Читај ми!

Ко контролише безбедност боја за јаја, и да ли висока цена значи добар квалитет

Фарбе за јаја купујемо често испред пијаца, успут... Међутим, такву продају готово нико не контролише. Повремено продавце комунална инспекција помери са тротара, али уколико инспектори не дежурају стално, они се брзо врате на иста места. Распитивали смо се колико смо сигурни као потрошачи када купујемо фарбу за јаја било где, ако је на паковању тешко прочитати састав, а рок трајања – скоро немогуће.

Као пред сваки Ускрс, на пијаци Каленић – неуобичајена гужва, уобичајена понуда, а постављене су додатне тезге.

Купцима је важно које је боје фарба за јаја и колико кошта, а мало ко гледа ознаке на кесици.

Јефтиније некад значи и штетно, кажу стручњаци.

Вештачке боје коштају мање, али могу бити опасне, када садрже већу количину тешких метала: живе, арсена, кадмијума и олова.

„Пошто сам и ја прошла по пијаци, видела сам да на неким кесицима пише прехрамбена боја. Боје су врло често токсичне, али када је у питању прехрамбена, то значи да то једињење има обојење, али не прави никакве штетне последице јер је прошло испитивања, а таква испитивања на пример текстилне боје нису прошле", рекла је проф. Мирјана Рајлић Стојановић са Катедре за биохемијско инжењерство и биотехнологију, Технолошко металуршког факултета.

Несавесни продавци, жељни зараде, често купују вештачку боју и препакују је у кесице које касније продају као фарбу за јаја. Испред пијаца, продавница, на улицама, и тамо где инспекције обично нема, постављају импровизоване тезге.

Да би фарба за јаја била безбедна за употребу, на кесици треба да стоји ознака Е, а купцима се саветује да обрате пажњу и на рок трајања.

„Ви не можете да спречите некога да нешто слаже, али ако пише да је прехрамбена боја и ако ознаке Е па 100 и неки број, у принципу то значи да су проверене боје и безбедне", додаје проф. Стојановић.

Права прехрамбена боја је скупља, јер је додатно контролисана, па се неки трговци одлучују за јефтинију варијанту, где су стандарди нижи – за боје које се користе у текстилној и хемијској индустрији, на пример, за зидове.

Већина трговаца на пијаци није желела да говори о томе где и како набавља боју.

На питања да ли су и које продавнице и објекте контролисали ове године, одговоре од санитарне инспекције нисмо добили.

Према закону, на паковању мора да постоји бар-код, датум производње, рок трајања и име произвођача.

Најсигурније је боје куповати у продавницама где су контроле редовне. Али, тамо је скупље.

Када видите знатно нижу цену од стандардне, два пута размислите пре куповине, јер то је обично знак да нешто није у реду.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара