Читај ми!

Јединствена колекција - 250 ускршњих јаја са свих меридијана

Епархија шумадијска једина у Србији поседује јединствену колекцију ускршњих јаја. На поклон су их, у протекле четири деценије, добијали шумадијски епископи. Колекцију чини 250 ускршњх јаја, са готово свих континената.

Иза врата Владичанског двора Епархије шумадијске крије се јединствена колекција ускршњих јаја. Почео је да их сакупља осамдесетих година прошлог века почивши епископ шумадијски Сава.

Традицију је наставио владика Јован доласком на трон Епархије шумадијске 2002. године. Јаја су добијали на поклон од архијереја, високих званичника, јавних личности и верника...

Нажалост, ми немамо податке, не можемо поређати јаја хронолошки из разлога што су заправо ово је била једна приватна колекција владике Саве и касније владике Јована и на основу натписа ми можемо само сазнати одакле су она стизала и да су поклон различитих црквених заједница из целога света", истиче Драгиша Богичевић, свештеник Саборног храма Епархије шумадијске.

Колекцију чине кокошија, нојева, гушчја и препеличја, али и дрвена јаја, углавно руком осликана. Чувају се, баш као и прво офарбано јаје црвеном бојом за Ускрс, које је по народном веровању чуваркућа.

Симбол фарбања јаја заправо представља и тај симбол рађања новог живота, односно да Хришћани кроз празник васкрсења Господа и спаситеља нашег Исуса Христа заправо задобијају једну у потпуности нову димензију, односно живот вечни. Заправо и из тог куцања се и ми поздрављамо са речима Хирсотс васкрсе, Ваистину васкрсе", каже Драгиша Богичевић, свештеник Саборног храма Епархије шумадијске.

И док ће се шареноликости ускршњих јаја дивити грађани само током Ускрса, ова из јединствене колекције Епархије шумадијске остају за будућа покољења.

Свако од око 250 ускршњих јаја у Владичанском двору у Крагујевцу има своју причу. Шарана различитим техникама представљају права уметничка дела за гледање и дивљење. 

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије