Читај ми!

Радови почињу одмах – потписани уговори о улагању у установе културе у Београду, Пожаревцу и Лесковцу

У Министарству културе потписани су уговори о улагању у инфраструктурне пројекте за установе културе у Београду, Пожаревцу и Лесковцу. Министарка културе Маја Гојковић истиче да је ово важан дан за културу у Србији и ветар у леђа за све уметнике у нашој земљи.

Дворана Коларчеве задужбине, Дом Војске у Лесковцу и Галерије Милене Павловић Барили у Пожаревцу, важне културне институције – добиће нови сјај.

„Ово је просто празник културе данас управо овде када смо потписиањем три уговора са Задужбином Илије Коларца, градом Пожаревцем и градом Лесковцем озваничили јучерашњу одлуку Владе Републике Србије да издвоји из кредитне линије Банке Савета Европе 6.100.000 евра за реконструкцију и адаптацију и изградњу нових објеката посвећених култури", рекла је Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе.

После 62 године очекује се адаптација Велике концертне дворане Коларчеве задужбине. Познато је да је једна од најакустичнијих у Европи, а реновирањем ће добити изглед какав заслужује. О значају реновирања говори и податак да су врата Коларца отворена за публику 365 дана.

„Коларац и његова концертна дворана исписују странице историје културе Србије од 1932. године. То је за задужбину која се самофинаннсира изузетно важан догађај. Ова задужбина има 147 година, ми се ближимо веку постојања и ова зграда има 92 године и наш основни циљ је да је учинио виталном и за наредни век", каже Александар Пековић, управник Задужбине „Илија М. Коларац".

Потписан је уговор и за пренамену Дома Војске у Лесковцу у Музичку школу и Градску концертну дворану. Реконструкција и доградња Галерије Милене Павловић Барили у Пожаревцу у коју спада изградња нове Галерије у дворишту Фондације, галеријски простор и обнова породичне куће чувене уметнице као споменика културе.

Скоро 900 слика коначно ће добити изложбени простор.

„Давне 1961. године Миленина мајка је оставила ту Задужбину града и тада је срушен део куће и направљен привремени галеријски простор и ето, ми смо тај приверемни простор имали до овог тренутка", рекао је Саша Павловић, градоначелник Града Пожаревца.

Радови почињу одмах. Из Министарства кутлуре истичу да су дозволе за иградњу издате.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара