Читај ми!

Златна палма у Кану "чека" Мерил Стрип

На церемонији отварања Канског филмског фестивала 14. маја 2024. године, прослављена глумица Мерил Стрип добиће почасну Златну палму, саопштили су организатори фестивала.

Глумица Мерил Стрип једна је од најславнијих глумаца у историји Холивуда, са рекордном 21 номинацијом за Оскара, добитница је три.

Њена каријера је обухватала низ модерних класика, од драма као што су Ловац на јелене, Моја Африка и Крамер против Крамера до омиљених породичних филмова као што су Ђаво носи Праду и Мама Миа.

У Кану је 1989. године освојила награду за најбољу глумицу у филму Плач у тами.

"Неизмерно сам почаствована што сам примила вест о овој престижној награди. Освојити награду у Кану, за међународну заједницу уметника увек је представљало највише достигнуће у уметности филма", истакла је Мерил Стрип. 

Стрипова ће се придружити бројним холивудским ветеранима који ће се појавити на овогодишњем Канском фестивалу на француској Азурној обали, укључујући творца Ратова звезда, Џорџа Лукаса, који ће такође добити награду за животно дело на завршној церемонији у Кану.

„Каријера холивудске глумице траје скоро 50 година,  то је време у коме је настало много филмских остварења и запажених улога. Мерил Стрип је део наше колективне маште, наше заједничке љубави према биоскопу“, наводе организатори фестивала у саопштењу.

Почасну Златну палму такође добијају легендарни јапански колектив аниматора „Студио Гхибли“, јапанског редитеља анимације Хајаа Мијазакија. Ова награда ће први пут бити додељена групи, а не појединцу.

Кански фестивал биће одржан од 14. до 25. маја, а за Златну палму се такмичи више од 20 филмова, укључујући и нови филм Френсиса Кополе Мегалополис.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара