Читај ми!

Ајфелов торањ – симбол Париза од 1889. године

Најпознатији од свих симбола Париза, Ајфелов торањ, годишње посети 5,5 милиона туриста. Ова туристичка атракција отворена је 31. марта 1889. године.

До врха Ајфеловог торња има 1.665 степеника, тежак је 10.100 тона. За његову изградљу биле су потребне две године, два месеца и пет дана од 1887. до 1889. године.

Једна од најпопуларнијих атракција у Паризу, може се видети са удаљености од шездесет пет километара, захваљујући осветлењу са 20.000 сијалица које се пале на заласку сунца.

На врху торња је музеј са оригиналним документима и цртежима Густава Ајфела. Од 1993. године, Ајфелов торањ је постао јавно добро у коме је било дозвољено фотографисање торња у комерцијалне сврхе.

Данас је Ајфелов торањ једна од најпознатијих грађевина у свету. Све до изградње Крајслерове зграде у Њујорку, био је највиши на свету.

Широм света постоји више од 40 реплика Ајфеловог торња укључујући упола мању верзију у Лас Вегасу и реплику у Токију. Да би се торањ одржао, јер га оштећују сунце и друге метеоролоше појаве, потребно је да се једном у седам година премаже са око 50 тона фарбе. 

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара