Читај ми!

Бележи и чува од заборава људе и обичаје југа Србије – Небојша Илић је савремени власотиначки пустоод

Небојша Илић Илке својим филмским остварењима чува од заборава људе и обичаје југа Србије. Његови филмови добијају награде на престижним фестивалима у Србији и Европи. Последње остварење „Србијанка“, прича о усамљеној старици у напуштеној црнотравској махали добио је награду „Златна Буклија" на филмским сусретима у Великој Плани.

Оно што други не виде он запази, оно што је за многе само сећање за њега је изазов, оно што воли то и ради. Небојша Илић Илке, древни сневач, савремени власотиначки пустоод, човек који камером бележи и чува од заборава људе и обичаје југа Србије.

Без камере и фото-апарата не иде нигде, јер инспирација каже долази непозвана, у трену.

„Оно што је тренутно актуелно је триптих Древни сневач. Завршили смо први део филма о Бати из Вучја. Бата ту ствара једно дело и ако да Бог а даће да тај триптих заврши у Хиландару", каже филмси стваралац Илке.

Са камером се дружи више од три деценије а озбиљније се документарним филмом бави 15 година. Његова остварења постала су препознатљива широм Србије и региона.

Награде добија и на великим европским и светским фестивалима. Креативну енергију обнавља у разговору са пријатељима поред Власине.

„Он прославља Власотинце широм Европе на тим фестивалима и ми смо поносни на њега", каже Благоје Лукановић из Власотинца.

„Та његова уметност и све то што осваја те награде то је из његове доброте и људскости", додаје Далибор Илић, такође из Власотинца.

Илке има свакодневни ритуал. Обилазак обележја посвећеног Христифору Црниловићу чувеном власотиначком интелектуалцу, сакупљачу и чувару народног блага се подразумева. Прија му поређење са њим.

„Обично ме питају - Што толико снимаш што толико радиш зашто не видимо те снимке... Ја обично прво дете које видим кажем – Видиш оно дете. Да од њега његово дете, па следећа генерација – то ми је циљна група", каже Илке.

Увек свој, непретенциозан, скроман. И кад су се многи чудили шта и због чега ради није одустајао. Данас се Власотинчани поносе њиме јер знају да Илке ствара нешто посебно и важно за генерације које долазе.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара