Читај ми!

„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића

Домаћи класик „Буђење пацова“ из 1967. године у режији Живојина Павловића, 22. је дигитално рестауриран филм у оквиру пројекта „А1 Кинотека“. Један од најзначајнијих филмова југословенског црног таласа имаће онлајн премијеру и пројекције у Кинотеци.

Легендарни Живојин Павловић, овенчан Сребрним медведом за најбољу режију на Берлинском фестивалу и Сребрном ареном у Пули, Буђење пацова снимио је по сценарију Драгољуба Ивкова, Гордана Михића и Љубише Козамаре.

То је прича о „илузији о срећи“ из призме разочараног усамљеника у покушају да промени свој бесмислени живот. А Павловић је причу преточио у дело незаобилазно у филмској едукацији.

„Ово је филм који на најбољи начин илуструје нашу тежњу у Кинотеци да на домаћем терену као у иностранству представимо оно најзначајније из српске и у овом случају југословенске сцене“, наглашава Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

На рестаурацији филма Буђење пацова снимљеног у продукцији „Центар филма“, радила је целокупна постава одељења за дигизатлизацију и дигиталну рестаурацију Југословенске кинотеке, повративши квалитет слике и тона какав је био 1967. године.

„Сви они који се одлуче да у ова два дана чак у четири термина бесплатно погледају пројекције филма Буђење пацова, моћи да погледају и легат Живојина Паловића који између осталог подразумева и ову престижну награду из Берлина из 1967. године“, додаје Пантелић.

Бриљантне роле у Буђењу пацова остварили су Слободан Перовић, Северин Бјелић, Душица Жегарац, Павле Вуисић. Ново рухо филмског класика, прилика је да се подсетимо на њихове глумачке бравуре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара