Ридли Скот одликован Великим витешким крстом

Принц од Велса уручио орден Велики витешки крст редитељу сер Ридлију Скоту за допринос британској филмској индустрији на међународном плану.

Осамдесетшестогодишњи редитељ филмова Гладијатор, Истребљивач (Blade Runner) и Осми путник (Alien ), сер Ридли Скот, присуствовао је церемонији у замку Виндзор коју је приредио принц од Велса.

Ридли Скот је рођен у Саут Шилдсу, а студирао је на Вест Хартлпул колеџу уметности. Краљица Елизабета Друга доделила му је титулу сера 2002. године.

Каријеру је започео као сценограф у Би-Би-Сију, али је убрзо унапређен у редитеља и радио је на класичним телевизијским емисијама, укључујући популарну полицијску серију Зед карс.

Године 1977. снимио је свој први дугометражни играни филм, Двобој до истребљења, који ми ке донео награду жирија за најбољи дебитантски рад на Филмском фестивалу у Кану.

Славу је стекао својим другим филмом – Осми путник, из 1979. године. Три године касније режирао је Истребљивача, остварење које он сам назива својим најкомплетнијим и најличнијим филмом.

Осми путник са Сигурни Вивер у улози Елен Рипли, Бафта је оценила као „један од најутицајнијих научнофантастичних филмова свих времена“.

Скотови филмови се истичу по верном приказивању најразличитијих места и епоха, од древног Рима у Гладијатору (2000), средњовековног Јерусалима у Небеском краљевству (2005) и Енглеске у Робину Худу (2010), античког Мемфиса у Егзодусу (2014), ратом разореног Могадиша у Паду црног јастреба (2001) до футуристичког окружења у остварењима Истребљивач, Осми путник, Прометеј (2012), Марсовац: Спасилачка мисија (2015) и Осми путник: Ковенант (2017).

У филмовима као што су Осми путник, Телма и Луиз (1991), Редов Џејн (1997), Марсовац: Спасилачка мисија, Кућа Гучијевих (2021) и Наполеон (2023) посебно се истичу женски ликови.

Током каријере Ридли Скот је добијао бројна признања, међу којима и награду Британске академије филмске и телевизијске уметности (Бафта) за изузетан допринос кинематографији и за животно дело, као и Бафта стипендију 2018. године. Четири пута је био номинован за Оскара, а освојио је Златни глобус и две награде Еми за најбољи телевизијски филм (Наступајућа олуја) и најбољи документарац (Гетисбург).

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара