Извор: РТС

Европа ће добити новог владара, Швајцарци елиминисали Италију

Фудбалери Швајцарске су се пласирали у четвртфинале Европског првенства победом над браниоцем титуле Италијом 2:0 у Берлину.

Говорило се да слаба игра Италијана у групи иде уз њихов манир "провлачења" до трофеја. Швајцарци су тај мит срушили на суверен начин. Нови "скалп" Швајцараца у осмини финала Евра, након елиминације тадашњих светских првака Француза 2021. године.

Тим Мурата Јакина је преузео иницијативу и посед лопте од самог почетка, креирајући опасне нападе. Да је Емболо био концентрисанији, а не ометен изненађујуће отвореном приликом под сумњом офсајда, Швајцарци су у 24. минуту могли да дођу до предности. Свакако је његов шут налик Закањијевом против Хрватске одбранио Донарума "парадом".

"Ливаду" у шеснаестерцу Италије насталу у 37. минуту икористио је Ремо Фројлер да се неометано убаци из другог плана и матира Донаруму после паса Рубена Варгаса са левог бока.

Донарума је још једном био на врхунцу задатка у првом минуту судијске надокнаде, након што је Ридер покушао да га изненади директним шутем из слободног ударца са позиције одакле се углавном шаље центаршут.

Рекло би се да је "друго полувреме, друга прича". Није било тако. За то се побринуо Рубен Варгас врло лепим поготком у првом нападу у другом полувремену.

Најближи смањењу заостатка, Италијани су били у 74. минуту, кад је Скамака са једног метра раздаљине погодио стативу.

До краја меча, Италија није успела да озбиљније угрози Зомера.

Швајцарска ће у четвртфиналу играти против победника дуела Енглеска-Словачка, који се игра у недељу у 18.00 у Гелзенкирхену.

Крај меча! 2:0!

Швајцарска иде у четвртфинале!

90+1' Последња реакција Јакина - 2:0

Штефен мења Ебишера.

86' Италијани у потпуној офанзиви - 2:0

Спалети уводи Давидеа Спалетија уместо Никола Фађолија.

77' Узвраћа и Јакин - 2:0

Нападачи Ндоје и Емболо иду на клупу. Сијеро и Дуа су у игри.

75' Нове измене код Спалетија - 2:0

Ван терена иду Кристанте и Дармијан, а истрчавају Пелегрини и Камбијасо.

74' Статива Скамаке! - 2:0

Најбоља прилика Италије можда у целој утакмици! Закањи је главом проследио лопту на даљу стативу ка Скамаки који са удаљености од пар метара од гола није успео да погоди мрежу, већ се лопта одбила о оквир гола.

EPA/Filip Singer

71' Двострука измена Јакина - 2:0

Излази играч утакмице Варгас и Ридер, у игри Стевен Цубер и Леонидас Стергиу.

64' Нова реакција Спалетија - 2:0

Појачава напад Лучано Спалети увођењем Ретегија умесот Бареле.

57' Жути картон за Манчинија - 2:0

Дебитант Италије добија јавну опомену због прекршаја над Варгасом.

46' ГООООООЛ! Леп погодак Варгаса! - 2:0

Први напад Швајцараца и одмах погодак! "Доминиканац" Варгас сем асистенције долази и до гола!

Почело је друго полувреме у Берлину

Италијани су кренули са центра.

Закањи је заменио Ел Шаравија.

"Доминиканац" асистент Швајцараца

Асистент код гола Швајцарске Рубен Варгас је дете из мешовитог брака од оца Доминиканца и мајке Швајцаркиње. Поседује пасош обе државе. Рођен је у месташцу Адлигенсвилу близу Луцерна са око 5.000 становника.

Kрај првог полувремена - 1:0

По свему виђеном, заслужена предност Швајцарске. 

Водећи тим има 58 посто поседа лопте, 10 шутева на гол наспрам тек једног Италијана. Обе екипе су на по три изведена корнера. 

45+1' Ридер замало да превари Донаруму! - 1:0

Директан ударац у гол левом ногом из слободног ударца са позиције у близини десног угла казненог простора. Било је врло опасно и многи голмани би примили погодак, али не и Донарума.

45' Жути картон за Ел Шаравија - 1:0

Назагио је Фабијана Шера.

37' ГООООЛ! Фројлер за вођство Швајцарске - 1:0!

Протрчао је Фројлер по "аутопуту" усред шеснаестерца Италије и из пуног залета матирао Донаруму на асистенцију Варгаса са левог бока.

36' Марчињак опоменуо Барелу - 0:0

Руши Барела Ридера и добија жути картон.

26' Кјеза "заломио" одбрану Швајцарске - 0:0

Крилни нападач Италије је после пар дриблинга у шеснаестерцу успео да упути добар шут десном ногом. Аканђи миран и на правом месту у право време пред Зомером да пошаље лопту ван терена.

24' Емболо промашио стопостотну прилику! - 0:0

Да ли због скепсе да се налази у офсајду или због одличне интервенције Донаруме, Емболо не успева да донесе предност Швајцарцима из изгледне позиције.

EPA/MOHAMED MESSARA

19' Блажа иницијатива Швајцараца - 0:0

Приметно је да састав Мурата Јакина има више лопте у ногама. Мада, Италијани постају све конкретнији пред голом Зомера.

10' Барела се повредио - 0:0

Приликом грађења за лопту је играч Италије добио ударац у задњу ложу од Фројлера. Барела храмље и пружена му је медицинска помоћ.

EPA/CLEMENS BILAN

7' Пресинг Италијана - 0:0

Приметан је притисак "Азура" на задњу линију Швајцарске. Већ пар пута је лопта морала да се враћа Зомеру.

Меч је почео!

Почетни ударац извели су играчи Швајцарске.

Криза идентитета?

EPA/CLEMENS BILAN

Први човек Уефе Александар Чеферин и Фифе Ђани Инфантино присутни у Берлину

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Занимљив случај Ђанлуке Манчинија

Замена за Роберта Калафјорија је први дебитант у нокаут рунди за Италију још од увођења групне фазе 1980. године.

Не, није у сродству са прослављеним играчем и тренером Робертом Манчинијем.

Tanjug/Fabio Ferrari/LaPresse via AP

Селектор Швајцарске Мурат Јакин у интеракцији са навијачима пред меч

EPA/CLEMENS BILAN

Дуел асова међу стативама - Донаруме и Зомера

Стартна постава Швајцарске

Стартна постава Италије

Стартни штопер Роберто Калафјори због нагомиланих жутих картона пропушта овај дуел.

Први пут у дуелу нокаут фазе, Швајцарци умеју са фаворитима

Италија је на почетку пута до европског трона савладала Швајцарску у групној фази са 3:0 на стадиону "Олимпико" у Риму. Мануел Локатели је био двоструки стрелац, а драму је отклонио Ћиро Имобиле. Током квалификација за Мундијал у Катару није било победника у оба сусрета обих екипа. У Базелу је било 0:0, а у Риму 1:1. Занимљиво, управо тај гол је одвео Италијане у бараж, где су у полуфиналу елиминисани од Северне Македоније.

Данашњи дуел им је први у нокаут фази великог такмичења. 

Селекцији Мурата Јакина, пуној искусних и уиграних појединаца још из доба Владимира Петковића на клупи, није страно да оствари сензацију у осмини финала великог такмичења. Баш на прошлом Европском првенству су елиминисали тадашње светске прваке Французе после пенала, што је било првокласно изненађење. 

Швајцарска заблистала кад је најважније

Швајцарци су одлучно кренули у групи А, тријумфом над директним конкурентном за другу позицију Мађарском од 3:1. Нарочито се истакао Ебишер са голом и асистенцијом. 

Следили су Шкоти, мотивисани да покажу више после девакла 5:1 на отварању првенства против Немаца. Мајсторија Ђердана Шаћирија донела им је врло вредан бод.

У последњем колу су били врло конкурентни против домаћина Немачке. Испустили су три бодау судијској надоканди, кад је Никлас Фулкруг матирао Зомера за 1:1.

Актуелни првак преживео "групу смрти"

"Азури" у свом стилу. На око несигуран старт у групи Б уз остваривање одговарајућих исхода у дуелима у којима се то и очекивало. Са мање или више муке, негативно изненађење се избегло.

Преокретом су савладали Албанију 2:1, аутогол Калафјорија је донео минимални пораз од Шпаније, док је Матија Закањи голом у последњем тренутку меча са Хрватском обезбедио другу позицију свом тиму.

Нису Италијани ни пре три године деловали као екипа која је кадра да се нађе у завршници, а камоли да освоји турнир, макар када се у обзир узме клупски и репрезентативни си-ви играча на списку. Међутим, овогодишњи састав делује још слабије, нарочито када је напад у питању.

Федерико Кјеза би требало да буде највећа опасност за противничке одбране, а још увек је недоумица ко ће бити прва "деветка" екипе.

Са друге стране, везни ред и одбрана требало би да буду нешто поузданији део тима. Николо Барела и Жоржињо требало би да пруже сигурност у средини терена, док ће одбраном највероватније командовати одлични Бастони.

Далеко је наравно и дефанзивни део екипе од квалитета неких некадашњих генерација, али га ипак чине играчи са одређеном дозом искуства који су редовни у својим клубовима.

На крају можда и најпоузданији члан екипе - Донарума. Усталио се голман ПСЖ-а међу стативама репрезентације и показао да ће бити достојна замена Ђанлуиђију Буфону.

Швајцарци су значајно подигли ниво репрезентативних издања у последњих 10 година и Немачка ће бити нови тест њиховог система.

Предвођени капитенима Гранитом Џаком и Ђерданом Шаћиријем и са Јаном Зомером на голу, бориће се за пролазак у наредну фазу. Ривали у групи су им домаћин Немачка, Мађарска и Шкотска. Селектор Мурат Јакин је направио инстант успех у Катару. Сада је на новом тешком задатку.

Што се тиче самог састава репрезентације Швајцарске, познато је да се ради о мултикултуралној групи, у складу са самим државним уређењем. Најпознатија имена у пуној снази су дефанзивац Манчестер ситија Мануел Аканђи и голман Интера Јан Зомер. Неизоставни су ветерани, синоним за састав Швајцарске у претходној деценији, Ђердан Шаћири и Гранит Џака.

Победник Европског првенства славиће на Олимпијском стадиону у главном граду и политичком центру Немачке, космополитској метрополи у срцу Европе иза које је бурна прошлост и садашњост у којој се прожимају многе културе и спајају различитости.

Космополитска метропола у срцу Европе која пулсира током целе године спремна је да дочека навијаче на Олимпијском стадиону, али и на булеварима, трговима и под сводовима Бранденбуршке капије, где ће бити срце фан зоне.

 Поред надалеко чувених туристичких атракција, културних манифестација и музеја, престоница Немачке нуди и модерне квартове, прелепе хотеле, бројне ресторане, пабове и ноћне клубове у којима је добар провод загарантован.
EPA/Hannibal Hanschke
Опширније Краће

Олимпијски стадион у Берлину има историју дугу преко 100 година током којих је био сведок бурних дешавања која су мењала Немачку и свет. На њему су падали светски рекорди, угостио је олимпијце, био домаћин финала Мундијала и финала Лиге шампиона, а ове године ће први пут бити поприште утакмице вредне титуле шампиона Европе у фудбалу.

Данас је Олимпијски стадион дом фудбалера Херте, а на њему се још од 1985. игра свако финале Купа Немачке.
 
Утакмцие Евра 2024 на "Олимпијском стадиону":
Шпанија – Хрватска 3:0 (Група Б)
Пољска – Аустрија 1:3 (Група Д)
Холандија – Аустрија 2:3 (Група Д)
29. јун: Швајцарска – Италија (осмина финала)
6. јул: П43 – П44 21.00 етвртфинале)
14. јул: П49 – П50 21.00 инале)
EPA/CLEMENS BILAN
Опширније Краће

Данашњи мечеви осмине финала Евра

Швајцарска - Италија (18.00, Берлин)
Немачка - Данска (21.00, Дортмунд)

Читај ми!