Извор: РТС

Немци рутински против Данаца до четвртфинала Европског првенства

Фудбалери Немачке савладали су Данску 2:0 у осмини финала Европског првенства. Немци ће играти четврто четвртфинале на последњих пет наступа на континенталним шампионатима.

Фудбалери Немачке пласирали су се у четвртфинале Европског првенства. Утакмица против Данске је била веома избалансирана и занимљива, поготово у другом полувремену. Немачка је имала више квалитетних акција и заслужила је победу.

Навијачи и фудбалери Немачке настављају сан о финалу у Берлину, а до главног града пут ће их водити преко Штутгарта и пре свега тешког четвртфинала. Ривал ће им бити победник из дуела Шпанија - Грузија. Изузетно је било лепо видети одличан тимски дух Немаца који је после једне Рудигерове реакције на крају утакмице постао само снажнији. Рудигер је демонстрирао велику жељу након блокаде шута противничког играча, а онда бурно прославио тај потез.

Данска се борила током целог меча, али је једноставно Немачка је имала бољу организацију и систем игре. Изабраници селектора Каспера Јулманда су с времена на време имали иницијативу, али нису успели у потпуности да успоставе бољу игру како би стигли до гола.

Прво полувреме је отворено голом Ника Шлотербека у трећем минуту који је поништен, због прекршаја Јозуе Кимиха над Сков Олсеном, како би омогућио пролаз Шлотербеку до петерца Данске. Јулмандов тим је био сигурнији како је меч одмицао, али је у тренутку када је у потпуности преузео контролу дошло до прекида меча услед грмљавине и пљуска који је задесио Дортмунд. Због невремена, фудбалери су се повукли са терена. После десетак минута суспензије меча, играчи су поново наставили с игром.

До краја првог полувремена игра је била изузетно динамична, али ипак није било голова.

Фудбалери Данске су кренули офанзивно у другом полувремену, у 48. минуту су успели да затресу противничку мрежу преко Јоакима Андерсена. Међутим, гол је поништен због претходног офсајда у коме се нашао Томас Дилејни.

Немачка је недуго потом повела 1:0, у 53. минуту из пенала био је прецизан Каи Хаверц. До пенала је дошло после тога што је лопта погодила Андерсена у руку у шеснаестерцу Данске, али је судија Мајкл Оливер дозволио да се меч настави. Судије из ВАР собе су позвале енглеског арбитра да погледа спорну ситуација, а Оливер је досудио пенал за Немачку, који је сигурно извео Хаверц.

Фудбалери Немачке су имали велику шансу у 59. минуту. Хаверц је истрчао контру, преварио Шмајхела, а онда је шутирао поред гола. Немачка је у 68. минуту повела 2:0 преко Мусијале, који је савладао Шмајхела.

Немачка је у финишу имала прилику да стигне до убедљивије победе. Флоријан Вирц је првом минуту надокнаде времена постигао гол, који је поништен због офсајда. Неколико минута касније поново је у прилици био Хаверц, Шмајхел је зауставио његов ударац, а судија Оливер је потом свирао крај утакмице.

Технологија повезана с лоптом показала је да је дефанзивац Данске Јоаким Андерсен руком додирнуо лопту унутар шеснаестерца.

Осмина финала:
38: Швајцарска - Италија 2:0 (Берлин)
37: Немачка - Данска 2:0 (Дортмунд)

Крај утакмице, Немачка - Данска 2:0

Немачка се пласирала у четвртфинале Европског првенства.

90+5' Још једном су Немци имали прилике да постигну гол - 2:0

Поново је Хаверц имао прилику да постигне гол, али није успео, лош баланс и на крају лош шут крунисану су промашајем, тј. одбраном Шмајхела.

90+3' Нема ништа од гола - 2:0

90+2' ВАР проверава ситуацију код гола - 2:0

90+1' Вирц је постигао гол, али је офсајд - 2:0

Вирц је постигао гол, али је претходно био у офсајд позицији.

90' Још пет минута игре до краја утакмице - 2:0

88' Сане окончао меч - 2:0

Валдемар Антон ће играти уместо Санеа.

85' Немци активно чекају крај - 2:0

Фудбалери Немачке играју изузетно прибрано, веома дисциплиновано и прецизно. Нема места нервози, нестрпљењу или нечему сличном.

Мусијала раме уз раме с Рунијем

Једино је Вејн Руни малђи од Мусијале који је постигао три гола на првенству Европе. Руни је имао 18 година и 241 дан, Мусијала тренутно има 21 годину 124 дана живота.

81' Трострука промена и код Данаца - 2:0

Бах, Кристенсен и Хејлунд су напустили терен, играће Дрмсгард, Брун Ларсен и Винд.

80' Промене у тиму Немачке

Раум и Мусијала су завршили меч, Хенрих и Вирц ће играти у наставку.

Мусијала и Микаутадзе најбољи стрелци на Евру

Мусијала је постигао трећи гол у досадашњем делу шампионата Европе што га ставља на прво место које дели са Жоржом Микаутадзеом на листи најбољих стрелаца Евра.

73' Немци пребацују средину и лако долазе до шеснаестерца Данаца - 2:0

Немци играју без игре преко средине терена, из задње линије играчи упошљавају крилне фудбалере, а онда се испред шеснаестерца развија стратегија како да униште отпор ривала.

Данци прате игру, али су Немци изузетно опрезни.

73' Андерсен добија жути картон - 2:0

Круна лоше партије данског штопера.

71' Одличне замисли Ериксена не прати Хејлунд - 2:0

Кристијан Ериксен игра заиста сјајно, али његове замисли не прати Расмус Хејлунд, нападач Данске. 

Често се дешава да везни играч упошљава нападача додавањем у празан простор, али то не користи Хејлунд.

69' Мења и Јулманд - 2:0

Нергард и Поулсен су на терену, а игру су напустили Сков Олсен и Дилејни.

68' ГОООООООЛ! Мусијала постигао други гол за Немце - 2:0

Шлотербек је сјајно упослио Мусијалу, пребацио је средину терена, а лопта је право пала у празан простор до Џамала Мусијале који је искористио лошу поставку Андерсена и постигао други гол за Немце на мечу. Акција се одвијала по левој страни.

68' Отворена игра, без скривених намера - 1:0

Фудбалери Немачке и Данске играју изузетно отворено и динамично. Тимови се брзо смењују у нападу, лопта је одлично креће, а игра је на обе стране изузетно течна.

66' Распуцани нападачи - 1:0

Оставили су дефанзивци Немачке Расмуса Хејлунда самог, а он је то искористио, међутим није успео да затресе мрежу ривала. Нојер се испречио.

64' Двострука измена у тиму Немачке - 1:0

Улазе Џан и Филкруг, а игру напуштају Андрих и Гиндоган.

64' Нови трагичар Немачке - Лирој Сане - 1:0

Одиграли су Каи Хаверц и Лирој Сане дупли пас, али је Сане лоше реализовао додавање нападача Немачке и промашио је ударац с десетак метара.

Фото: EPA-EFE

Нагелсман је добио жути картон

Судија Оливер је доделио жути картон селектору Немачке, Нагелсману. Сада је ситуација поравната и Јулман је добио жути картон у 41. минуту.

Фото: EPA-EFE

Хаверц за историју репрезентације Немачке

Хаверц је постао трећи играч који је постигао два или више голова за Немачку на више од једног Европског првенства, после Рудија Фелера - 1984. и 1988. и Марија Гомеза који је постигао три поготка 2012. и два гола 2016. године.

59' Хаверц је могао да реши утакмицу - 1:0

Маестрално је примио лопту нападач Немачке, између дефанзиваца Данске, Вестергарда и Андерсена, а потом је направио продор и лоше шутирао. Имао је прилике Хаверц да реши утакмицу, али није успео у томе.

Фото: EPA-EFE

58' Жути картон за Баха - 1:0

Александер Бах је направио прекршај у скоку, фаулирао је Андриха.

56' Равноправна борба, превагнуо је пенал - 1:0

Таман када је деловало да ће Данска узвратити и направити притисак, Немци су стигли до вођства. 

Игра је равноправна, али је резултат на страни Немаца. Сигурно је да се тим Јулијана Нагелсмана неће бранити.

53' ГООООООООЛ! Хаверц је био прецизан - 1:0

Каи Хаверц је постигао гол с пенала и донео Немцима велику радост. Ово је други гол за Хаверца с једанестерца на Евру.

Није био снажан ударац, али је био изузетно прецизан. У десну страну, односно голманову леву је шутирао.

52' Пенал за Немачку - 0:0

Андерсен је играо руком. Пенал за Немачку.

Фото: EPA-EFE

51' Провера пенала за Немачку - 0:0

50' Нема гола, офсајд - 0:0

Судија Оливер је досудио офсајд после консултације са асистентима у ВАР соби. Ништа од вођства Данске. Андерсен је био у недозвољеној позицији.

Слична ситуација као на почетку меча, када је Немачка дошла до предности.

49' ВАР провера гол

Разматра се офсајд.

48' ГООООООООООООООЛ! Данска води голом Андерсена - 0:1

Делује да је су Данци изненадили Немце и постигли гол након конфузије у шеснаестерцу Немаца. Андерсен је после неуспелог избацивања лопте дошао до ње и потом затресао мрежу Мануела Нојера.

Почело је друго полувреме - 0:0

Настављена је утакмица, по други пут.

Консултације капитена и Мајкла Оливера

Још увек нема назнака када би утакмица могла да се настави, тј. када би друго полувреме почело. Инфомације које долазе са терена кажу да би поново могла бити олуја, те је судија Оливер упозорио на нови прекид.

Ериксен игра 134. меч у дресу Данске

На прошлој утакмици против Србије, Кристијан Ериксен је уписао 133. дуел чиме је постао играч са највише утакмица у дресу Данске.

Крај првог полувремена, Немачка - Данска 0:0

Завршено је прво полувреме осмине финала између Немачке и Данске, без голова. Каспер Јулманд може да буде задовољан у игром Данске у првом полувремену.

Немачка је изашла изузетно мотивисано, а успела је и да постигне гол у раној фази меча, међутим Шлотербеког погодак је поништен због фаула Кимиха над Сков Олсеном.

Данска се синхронизовано бранила. Како је прво полувреме одмицало, Данци су изгледали све сигурније, а нема сумње да ће игру у транизицији искористи и надоградити како би стигли до поготка у наставку утакмице.

Немачка је покушавала преко крилних играча да дође до могућности да центрира у шесанестерац ривала, неколико пута им је полазило за руком, али нису успели да постигну гол.

Највећи утисак на мечу догодио се у 35. минуту, када је меч прекинут због грмљавине и обилних падавина у Дортмунду. Утакмица је нешто више од десетак минута била суспендована, а када су временски услови дозволили одигравање меча - дуел је настављен.

45' Још минут до краја првог дела - 0:0

45' Шта треба да се деси да Хејлунд постигне гол - 0:0

Одлична акција Данаца у којој су Ериксен и Дилејни били сјајни, али је Хејлунд у финишу лоше реаговао, испречио му се Нојер који је затворио простор, а потом и одбранио ударац у ситуацији један на један.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Јулманд добио жути картон

Селектор Данске је добио жути картон.

Супер атмосфера да се добије јехтика

Tanjug/Federico Gambarini/dpa via AP

Неко је морао и да чисти

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

37' Наставак веома енергичан - 0:0

Хаверц је одмах запретио Шмајхелу ударцем с петерца, срећом под гол Данске лопта је ишла право у руке голмана.

35' Настављен је меч

Утакмица је настављена.

Све је спремно за наставак меча

Судија Оливер је дао знак да утакмица може бити настављена. Не заборавите, у 35. минуту је прекинута.

Истрчали су играчи Немачке и Данске на терен

Орни за наставак меча, репрезентативци Немачке и Данске су истрчали на терен стадиона у Дортмунду. Мораће на загревање, а онда ће почети, односно наставити с утакмицом.

Фудбалери се враћају, чекају у тунелу даље инструкције

Народ на стадиону кисне

Због неповољних временских услова, грмљавине и јаке кише у Дортмунду, одлучено је да се прекине утакмица осмине финала између Немачке и Данске. Уефа ће у догледно време саопштити наставак утакмице.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Већ је пљуштало у Дортмунду, утакмица била под знаком питања

Проблеме са обилним падавинама имали су организатори на "Вестфалену" и пред дуел Турске и Грузије. Није било грмљавине, али је пљусак био толико јак да су редари "муке мучили" са метлама и осталим оруђем у рукама. Оптимални услови за игру су се стекли на време.

Недић: Никад се меч не прекида због пљуска

Невреме у Дортмунду

Фудбалери отишли у свлачионице - 0:0

Јак пљусак је погодио Дортмунд, а фудбалери су се повукли у свлачионице. Још увек нема назнака када би могли да се врате на терен.

Муње севају изнад стадиона, а неке од незваничних информација кажу да ће прекид трајати док год временске прилике де дозволе наставак.

35' Несвакидашња ситуација - повлаче се играчи

Због грмљивина у Дортмунду, фудбалери су се повукли са терена након инструкције судије Мајкла Оливера.

Спрема се киша у Дортмунду

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

29' Ништа спектакуларно се не догађа - 0:0

Након што су Данци смирили игру и запретили преко Ериксена и Мелеа, уследио је ток меча који одликовала игра на средини терена, без иницијативе.

25' Данци смирили нападе Немаца - 0:0

Успели су Данци у намери да примире нападе Немачке. Веома добро су правили чврст дефанзивни блок и приморавали Немце на лош завршни пас. Тиме су отклањали опасност, а потом и преузели иницијативу. Ипак, Немачка је приказала бољу организацију напада, понајвише због тога што Данска чека грешку ривала на својој половини.

21' Ериксен може да прими лопту чак и да је Баумгартнер баци - 0:0

Сигурно би Кристијан Ериксен смирио лопту да му аустријски падобранац Феликс Баумгартнер баци са висине од 39.069 метара.

Мајстор фудбала је показао да уме, барата и сјајно контролише лопту. Дочекао је дуги пас Андерсена и потом је запретио Немцима ударцем са шеснаест метара.

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Олаф Шолц прати меч

Канцелар Немачке Олаф Шолц је присутан на утакмици Немачка - Данска у Дортмунду.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

17' Немачка је једноставно надмоћнија - 0:0

Иако још увек нема голова на утакмици, утисак је да је Немачка организованији и бољи тим. Веома добро контролишу игру и сјајно се крећу. Део по део терена освајају с лакоћом. С тим што из редова Данске не долази ближи контакт када некод немачких фудбалера прими лопту. Једино што Данце одржава у досадашњем току је чврста одбрана и то пре свега одбрана празног простора.

Нагелсман у историју

Селектор Немачке је креатор историје! Нагелсман је постао најмлађи селектор који је предводио репрезентацију на неком мечу у у нокаут фази на европским првенствима.

Mлади статег, тридесетшестогодишњи тренер Хофенхајма, Лајпцига и Бајерна из Минхена, Јулијан Нагелсман је заменио Хансија Флика 22. септембра 2023. на селекторском месту.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

10' Данска ротира формацију - 0:0

Данска се брани у формацији 5-4-1, али када имају посед, крилни бекови гурају напред Ериксена и Сков Олсена, тиме чине промену у формацији у 3-4-3.

7' Динамична игра, срећом Шмајхел је на голу - 0:0

Немачка је изузетно мотивисана и агилнија у нападу. Веома добро отвара противника и с лакоћом долази до прилике да упути ударац у правцу гола Данске. Кимих је искористио једну такву ситуацију. Снажан ударац је упутио ка голу Шмајхела који је одличном парадом спречио да Немци постигну гол.

5' Ништа од гола, судија Оливер је поништио гол - 0:0

Фаул се догодио у шеснаестерцу Данске. Кимих је фаулирао Сков Олсена како би направио блок Шлотербеку. После консултације са ВАР собом донета је одлука о прекршају.

4' ГОООООООЛ! Немачка води - 1:0.

Шлотербек је постигао гол после центрашута Тонија Кроса из угла. Дефанзивац Немачке је био највиши у скоку и затресао је мрежу Данске.

3' Немачка од старта веома офанзивна - 0:0

Фудбалери Немачке су почели изразито офанзивно.

1' Почео је меч - 0:0

Немци су извели ударац са центра игралишта.

Интонирање химни...

Играчи Данске имају част да први чују звуке химне "Има једна дивна земља". Уследиће и национална песма Немачке под називом "Песма Немаца".

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Предвођени судијом играчи излазе на терен

Гиндоган и Шмајхел предводе своје тимове приликом изласка на терен стадиона у Дортмунду.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

И Немци наочаре за трку имају

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Данци су спремни

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Вилимовски једини бољи играч од Фулкруга

Никлас Фулкруг је постигао четири гола на шест великих турнира за Немачку, а све голове је постигао као резервни нападач. Међу европским играчима који су играли најмање 100 минута на Светском првенству и Европском шампионату заједно, само Пољак Ернест Вилимовски (један на сваких 30 минута) има бољи однос минута по голу од Фуллкруга (један на сваких 35 минута).

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Нојер за историју

Голман Немачке Мануел Нојер ће исписати историју репрезентације - његов наступ против Данске биће 19. европским првенствима, тиме ће престићи Бастијана Швајнштајгера на листи играча који су одиграли највећи број утакмица у дресу Немачке на турнирима континенталног шампионата.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Крос плени појавом на терену, а додавања су савршенство

Немачки везни играч Тони Крос остварио је 324 додавања у групној фази турнира, што је највећи број пасова икада у једној групној фази на Европском првенству. Од свих играча који су одиграли више од 1.000 минута у такмичењу од 1980. године, Крос је направио највише додавања током 90 минута, уписао је 92 додавања.

Ериксен укључен у 55 одсто шутева свог тима

Кристијан Ериксен је у групној фази био директно укључен у 55 одсто шутева свог тима ка противничког голу. Данска је упутила 42 шута, а Ериксен је имао 10 пута прилику да постигне гол (за сада има само један, против Енглеске) и створио је још 13 шанси. Он је први играч Данске који је регистровао 10 и више шутева и 10 и више шанси на неком великом турниру.

Данска против неславне традиције

Данска је изгубила пет пута од домаћина такмичења на Евру. Сетимо се и пораза од Енглеске на Вемблију у полуфиналу првенства Европе 2021. године.

Два тима која су организовала европски турнир су прошлa даље од осмине финала. Француска је победила Републику Ирску 2016. године, а Енглеска је победила Немачку на Евру 2021. на Вемблију. Не рачунајући извођење пенала, земље домаћини су изгубиле само два од последњих 14 мечева нокаут фазе, оба у финалу и оба пораза резултатом 1:0 - Португалија 2004. против Грчке и Француска 2016. против Португалије.

Арбитри на мечу

Главни судија дуела између Немачке и Данске биће Енглез Мајкл Оливер. Један је од најпризнатијих светских судија. На Фифиној листи се налази од 2012. године, а иначе суди утакмице најјачег националног такмичења на свету - Премијер лиге. Оливеру ће помагати Сјуарт Бурт и Ден Кук. Четврти судија је Ирфан Пељто, а у ВАР соби ће седети Сјуарт Етвел.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Међусобни сусрети тимова

Вечерашњи ривали одиграли су 28 утакмица, Немачка је победила 15, а Данска осам пута. Пет мечева окончано је ремијем. Немачка има бољу гол разлику - постигла је 55 голова и примила 38.

Последњи такмичарски сусрет, као што је поменуто, тимови су одиграли на првенству Европе 2012. године. Гол Ларса Бендера у 80. минуту донео је Немцима под командом Јоакима Лева победу од 2:1, а самим тим и пласман у четвртфинале турнира.

Мануел Нојер, Томас Милер и Тони Крос били су срартери за Немачку у том дуелу, док су с друге стране Симон Кјер и Кристијан Ериксен наступали за Данску.

Играчи Данске одржали су Немцима фудбалски двочас у финалу Евра 1992. године. Тим селектора Ричарда Мелера Нилсена победио је екипу Бертија Фогста 2:0, чиме су дошли до трофеја првака Европе.

Први међусобни сусрет екипе су одиграле у Копенхагену 6. октобра 1912, Данска је победила са 3:1. Немачка је нанела Данској најтежи пораз у пријатељском мечу 16. маја 1937, победивши са 8:0 у пољском Вроцлаву - при чему је Ото Сифлинг постигао пет голова.

Данска, чврста екипа Каспера Јулманда

Данска игра десети пут на европским првенствима и други пут узастопно. Пропустили су само два од последњих 11 турнира.

Тим предводи селектор Каспер Јулманд. Селектор Данске постао је 2020. године. Први велики турнир на коме је предводио национални тим било је првенство Европе 2021. године. Искусна екипа Данске на претходном шампионату стигла је до полуфинала, односно трећег места, што је најбољи резултат после титуле 1992. године.

Данци су дошли на Евро 2024. као најбољи из Групе Х, завршили су са истим бројем бодова као и Словенија - 22. Изненађујуће су доживели пораз од Казахстана 3:2, а онда су победили на шест од седам утакмица. Победом против Словеније у претпоследњем колу на свом терену резервисали су место у Немачкој.

Немачка за четврто узастопно четвртфинале

Ниједна екипа није чешће наступала на Европском првенству од Немачке - ово јој је 14. наступ. Били су присутни на сваком издању турнира од дебија 1972. године. Немачка је поред Шпаније најуспешнија репрезентација на првенствима Старог континента - по три пута су поменуте селекције биле најбоље у Европи. Немачка је била шампиона 1972, 1980. и 1996. године. Поред ових успеха, играла је још три пута у финалу.

На прошлом Европском првенству Немачка је елиминисана у осмини финала, то је уједно био и најранији крај такмичења још од 2004. године када је надметање завршила у групној фази.

Немачка ће у мечу против Данске тражити пласман у четврто четвртфинале на Евру у последњих пет издања.

Немачка задовољнија од Данске

Немачка има много разлога да буде задовољна оним што је до сада приказала, а тиме и одржава сан о подизању трофеја на домаћем терену. Континуитет стабилне игре од првог до последњег минута постоји у свим линијама на терену, што је, рекло би се, од виталног значаја за елиминациону фазу. 

Реми у последњем колу групне фазе против Швајцарске где су готово током целог меча јурили за изједначујућим поготком подигао је морал екипи. То је можда кључан фактор за нови замах с циљем да дођу до четвртфинала.

Данска за противника има једног од фаворита за титулу. Тим је остварио циљ пре почетка такмичења и евентуалним искораком у четвртфинале сигурно би био претња свим осталим селекцијама до краја турнира. Могућност за тријумфом против Немачке постоји, иако је она мала. Да би Данци дошли до победе, сви играчи морају бити на врхунском нивоу.

Делује да ће меч бити неизвестан

Ово је бити пети сусрет Немачке и Данске на великим турнирима (Светско и Европско првенство), при чему су оба тима победила по два пута. Једина претходна утакмица у нокаут фази догодила се 1992. године у финалу Евра.

Три од последња четири сусрета Немачке и Данске у свим такмичењима су окончана ремијем. Немачка је победила осталих 2:1 на Евру 2012.

Састав Данске за меч против Немачке

Каспер Јулманд је напустио поуздану формацију 3-5-2 у и прешао у 3-4-3. Дилејни улази у везни ред уместо суспендованог Мортена Јулманда, док Сков Олсен мења Винда у нападу.

Тим Немачке за меч против Данске

Очекивана промена на позицији централног бека, уместо суспендованог Таа, играће Шлотербек. Нагелсман је дао предност Рауму и Санеу, а неће играти Мителштад и Вирц. Ово су све директне замене, тако да нема промене у формацији

Бајернови фудбалери и најбољи играч Бундеслиге

Нагелсман се одлучио за комбинацију ветерана испробаних у свим биткама и нових имена. Међу голманима је можда и најзвучнији тандем на првенству Нојер - Тер-Штеген. Остаје питање Нојерове форме после тешке повреде.

Без Бајерна се не може, а минхенски тим представљају, уз Нојера, још четири играча: Џошуа Кимих у одбрани, Џамал Мусијала и Лирој Сане у везном реду, те Томас Милер у нападу.

Из редова недопобедивог освајача домаће "дупле круне" Бајер Леверкузена на списку су Џонатан Та, Роберт Андрих и добитник признања за играча године у Бундеслиги Флоријан Вирц. 

Интернационалнце предводе освајачи Лиге шампиона Антонио Ридигер и Тони Крос из Реала. Ту су и Каи Хаверц из Арсенала, Илкај Гундоган из Барселоне и играч Брајтона Паскал Грос.

Финалисту Лиге шампиона Борусију Дортмунд представљају Нико Шлотербек и Никлас Фулкруг. Штутгарт има чак пет имена на списку од 27 играча, Хофенхајм и Лајпциг по два, а из Ајнтрахта је позван Робин Кох.

Извршна команда Кристијана Ериксена

Фудбалер Манчестер јунајтеда и један од симбола селекције Данске у новије време Кристијан Ериксен диктира темпо игре. Од његове километраже и прецизних додавања у највећој мери зависи и крајњи исход Јулмандовог тима.

Подсетимо, Ериксен је на претходном шампионату Европе доживео срчани застој у утакмици групне фазе против Финске. Опоравио се и уз помоћ уграђеног срчаног уређаја наставио је играчку каријеру. У критичним моментима када је Ериксен изгубио свест, Симон Кјер је показао храброст и прибраност. Пружио је неопходну прву помоћ саиграчу.

Данска је након тога играла за Ериксена који је константно слао поруке подршке тиму из болнице.

Све оно што треба да краси један тим има Данска. Дисциплину, вољу, умеће и што је најважније тимску игру.

Поред Ериксена, Данска има комбиновани тим који красе младост и искуство. Пјер-Емил Хојберг, играч Тотенхема је такође важна карика у везном реду. На голу је искусни Каспер Шмајхел, а изразити нападач је Расмус Хејлунд.

Данци одиграли три ремија и стигли до осмине финала

Данска ће, међутим, тражити шансу да дође до победе како би показала да је ипак кадра за висок пласман и завршницу турнира. До сада, посматрајући групну фазу, Данци нису изгедали баш уверљиво. Уписали су три ремија у дуелима са ЕнглескомСловенијом и Србијом, изборили су друго место у групи Ц и стигли до нокаут рунде.

Данци, тим на окупу
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Немачка одлична у фрупној фази

Домаћин првенства Европе, селекција Немачка, одлично је изгледала у групној фази турнира. У групи А, са лакоћом је победила Шкотску и Мађарску, а потом је Никлас Фулкруг изједначио у надокнади времена против Швајцарске и потврдио пласман тима са првог места у елиминациону рунду.

Немачка ће у мечу против Данске тражити пласман у четврто четвртфинале на Евру у последњих пет издања.

Крос, Милер и Кимих
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Чувени "Вестфален", од 2005. године "Сигнал Идуна парк", а за време Европског првенства "БВБ стадион Дортмунд" један је од најпознатијих и најпрепознатљивијих стадиона на свету захваљујући "Жутом зиду" и изузетној атмосфери коју праве навијачи Борусије.

Стадион "Вестфален" име је добио по покрајини Вестфалија у којој се Дортмунд налази, а изграђен је у склопу припрема за Светско првенство 1974, одржано у тадашњој Западној Немачкој. Ове године се обележава пола века откако је отворен.

За Европско првенство, стадион у Дортмунду ће моћи да прими 62.000 навијача и на њему ће бити одиграно шест утакмица, међу којима један дуел осмине финала и једно полуфинале.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Живахни и гостољубиви Дортмунд, смештен у центру Северне Рајне-Вестфалије, жељно ишчекује фудбалске навијаче из целе Европе. То не чуди, с обзиром да фудбал игра значајну улогу у срцима и животима више од 600.000 становника града у којем се воли Борусија Дортмунд.

Спорт и култура су главни адути Дортмунда. Чувени "Дортмундер У", некада висока зграда локалне пиваре, сада је центар уметности и креативне индустрије који и даље осваја посетиоце.

Организатори Европског првенства посебно препоручују пабове и локално пиво из овог града, али и уличну храну међу којом је најпознатији помфрит преливен мајонезом и кечапом - једноставно, али одлично у комбинацији са неодољивом кобасицом.

Фото: pixabay.com

Осмина финала је почела

Прве утакмице осмине финала:

Дуелом између Швајцарске и Италије почела је нокаут рунда Европског првенства.

38: Швајцарска - Италија (18.00, Берлин)
37: Немачка - Данска (21.00, Дортмунд)

Читај ми!