Човек који је покојног оца претворио у четбота

Употреба вештачке интелигенције за враћање људи у живот дуго је тема у научној фантастици, али развој технологије сада је то омогућио и у стварном животу. Џејмс Влахос је претворио свог преминулог оца у апликацију и посао под називом „HereafterAI“, који омогућава корисницима да ураде исто са својим вољенима.

Још 2016. године, Џејмс Влахос је добио страшну вест – његовом оцу је дијагностикована терминална фаза рака. Ово се поклопило са тренутком када је Џејмс почео да истражује каријеру у области вештачке интелигенције, тако да је његов пројекат убрзо еволуирао.

Џејмсов отац Џон је преминуо 2017. године, али не пре него што је успео да уз помоћ вештачке интелигенције претворио оно што је снимио у четбота који је могао да одговора на питања о животу његовог оца – гласом његовог оца.

Влахос напомиње да иако четбот није уклонио бол због губитка оца, то му даје „више него што бих иначе имао“. „Није нестао у некој нејасној успомени. Имам овај диван интерактивни подсетник коме се могу обратити."

Док корисници HearafterAI могу да постављају фотографије своје вољене особе, да би се појавиле на екрану њиховог паметног телефона или рачунара када користе апликацију, међутим једна друга компанија која претвара људе у четботове отишла је много даље.

Јужнокорејски DeepBrain AI креира аватара особе засноване на видео-записима, снимајући сате видео и аудио материјала како би забележио лице, глас и мимику.

„Клонирамо аватаре чија је сличност 96,5% у односу на оригиналну особу“, каже Мајкл Јунг, финансијски директор DeepBrain-а. „Тако да се породица углавном не осећа непријатно да разговара са преминулим чланом породице, иако је аватар производ вештачке интелигенције.“

Компанија верује да таква технологија може бити важан део развоја културе у којој се унапред припремамо за нашу смрт, остављајући породичне историје, приче и сећања као облик „живог наслеђа“.

Процес ипак није јефтин, а корисници не могу сами да креирају аватара. Уместо тога, они морају да плате фирми до 50.000 долара за процес снимања и креирање свог аватара.

Упркос овој високој цени, неки инвеститори су уверени да ће бити популаран, а DeepBrain је прикупио 44 милиона долара у својој последњој рунди финансирања.

Ипак, психолог Лаверн Антробус каже да треба бити веома опрезан када се користи таква „технологија туге“ у тренуцима појачаних емоција.
„Губитак је нешто што нас обузима“, каже она. „Када помислите да сте близу опоравка, онда вас нешто изненада може вратити назад.“

„Идеја да бисте у таквој ситуацији имали прилику да чујете њихов глас и да чујете њихове речи, могла би да буде прилично узнемирујућа."

Антробус додаје да не би требало да журе да користе четбота изгубљене вољене особе. „Морате да будете врло јаки пре него што употребите нешто попут овога. Опрезно и полако користите овакве апликације."

Вештачка интелигенција против бирократије

Начин на који тугујемо је специфичан за сваког од нас, али то не значи да нема заједничких искустава.

Бирократија је једна од њих. Банке, компаније и сајтови друштвених медија које је користила ваша вољена особа захтеваће да попуните низ папира да бисте затворили рачуне и окончали директна задужења, претплате и слично.

„Имала сам више од две десетине компанија којима сам морала да телефонирам и свакој од њих кажем о свом губитку“, каже четрдесетједногодишња Еленор Вуд, чији супруг Стивен је преминуо после тешке болести.

Да би се смањио административни терет недавно ожалошћених, у Великој Британији постоји онлајн платформа Settld која контактира организације приватног сектора у њихово име.

Корисник доставља потребну папирологију и списак свих које треба контактирати. Settld затим аутоматски пише и шаље мејлове. На крају се корисници поново пријављују како би проверили да ли су дотичне фирме одговориле и да ли су проблеми решени.

Платформу је 2020. године основала Вики Вилсон после смрти баке.

„Што више можемо да урадимо уз помоћ технологије да олакшамо тај административни терет, то боље“, сматра Вилсон. „Обично је потребно око девет месеци да се све заврши. Рачунамо да око 70 одсто тог посла може и треба да буде аутоматизовано.“

Профитабилна делатност

Технолошки сектор туге, који се назива и „технологија смрти", сада је глобално процењен на више од 100 милијарди фунти, према сајту TechRound.

Овај раст је подстакла пандемија коронавируса, каже Дејвид Софер, главни уредник.

„Оно што је ковид урадио је да су људи постали свеснији важности живота“, наводи Софер, наглашавајући да је то помогло да се разбију неки табуи око разговора о смрти. То је заузврат довело до тога да све више прихватамо технологију као део процеса туговања.

„Бити у могућности да обавестите много људи одједном, памтите људе путем гласовних снимака или визуелних порука су важни“, додаје.

Али Софер верује да овај тренд има још дубље значење. „Када технологија еволуира да би решила технолошке проблеме, то је добро. Али када помаже у решавању нетехнолошких проблема, као што је процес туговања, то је права сврха технологије."

Ипак, психолог Лаврен Антробус упозорава да не постоји замена за људску подршку када је у питању превазилажење туге. „Не могу сасвим да замислим место где би технологија преузела традиционалније аспекте туговања, а то су осећај блискости са људима, осећај пажње, осећај поштовања.“

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије