Извор: РТС

Напади у области Запорожја и Доњецка; заоштрава се ситуација на украјинско-белоруској граници

Рат у Украјини – 857. дан. Најмање седам особа је страдало у руском нападу у области Запорожја, а три њих у региону Доњецка, тврде украјински регионални званичници. Начелник Генералштаба Оружаних снага Белорусије Павел Муравејко изјавио је да се ситуација на граници са Украјином погоршава. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ сматра да би савез Русије и Кине могао да подели свет.

Регионални начелник: Напад у области Запорожја, седморо страдалих

Руске снаге су гранатирале град у области Запорожја, убивши седам и ранивши још 18 особа, изјавио је регионални гувернер Иван Федоров.

Према његовим речима, у нападу су оштећене стамбене зграде, радње и инфраструктура.

(Reuters)

Опширније Краће

ЕУ увела нове мере против Белорусије

Европски савет је усвојио рестриктивне мере усмерене на белоруску економију с обзиром на, образложено je, умешаност белоруског режима у рат Русије против Украјине. 

Свеобухватне мере имају за циљ да потврде више рестриктивних мера које су већ на снази против Русије, те да се на тај начин позабаве питањем заобилажења санкција које произилази из високог степена интеграције између руске и белоруске привреде, навео је Европски савет у саопштењу.

Мере које су договорене, утицаће на различите сфере белоруске привреде као што су трговина, саобраћај и сектор услуга, додаје се у саопштењу на сајту Савета ЕУ.

Нова ограничења, тачније, забрањују увоз злата, дијаманата, хелијума, угља и минералних производа, као и сирове нафте из Белорусије у ЕУ.

Престаће и транзит робе и технологија двоструке намене кроз постсовјетску републику.

ЕУ је у новом пакету проширила ограничења на превоз робе друмским превозом, укључујући приколице и полуприколице, регистроване у Белорусији.

(РИА, Танјуг)

Опширније Краће

Случај гранатирања села у Курској области истражује се као тероризам

Руски Истражни комитет је отворио кривични случај након гранатирања села у Курској области у коме је погинуло пет особа.

"Главно истражно одељење Истражног комитета Руске Федерације отворило је кривични поступак по члану 205 Кривичног законика Руске Федерације (терористички акт) након напада оружаних формација Украјине на село Городишче, округ Рилски, Курска област", ​​наводи се у саопштењу.

Запослени у комитету утврђују околности инцидента и идентификују умешане у терористички напад.

(РИА, Танјуг)

Опширније Краће

Напад на Доњецк – троје страдало, четворо повређено

Најмање три особе су страдале, а четири њих су повређене у руском гранатирању региона Доњецка, саопштио је шеф војне администрације региона Вадим Филашкин.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Заоштрава се ситуације на украјинско-белоруској граници

Начелник Генералштаба Оружаних снага Белорусије и први заменик министра одбране Павел Муравејко изјавио је да се ситуација на граници са Украјином погоршава. 

"Видимо кретање трупа, периодичне летове дронова у близини државне границе. Суочени смо са провокацијама у дејствима беспилотних летелица на тактичком нивоу које нарушавају нашу државну границу", указао је Муравејко, додавши да ј у току минирање и изградња инжењерских баријера.

Белоруски званичник је, говорећи о тренутној ситуацији у граничном подручју, додао да су јединице специјалних снага стигле у насеље Овруч на правцу Ривне-Житомир.

Оценио је да је ситуација тешка, као и да озбиљних провокација са далекосежним последицама није било "само због здравог разума" који постоји на свим нивоима комуникације и интеракције белоруских јединица.

(Танјуг)

Опширније Краће

Борељ: Савез Русије и Кине могао би да подели свет

Запад данас има велику одговорност да спречи поделу на Запад и Исток, изјавио је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, додајући да би савез Русије и Кине могао поделити свет.

Борељ је, на међународној конференцији "Дубровник форум 2024", рекао да данас постоји криза мултилатерализма, па се низ држава окреће мултиполарности јер им је то корисније.

Додао је да су мултилатерализам заменили трансакцијски односи. "Више је играча, мање правила. Има и много више немира", нагласио је Борељ. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Кулеба: Морамо да створимо реалност у којој ће нови рат бити немогућ

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба изјавио је да Украјина не треба само да обнови границе и да Русију позове на одговорност, већ да створи реалност у којој ће нови рат бити немогућ.

"Као што знамо из наше новије историје и из других крајева, мир без правде води у нови рат. Циљ није само да се оконча рат, већ да се створи стварност, у којој ће мир бити праведан и трајан, а нови рат ће постати немогућ", поручио је Кулеба.

Кулеба је указао и на кључну улогу мировног самита и истакао да ће наставити да сарађује са земљама из свих делова света на проналажењу решења која ће омогућити успостављање праведног мира. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Оптужбе у СБ УН на рачун Русије: Севернокорејска ракета пронађена у Украјини

Шеф истраживачке организације, која прати оружје употребљено у нападима од 2018. године  у Украјини, у Савету безбедности Уједињених нација, изјавио је да је организација "неоспорно" установила да је балистичка ракета која је пронађена у Украјини пореклом из Северне Кореје.

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници на састанку сукобили су се са Русијом и Северном Корејом, рекавши да су обе земље прекршиле ембарго УН на извоз оружја из Северне Кореје, преноси АП. 

Русија је одбацила "неосноване оптужбе", а Северна Кореја је састанак одбацила, назвавши га "изузетно дрским чином" дискусије о "нечијем наводном трансферу оружја".

Извршни директор организације "Истраживање о оружју у сукобима" Џона Леф поднео је на састанку детаљну анализу ракете која је 2. јануара погодила украјински Харков

Према његовим речима, организација је документовала ракетни мотор ракете, њен задњи део и скоро 300 компоненти које је произвело 26 компанија из осам земаља и територија и утврдила да је ракета била или КН-23 или КН-24 произведена 2023. године у Северној Кореји.

(Танјуг)

Опширније Краће

Тужилаштво Харкова: Једна особа погинула у гранатирању Богуславке

У руском гранатирању села Богуславка, у Харковској области, једна особа је убијена, а друга рањена, саопштило је украјинско регионално тужилаштво у Харкову.

У гранатирању су такође оштећене приватне куће, преноси Укринформ.

Истовремено, у руском нападу на село Купјанск-Вузлови су оштећени амбуланта, пошта, образовна установа и стамбени објекти.

Укринформ наводи да је у јучерашњим руским нападима у области Харков убијена једна жена, а да је осам цивила повређено.

(Танјуг/Укринформ)

Опширније Краће

Ракетни напад на Севастопољ, троје рањено

Локални званичник Михаил Развожајев каже да су три особе повређене током ракетног напада на Севастопољ.

Како је наавео у објави на Телеграму, у четврти Балаклаве уништене две ракете, али да су њихови фрагменти пали у приобалну зону и Балаклаву због чега је избио пожар, а кров приватне куће је оштећен.

(РИА Новости)

 

 

Опширније Краће

Москва: Насеље Шуми у Доњецкој области под контролом руских снага

Руско Mинистарство одбране саопштило је да су московске снаге преузеле контролу над насељем Шуми у источној Украјини, јавила је државна новинска агенција РИА Новости.

Насеље Шуми адиминстративно припада граду Торецку у Дољецкој области. 

(Reuters)

Опширније Краће

Заплењена имовина бивших украјинских посланика Медведчука и Козака

Фабрика грађевинског материјала у власништву бивших проруских украјинских посланика Виктора Медведчука и Тараса Козака званично је заплењена и пренета држави, саопштила је тамошња Служба државне безбедности (СБУ).

Фабрику је запленила украјинска Агенција за истраживање и управљање имовином (АРМА).

Обојица су оптужени у одсуству да су преварили државу за 1,8 милиона долара, преноси Кијев индепендент.

Имовина, која се налази у Лавовској области, процењена је на око 4,9 милиона долара и налази се на више од 10 хектара земље, саопштила је СБУ.

Медведчук и Козак били су међу кључним прокремљским политичарима у Украјини и водили су медијски холдинг "Новини", који је угашен 2021. због оптужби за промовисање проруске пропаганде.

Обојица је оптужена за издају и сарадњу са Русијом и одузето им је украјинско држављанство.

Тарас Козак је побегао из Украјине 2021. године, док је Виктор Медведчук приведен и размењен за украјинске ратне заробљенике 2022. године.

Заплењена средства биће преусмерена у буџет Украјине, а део средстава биће усмерена за подршку украјинској војсци, саопштио је СБУ.

(Tanjug/Kyiv Independent)

Опширније Краће

Министарство одбране Украјине: Уништен руски центар за комуникацију на Криму

Министарство одбране Украјине саопштило је да су њене снаге уништиле Руски центар за свемирски надзор и комуникацију на Криму.

У саопштењу се наводи да је тај центар важна војна компонента у систему сателитских комуникација и навигације за Русе.

Осим тога, украјинска војска тврди да је успешно погођен и јуришни авион Су-25, систем ПВО "оса" и два ракетна система “град“.

(Танјуг)

 

Опширније Краће

Локалне власти: Напад украјинских дронова на Курску област, убијено пет особа

Најмање пет особа, међу којима два мала детета, убијено је у нападу украјинских беспилотних летелица на село Городиште у Курској области у Русији, рекао је вршилац дужности губернатора тог региона Алексеј Смирнов.

Како је навео у објави на Телеграму, синоћ је украјинска летелица напала стамбену зграду у селу Городишче, округ Рилски.

Додао је да су две особе у тешком стању пребачене у регионалну болницу у Рилску, пренела је РИА Новости.

(Танјуг/РИА Новости)

Опширније Краће

Москва тврди да су њене трупе заузеле село у Доњецкој области, Кијеву истиче да се борбе још воде

Министарство одбране Русије саопштило је да су њене снаге преузеле контролу над насељем Роздоловка у источној Украјини, док украјинска војска тврди да се воде тешке борбе у областима око насеља.

Руско министарство је у саопштењу навело да је руска војна групација "Југ“ заузела, како је рекла, повољније позиције након што је потиснула украјинске снаге из насеља.

Како наводи британска агенција, Роздоловка се налази у Доњецкој области, жаришту спорог напредовања Русије преко источне Украјине. Лежи северно од Бахмута и Соледара, два града стављена под руску контролу прошле године након што је сравњена у вишемесечним борбама.

Генералштаб украјинске војске навео је да су руске снаге извеле 19 напада у широком сектору који укључује Роздоливку.

"Наши војници су одлучно држали одбрану и одбили 15 напада“, додаје се у извештају.

Руске снаге које су напредовале дуж линије фронта од 1.000 километара заузеле су неколико села у источним регионима откако су преузеле контролу над стратешким градом Авдејевком у фебруару.

(Reuters)

Опширније Краће

Ракете за ПВО системе у следећем америчком пакету помоћи Кијеву

САД ће послати Украјини оружје и муницију у вредности од 150 милиона долара, укључујући пресретаче противваздушне одбране "хок" (HAWК) и артиљеријску муницију калибра 155 милиметара, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће пакет помоћи у оружју бити представљен у понедељак, рекли су званичници, који нису желели да буду именовани.

САД су почеле да испоручују ракете пресретаче "хок" Украјини 2022. године као надоградњу ручних ракетних система "стингер".

Поред пресретача "хок" и артиљеријске муниције од 155 милиметара, пакет укључује и другу муницију и опрему за подршку одбрамбеним потребама Украјине, додали су извори.

Вашингтон је Кијеву од 2022. године обезбедио више од 50 милијарди долара војне помоћи.

(Reuters)

Опширније Краће

Жестоке борбе настављене су на истоку земље. Најмање једна особа је страдала, а шест њих је повређено у руском нападу на град Дњепар, тврде украјински званичници.

Коментаришући напад, украјински председник Володимир Зеленски поново је позвао савезнике да пошаљу његовој земљи више ПВО система. 

Украјински премијер Денис Шмигаљ, у међувремену, изјавио је да његова земља наставља да ради на томе да заплени сву руски суверену имовину, као и руских олигарха.

Са друге стране, Русија је саопштила да је преузела контролу над још једним насељем у области Доњецка, док је председник Владимир Путин изјавио је да ће обновити производњу ракета средњег и кратког домета.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, истовремено, критиковао је именовање Урсуле фон дер Лајен за председницу Европске комисије, као и Каје Калас за шефицу дипломатије ЕУ, истакавши да њих две нису присталице нормализације односа Брисела и Москве.

Руски заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев, такође, пожелео је неуспех новоизабраном генералном секретару НАТО-а Марку Рутеу и Урсули фон дер Лајен, најавивши да ће им у томе Русија помоћи.

За то време, Белорусија је навела да ће из безбедносних разлога јачати границу са Украјином, док је Финска најавила слање још 160 милиона евра помоћи Кијеву.

Читај ми!