шведског двора потрудио се да се гости осећају посебно, не само одабиром ђаконија, него и њиховом пролећном ускршњом декорацијом.

За дворски гламур побринуле су се и три даме из шведске краљевске породице: краљица Силвија, престолонаследница Викторија и принцеза Софија, супруга краљевог сина, принца Карла Филипа.

Оне су својим раскошним тоалетама и дијамантским тијарама и накитом који су носиле, допринеле да атмосфера током вечери буде као из бајке.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се