Извор: РТС

Напад на Дњепар – има страдалих и повређених; Путин најавио производњу ракета средњег и кратког домета

Рат у Украјини – 856. дан. Најмање једна особа је страдала, а шест њих је повређено у руском нападу на град Дњепар, саопштавају украјински званичници. Украјина тврди да је у овонедељним нападима уништила руски свемирски комуникациони центар на Криму. Са друге стране, Русија саопштава да је преузела контролу над још једним насељем у области Доњецка. Председник Владимир Путин изјавио је да Русија треба да обнови производњу ракета средњег и кратког домета.

ММФ одобрио Украјини зајам од преко две миларде долара

Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је да је његов Извршни одбор одобрио исплату 2,2 милијарде долара Украјини као вид буџетске подршке.

ММФ је навео да је завршио четврту ревизију четворогодишњег програма зајма од 15,6 милијарди долара Украјини.

Додао је да је учинак Украјина, у оквиру програма проширеног финансирања, и даље снажан упркос изазовним условима.

(Reuters)

Опширније Краће

Русија упутила протест Јапану због војних вежби са Немачком и Шпанијом

Москва је упутила протест јапанској амбасади у Русији у вези са плановима Токија да одржи серију заједничких војних вежби са Немачком и Шпанијом на острву Хокаидо, у непосредној близини руских граница, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Јапанској страни је указано на категоричку неприхватљивост провокативних војних активности у близини далекоисточних граница наше земље, укључујући и сарадњу са нерегионалним државама чланицама НАТО- а", наведено је на сајту Министарства.

У саопштењу је истакнуто да Москва такву активност сматра потенцијалном претњом по безбедност Руске Федерације.

Русија је истакла да политика администрације премијера Јапана Фумија Кишиде ставља Токио на пут опасне ескалације тензија у североисточној Азији и азијско-пацифичком региону у целини.

Из Министарства је додато да је Москва упозорила да ће преузети мере како би ојачала одбрамбене способности и заштитила суверенитет Руске Федерације.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски: Ослобођено десет украјинских заробљеника из Русије и Белорусије

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је десет украјинских цивила враћено у Украјину из заточeништва из Русије и Белорусије.

Према његовим речима, међу ослобођенима су два католичка свештеника, пет цивила је било заробљено у Белорусији, а у притвору су била и два цивила заробљена пре почетка рата. 

(Reuters)

Опширније Краће

Небензја: Политика САД против Северне Кореје прети и Москви

Политика продуженог обуздавања коју САД спроводе на Корејском полуострву угрожава не само Пјонгјанг, већ и Москву, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

"Противници ДНРК су буквално опседнути деструктивним планом против Пјонгјанга и шаљу сигнале да се неће зауставити ни пред чим. Русија не може, а да не одговори на ескалацију ситуације на својим источним границама", рекао је Небензја на састанку Савета безбедности УН.

Према његовим речима, политика продуженог обуздавања коју Сједињене Америчке Државе спроводе у регион,у представља стварну претњу не само за ДНРК, већ и за Русију, истакао је Небензја. 

(РИА, Танјуг)

Опширније Краће

Клименко: Једна особа страдала, шест повређених у нападу на Дњепар

Најамање једна особа је страдала, а шест њих је повређено у руском нападу на град Дњепар, саопштио је министар унутрашњих послова Игор Клименко.

Према његовим речима, број страдалих ће вероватно расти, јер је још људи остало заробљено у погођеној згради.

(Reuters)

Опширније Краће

Зеленски: Троје повређено у Дњепру

Украјински председник Володимир Зеленски објавио је да су најмање три особе повређене у руском нападу на град Дњепра.

"Руска ракета је погодила стамбену зграду. Четири спрата су уништена", додао је Зеленски.

Позвао је, такође, савезнике Украјине да појачају снабдевање ПВО како би помогли војсци да пресретне руске нападе.

(Reuters)

Напад на Дњепар – има жртви, оштећена зграда

Регионални начелник Серхи Лисак саопштио је да су руске снаге гађале град Дњепар, те да има жртви, као и да је оштећена једна двоспратница

Лисак је на Телеграму објавио фотографију на које се види тешко оштећена зграда, из које се диже дим.

 

(Reuters)

Опширније Краће

Путин: Обновићемо производњу ракета средњег домета

Председник Владимир Путин изјавио је да Русија треба да настави производњу копнених ракета кратког и средњег домета.

Путин је на седници Савета безбедности Русије рекао да ће тиме бити окончан мораторијум на израду таквих ракета.

(Reuters)

Опширније Краће

Кремљ: Путин није подесио будилник за дебату у САД, упознаћемо се са свим изјавама

 Кремљ ће се упознати са изјавама датим током дебате Џозефа Бајдена и Доналда Трампа, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.

"Видели смо медијске извештаје о овим дебатама. То је унутрашња ствар САД. Упознаћемо се са свим изјавама које су дате. Претпостављам да не очекујете да би руски председник могао да подеси будилник, да се пробуди ујутру и да гледа америчке дебате", рекао је Песков.

(РИА, Танјуг)

Опширније Краће

ЕУ увела мере двојици руских бизнисмена

Европска унија је увела рестриктивне мере против бизнисмена Дмитрија Белоглазова и Михаила Концерева због покушаја да заобиђу њихове санкције, као и због њихове улоге у рату, саопштио је Савет ЕУ

Брисел је саопштио да су двојица бизнисмена сада подложна замрзавању имовине, као и да ће им бити забрањен улазак или транзит кроз територије ЕУ.

(Reuters)

Опширније Краће

Кијев: Уништен руски свемирски комуникациони центар на Криму

Украјинско Министарство одбране саопштило је њихва војска у овонедељном нападу уништила руски свемирски комуникациони центар на Криму.

Министарство је описало мету као вредну војну компоненту у систему сателитске комуникације и навигације за руске трупе.

(Reuters)

Опширније Краће

Медведев "пожелео "неуспех Рутеу и Фон дер Лајенoвој

Заменик председника Савета безбедности Медведев изјавио је да би генерални секретар НАТО-а Марк Руте и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен требало да се суоче са "максималним неуспесима и монструозним проблемима". 

"Бивши премијер Холандије, а сада генерални секретар НАТО-а је веома посебан момак. За релативно кратко време, ова умерена фигура, коју сам једном срео на самиту, претворила се у страственог русофоба и упорног атлантисту", навео је Медведев.

Новоизабрану шефицу Европске комисије назвао је "нељубазном белгијско-немачко политичком бабом".

"Мазохистички је одана својим прекоокеанским господарима и спремна је на сваки облик испољавања љубави према геронтолошким плејбојима из Вашингтона. Стално избацује злонамерне глупости о Русији, не бирајући речи", навео је Медведев.

Према његовим речима, Каја Калас постаће високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност уместо "млохавог Бореља". 

"Каја савршено комбинује две најважније особине успешног европског политичара: нуклеарну русофобију и бескрајну жеђ за профитом", истакао је Медведе, обећавши да ће Русија помоћи Фон дер Лајен и Рутеу да погреше. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Финска шаље скоро 160 милиона евра помоћи Украјини

Финска је објавила свој 24. пакет војне помоћи Украјини, који се састоји од одбрамбеног материјала у вредности од око 159 милиона евра (170 милиона долара).

Укупан износ војне помоћи коју је Финска пружила Украјини сада износи 2,2 милијарде евра (2,3 милијарде долара), саопштило је финско Министарство одбране.

"Није реч само о Украјини, већ на крају и о праву свих слободних народа на постојање. Ми, Финци, смо из сопствене историје научили колико је ово питање важно", рекао је фински министар одбране Анти Хаканен.

Министарство је саопштило да се из безбедносних разлога не може прецизирати конкретан садржај пакета помоћи и време његове испоруке. 

(Танјуг)

Опширније Краће

Москва тврди да је преузела контролу над насељем у области Доњецка

Руска војска преузела је контролу над насељем Раздоловка у области Дољецка, саопштило је руско Министарство одбране.
 
"Јединице групе 'Југ' активно су ослободиле село Раздоловка у Доњецкој Народној Републици и заузеле повољније положаје", истиче се у саопштењу Министарства.
 
(РИА Новости, Танјуг)
Опширније Краће

Зеленски се састао са председницом Словеније у Кијеву

Председник Украјине Володимир Зеленски састао се у Кијеву са председницом Словеније Наташом Пирц Мусар и информисао је о припремама за други самит мира.

"Обавестио сам председницу о припремама за други мировни самит. Припремамо групе земаља по тачкама мировним тачкама", навео је Зеленски на платформи Икс.

Захвалио је Словенији на непоколебљивој подршци и недавном пакету помоћи Украјини.

Пирц Мусар је одала почаст украјинским жртвама у Кијеву и у Бучи, а састала се и са градоначелником Буче Анатолијем Федоруком, и Андријем Халавином, свештеником који је био сведок откривања масовне гробнице.   

(Танјуг)

Опширније Краће

Шмигаљ: Запленићемо сву замрзнуту руску имовину

Кабинет министара Украјине наставља рад на заплени имобилисане руске суверене имовине и имовине руских олигарха који подржавају агресију Русије на Украјину, изјавио је украјински премијер Денис Шмигаљ на седници владе.

"Добићемо додатних 50 милијарди долара ове године од наших савезника, захваљујући коришћењу камата од руских суверених средстава која су замрзнута у западним земљама. Одлука донета је на самиту земаља Г7. Радићемо на томе да конфискујемо сву замрзнуту руску суверену, као и имовину руских олигарха", навео је Шмигаљ.

Према његовим речима, Украјина и САД потписале су споразум који ће Кијеву омогућити да ове године добије скоро 7,9 милијарди долара финансијске подршке.

Украјина је, такође, потписала споразум са ЕУ о привлачењу инвестиција у оквиру програма Ukraine Facility за наредне четири године, подсетио је украјински премијер, напомињући да су европски партнери у оквиру овог програма Украјини обезбедили 1,9 милијарди евра.

Шмигаљ је напоменуо и да Влада очекује да добије 2,2 милијарде долара од ММФ-а.

(Танјуг)

Опширније Краће

Песков: Фон дер Лајенова није присталица нормализације односа ЕУ и Русије

Портпарол Кремља Дмитриј Песков критиковао је поновно именовање Урсуле фон дер Лајен за председницу Европске комисије, као и бивше естонске премијерке Каје Калас за шефа дипломатије ЕУ.

"Фон дер Лајенова је добро позната као неко ко није присталица нормализације односа између ЕУ и Русије", рекао је Песков.

Говорећи о Каји Калас, портпарол Кремља је рекао да још није показала дипломатске склоности, а позната је "по својим апсолутно непомирљивим, а понекад чак и русофобичним изјавама'', преноси РИА Новости.

"Изгледи за односе Москве и Брисела су лоши", каже Песков.

(Танјуг)

Опширније Краће

Белорусија јача границу са Украјином после инцидената

Гранична служба Белорусије и Министарство одбране земље предузимају мере за даље јачање белоруске границе са Украјином након безбедносног инцидента, наводи се у саопштењу белоруске граничне службе.

Саопштавају да је особље граничне полиције пре два дана оборило квадрикоптер након што је, наводе, илегално прешао границу са Украјином како би прикупио информације о белоруској граничној инфраструктури.

Белорусија је раније ове недеље пријавила да је да пронађен сакривен материјал за израду "кућне бомбе", као и да су свесни да је јединица проукрајинских руских бораца присутна у украјинском региону који се граничи са њиховом земљом.

(Reuters)

Опширније Краће

Војска Украјине: ПВО деловао у Дњепропетровској области

Ваздушна одбрана ради у Дњепропетровској области, саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине на Телеграму.

"Руси су напали Украјину, користећи ракете ваздушног и морског базирања и беспилотне летелице типа 'шахед'. ПВО оборила је пет пројектила и 23 дрона", наводи војска Украјине.

(Ukrinform)

Опширније Краће

Белoусов наредио предузимање мера против америчких дронова у Црном мору

Руски министар одбране Андреј Белоусов наредио је генералштабу да предузме мере за решавање повећане активности америчких беспилотних летелица изнад Црног мора, преноси РИА.

Министарство је саопштило да таква активност америчких дронова повећава ризик од инцидената са руским авионима и може да изазове директну конфронтацију Русије и НАТО-а.

(Reuters)

Опширније Краће

Вуд: САД ће се суoчити са Русијом у УН због севернокорејског оружја

Сједињене Државе ће се суочити са Русијом у Савету безбедности Уједињених нација због кршења севернокорејског ембарга на оружје и залагаће се за став Кине о растућим везама између Москве и Пјонгјанга, рекао је заменик америчког амбасадора Роберт Вуд.

"Ово би требало да веома забрине целу глобалну заједницу", рекао је Вуд за Ројтерс уочи састанка, оптужујући Русију да "у суштини стаје на страну одметничке државе како би прекршила безбројне резолуције Савета безбедности УН".

(Reuters)

Опширније Краће

Москва: Нападнута пет региона током ноћи, гори складиште горива

Снаге ПВО пресреле су током ноћи и уништиле 25 дронова Оружаних снага Украјине у преко пет региона Русије, саопштило је руско Министарство одбране.

Напомиње се да је 12 беспилотних летелица оборено изнад територије Брјанске области, девет дронова је уништено у Смоленској области, један у Вороњешкој, два у Курској области.

Још један украјински дрон пресретнут је изнад Ростовске области, преноси Известија.

Пожар је избио на складишту горива у Тамбовској области у централној Русији због напада дроном, написао је регионални гувернер Максим Јегоров на Телеграму, преноси Ројтерс.

(Известиа/Reuters)

Опширније Краће

Министарство одбране Русије саопштило је да је војска погодила аеродроме на којима украјинске оружане снаге желе да стационирају борбене авионе који буду стигли са Запада.

Због масовних сајбер напада на комуникациону инфраструктуру на Криму, касе не раде, а саобраћај на Керчком мосту је заустављен, тврди извор агенције Унијан у украјинској војној обавештајној служби.

Главни регионални тужилац за Харков Александар Филчаков каже да су руске снаге први пут током напада на ту област лансирале навођене авионске бомбе ФАБ-500 са модулом за планирање и корекцију.

Две особе су погинуле, а две су рањене у руском нападу ракетним системом "ураган" на град Курахов у Доњецкој области, саопштио је начелник Доњецке регионалне војне управе Вадим Филашкин

Володимир Зеленски рекао је европским лидерима на самиту у Бриселу да је руска офанзива у области Харкова овог пролећа показала да је постојећи ниво међународног притиска на Москву недовољан.

Украјина је добила још 1,9 милијарди евра безусловне финансијске помоћи од ЕУ што доприноси одржавању макроекономске стабилности и финансирању приоритетних буџетских потреба, саопштило је тамошње Министарство финансија.