Читај ми!

Дукати, коњи, ћускије, почела сезона вашара али – без запрежних кола

Са Првомајским празницима на Пештерској висоравни почела је сезона вашара, сабора или теферича који трају све до јесени. У селу Делимеђе негују се занимљиви обичаји, у духу традиције народа овог краја, и тако чувају од заборава.

Иако су због кишног времена одустале бројне невесте које су годинама атракција вашара због богатог златног накита, стотине љубитеља теферича окупило се на Коштанпољу у Делимеђу да се провеселе, друже и чувају традицију од заборава.

Времена се мењају, као и начин живота и статусни симболи али не и обичај даривања невесте златним накитом.

Неке од њих око врата носе и до стотину златних дуката од којих сваки кошта по хиљаду евра што је вредност већег стана у неком велеграду.

Новац се не штеди ни за локалне музичаре, па се у једно коло заплете педесет и више евра.

Да би се разликовале од удатих, девојке не носе накит. Вашар је био одувек прилика да се упознају момци и девојке и склапају веридбе.

„Овде се окупљало 30 до 40 хиљада грађана пре можда 20 и више година, али сад је омладина отишла и оно што је било нема. Некада су овде биле коњичке трке, 15, 20 коња је трчало овде од Глоговика па до горе. Невесте биле, девојке... То је све било покривено, а сад је преполовљено све", рекла је Авдија Хоџић из села Драга.

Међутим, на Пештерској висоравни кажу да је веома важно да момак осим богаства поседује још снагу и вештину па су готово заборављена спортска надметања у бацању ћускије и камена с рамена неизоставни део вашарског колорита.

Тежина ћускије и камена који се баца износе до 20 килограма.

„Некад је било бацање камена с рамена до 100 кила, копље, ћускије, трка коња. Јачи су људи били и здравши су људи били", каже Бајро Хамидовић из села Крће на сјеничко-пештерској висоравни.

Вашари опстају вековима али уместо запрежних кола на пештерским пољима данас, паркирана су модерна возила.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара