Читај ми!

Кратак увид у кинематографију Аустрије у Београду, Новом Саду и Нишу

Недеља аустријског филма одржава се у биоскопима у Београду, Новом Саду и Нишу. Приказује се шест најбољих остварења акуелне продукције, уз занимљив пратећи програм.

Фестивал Недеља аустријског филма пружа увид у аустријску кинематографију и приступ филмској уметности која се у трагању суочава са могућим решењима.

Од филма Club Zero који се бави последицама диктата лепоте и здравља, до неизбежне повезаности Аустрије и Балкана у Еуропи. У центру пажње је и диптих Римини и Спарта Улриха Зајдла, добитника награде „Александар Лифка“ за допринос европској кинематографији на Палићком фетивалу.

„Нешто што почне као врло једноставна прича која има елементе документарног, врло брзо се претвара у оно што сведочи о тим великим турбуленцијама када је реч о индустрији свести у савременом добу. Тако да су аустријски филмови они који заиста наводе на размишљање“, каже Саша Радојевић, селектор Фестивала аустријског филма.

У оквиру пратећег програма представљена је књига О булеварима, апартманима и Билију Вајлдеру, посвећена једном од најутицајнијих холивудских редитеља 20. века који је филмску каријеру започео у Бечу.

„Пратећи програм ми је посебно важан, јер истиче као кључне теме одрживост, еколошка и друштвена питања. Разговарало се и о томе како би се могли у будућности снимати филмови, јер је филмска индустрија највећи загађивач међу креативним индустријама. Тако да се уз пројекције, бавимо и оним што се дешава иза сцене“, истакао је Амадеус Фалтајнер, директор Аустријског културног форума.

На затварању ће бити приказан филм Рикерл који сведочи о феномену аустро-поп музике и животу уличног свирача Вудуа Јургенса, чији ће наступ увеличати Фестивал аустријског филма.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара