Извор: РТС

Португалци без муке до првог места, бизаран аутогол штопера Турске обележио меч

Фудбалери Португалије савладали су Турску са 3:0 у мечу другог кола групе Ф Европског првенства у Немачкој.

Више је навијача улетело на терен "Дортмунд арене" у намери да "украде" селфи са Кристијаном Роналдом (4), него што је Турска имала шутева у оквир гола (3).

Ако би се цела утакмица свела на један потез, то би свакако био аутогол штопера Турске Акајдина у 29. минуту за предност Португалије 2:0. Пропала контра Португалаца са теренском иницијативом у тим моментима крунисана је неочекиваним поготком услед неспоразума Акајдина и младог голмана Бајиндира. Од тог тренутка следи потпуна промена на терену. 

Селектори Португалије и Турске начинили су одређене промене пред меч. Роберто Мартинез се окренуо на 4-3-3, док је Винчено Монтела своје суперталентоване тинејџере Гулера и Јилдиза оставио на клупи.

Најозбиљнији период претње Турака био је до 10. минута са неуспелим уклизавањем Актуркоглуа покрај леве стативе као највећом претњом по голмана Кошту.

Напади по десном страну турске одбране резултирали су голом Бернарда Силве у 21. минуту. Одлична акција започета по левом крилу. Нуно Мендеш се убацио у простор по ивици казненог простора, добивши лопту од Леаа покрај саме аут линије. Следи убацивање у казнени простор право до Силве из "трећег плана".

Осам минута касније уследио је поменути потез Акајдина, који је успео до краја првог полувремена да добије жути картон, а да меч заврши раније због повреде. Партија за заборав.

Турке је "дотукао" гол Бруна Фернандеша у 56. минуту. Ваља истаћи несебичност Кристијана Роналда, који се одлучио да асистира саиграчу за лаку егзекуцију, уместо да постане најстарији стрелац у историји Европских првенстава.

Португалија са максималних шест бодова дочекују Грузију у последњем колу, док ће се Турци против Чеха борити за пролаз даље. Екипи Винченца Монтеле одговарају победа и реми за другу позицију.

Друго коло групе Ф:
Грузија - Чешка 1:1 (Хамбург)
Турска - Португалија 0:3 (Дортмунд)

Табела након другог кола:
1. Португалија 6 5:1 +4
2. Турска 3 3:4 -1
3. Чешка 1 2:3 -1
4. Грузија 1 2:4 -2

Крај меча - 3:0

Други тријумф Португалаца за сигуран пласман у нокаут фазу. Турцима остаје борба са Чешком у последњем колу.

88' Жоао Невеш улази на крају - 3:0

Меч је завршио Витиња.

82' Пепе иде на заслужени одмор - 3:0

Времешни, али спремни рекордер Пепе одлази на клупу, на његовом месту је Антонио Силва.

75' Трагичан крај Акајдина - 3:0

Штопер Турске после аутогола и жутог картона се на крају и повредио. Утакмица коју ће сигурно потиснути у мрачне кутке сећања.

Истрчава Мерих Демирал.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Од улице до светске класе

Нелсон Семедо је заменио Жоаа Кансела, а врло лако је могао да остане у опскурности нижих лига. Као дечак је био више заинтересован за видео-игру "Фифа", до нивоа зависности од "плејстејшна". Што се тиче "реалног фудбала" занимали су га само улични турнири и надметања све до 15. године. Уследио је позив од нижеразредног Синтренсеа, па узлет до професионализма.

70' Евро и Арде Гулера - 3:0

Монтела уводи суперталента турског фудбала, члана Реал Мадрида, кад је питање победника већ решено.

69' Трећа измена код Португалије - 3:0

Нелсон Семедо мења Жоаа Кансела.

"Лукић" стрелац трећег гола за Португалију

Због свог ниског раста и витке грађе, Бруно Фернандеш је као дете добио надимак "Cebolinha", што на португалском значи "мали лук“. Чак га дан-данас поједини навијачи тако зову.

58' Двострука измена Монтеле - 3:0

Кенан Јилдиз и Исмаил Јуксек мењају Керема Аркутоклуа и Кана Ајана.

56' ГОЛ! Бруно Фернандеш - 3:0

Несебичност Кристијана Роналда за лагану егзекуцију Фернандеша. Бруно је уписао гол, а књиге рекорда су остале још увек уксраћене за најстаријег стрелца у историји овог такмичења, што је Роналду са 39 година сигурно циљ.

54' Португалци чувају резултат - 2:0

Спорији ритам меча током ког Португалци имају контролу на терену.

Реакције оба селектора пред старт другог полувремена

Роберто Мартинез уводи Педра Нета и Рубена Невеша уместо Рафаела Леаа и Жоаа Палиње, играча који су добили жуте картоне у првом полувремену.

Јусуф Јазичи улази на терен за Турску уместо Орхуна Кокчуа.

Крај првог полувремена - 2:0

Турци су наметнули грубост, али су својим грешкама допринели овом резултату.

Чак тројица дефанзиваца Турске има жути картон, тако да ће Монтела морати да реагује изменама како не би остао без играча мање. Такође, на клупи су му талентовани тинејџери Гулер и Јулдиз.

На Португалцима је да чувају резултат.

45' "Туча" у Дортмунду - 2:0

Пети жути картон у првом полувремену, други за Португалце. Добио га је Палиња.

42' Акајдин још више понире - 2:0

Сем аутогола, штопер Турске је прегрубо стартовао над Леаом за жути картон. За сада је једино Албанац Ђасула успео то да учини у досадашњем току турнира.

Због протеста је "пожутео" и Зеки Челик.

41' Занимљив шут Кокчуа - 2:0

Десном ногом са 20 метара, циљана лева статива, али је Кошта спреман.

39' Португалија без Леаа против Грузије - 2:0

Други жути картон за њега на Евру, враћа се у нокаут фази. На Португалцима је да надокнаде његов изостанак.

Не зна се да ли Силви боље иде фудбал или језици

Стрелац првог гола за Португалију Бернардо Силва важи за изузетног полиглоту. Силвин енглески су медији описали као "савршен“, делимично као резултат тога што су га родитељи послали у осносвну школу са часовима на енглеском језику у Лисабону када је имао шест година. Поред енглеског и матерњег португалског, Силва говори француски и шпански.

29' ГОЛ! Аутогол Акајдина - 2:0

Бизаран аутогол Акајдина! Пропала контра Португалије ипак је крунисана поготком захваљујући неспоразуму штопера и голмана Бајиндера. Залетели су се и Бајиндер и Челик, али су закаснили пола метра да лопту изваде из мреже.

25' Жути картон за Бардакчија - 1:0

Штоперу Турске је ово други жути картон на Евру, што значи да га неће бити у сусрету са Чешком у трећем колу.

21' ГОЛ! Бернардо Силва за 1:0 Португалије

Одлична акција започета по левом крилу. Мендеш се убацио у простор по ивици казненог простора, добивши лопту од Леаа покрај саме аут линије. Следи убацивање у казнени простор право до Силве из "трећег плана".

17' Период без шанси - 0:0

Опасност по голмане је драстично опала у односу на фуриозан старт. Турци наметнули грубост у дуелима.

6' Турци се рано разиграли - 0:0

Први напад Турске по десној страни био је врло течан, али је фалила завршница. Уследио је лоше изведен корнер.

Још озбиљнија прилика десила се у шестом минуту. Све је кренуло дугом лоптом из задње линије на нивоу средине терена ка десном крилу. Акгун прима лопту и шаље Актуркоглуу у пуном налету ка левој стативи. Није успео Актуркоглу да правовремено уклиже и савлада Кошту.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

2' Роналдо загрева десну ногу - 0:0

Први шут ка голу Турске и интервенија Бајиндира. 

Силва је са левој крила послао центаршут Роналду, који хвата волеј десном ногом. Лопта је ишла по земљи и постала је лак плен за младог голмана Манчестер јунајтеда и турске репрезентације.

EPA-EFE/Georgi Licovski

Меч је почео!

Почетни ударац извели су играчи Португалије.

Ништа без Георгине Родригез

Супруга Кристијана Роналда у ложи стадиона у Дортмунду.

EPA/ FRIEDEMANN VOGEL

Поздрав два нешто старија зналца - Роналдо и Пепе

Greenfly/Francesco Puma

Састав Турске

Драстичне промене код Винченца Монтеле, почевши од голмана Алтаја Бајиндира, уместо Мерта Гунока.

Нема ни стрелаца са прошлог дуела - Мулдура и сензанционалног Гулера, као ни Јувентусовог талента Јилдиза.

Стрелац трећег гола против Грузије Актуркоглу је заслужио место у стартних 11.

Састав Португалије

Промењена је формација на 4-3-3 и ново име у стартној постави је играч везног реда Жоао Палиња.

Обе екипе узеле по три бода у првом колу

Турска је у изузетно занимљивом и атрактивном мечу победила Грузију 3:1 у првом колу. Меч је обиловао борбом и прелепим головима.

Португалија је после преокрета савладала борбену, али недовољно квалитетну Чешку 2:1.

 

Чести сусрети Португалије и Турске током 1990-их и 2000-их

Португалци имају потпуну надмоћ у међусобним дуелима са седам победа, два пораза и без ремија. Шест од девет сусрета били су званичног типа, почевши од квалификација за Мундијал 1966. године. Португалија је била убедљива са 5-1 на домаћем, па минимална са 1-0 на гостујућем терену. 

Следи дуга пауза све до Европског првенства у Енглеској 1996. године, кад Фернандо Коуто доноси тријумф Португалцима 1:0 у дуелу групне фазе. Четири године касније Нуњо Гомеш са два гола елиминише Турке у четвртфиналу. Затим, 2008. у Аустрији и Швајцарској преко Пепеа и Раула Меирелеша, Португалија долази до новог славља над Турцима.

Поразом од Србије у квалификацијама за Мундијал у Катару, Португалија је морала кроз бараж да избори пролаз, а на том путу су били бољи од Турске 3-1 на "Драгау".

Тим Португалије врви од квалитета. До мере да нападач Спортинга Педро Гонсалвес са 18 голова и 17 асистенција није успео да буде међу 26. Отпао је и Рикардо Орта (13 погодака, 14 додавања за гол), за којег је Мартинес посебно истакао да је заслужио позив.

Португалци су одлични у одбрани коју предводе Руи Патрисио, Рубен Дијеш, Пепе и Диого Далот. У навали су укомпоновали младе Рафаeла Леаа, Гонсала Рамоса и Жоаа Феликса са нешто старијим Диoгом Жотом и ветераном Роналдом.

Ипак, највећу снагу имају на средини са Бруном Фернандешом, Бернандом Силвом, Витињом и Жоао Палињом.

Најважније узданице Винченца Монтеле крећу од првог голмана Угурчана Чакира, из редова Трабзонспора. Десни бек Мехмет Челик жели да се истакне у репрезентацији, кад већ у Роми нема довољно простора. Орхан Кокчу је у пуном налету после трансфера из Фејнорда у Бенфику. Најпознатије име и лидер Турске је ас Интера Хакан Чалханоглу, а сензација у настајању Арда Гулер са 19 година има прилику да покаже раскошан таленат.

Португалци протутњали кроз квалификације

Португалија је квалифакције за првенство Европе у Немачкој одиграла под вођством новог селектора Роберта Мартинеса. Заузела је прво место у групи у слабој конкуренцији Словачке, Босне и Херцеговине, Исланда, Луксембурга и Лихтенштајна. Луксембург је савладан резултатом 9:0, што је најубедљивија победа у историји репрезентације. Уписано је свих десет тријумфа – још један португалски рекорд откако се играју квалификације – са гол разликом 36-2.

Одлично издање Турске у квалификацијама

Екипа Винченца Мотеле заузела је прво место у групи са Хрватском, Велсом, Јерменијом и Летонијом.

Освојили су 17 бодова, уз пет победа и два ремија, док су изгубили једино од Хрватске у Бурси – 0:2.

Селектор Штефан Кунц добио је отказ непуних годину дана касније, када је након пораза у пријатељском мечу са Јапаном јавно критиковао играче, те је на његово место дошао Монтела.

Чувени "Вестфален", од 2005. године "Сигнал Идуна парк", а за време Европског првенства "БВБ стадион Дортмунд" један је од најпознатијих и најпрепознатљивијих стадиона на свету захваљујући "Жутом зиду" и изузетној атмосфери коју праве навијачи Борусије.

Са капацитетом од 81.365 људи, када своје утакмице игра Борусија из Дортмунда, "Вестфален" је највећи стадион у Немачкој и седми по величини у Европи.

Последње значајне измене направљене су почетком века, када се Немачка кандидовала за домаћина Мундијала 2006. Столицама су попуњени углови који су деценијама раздвајали четири трибине. Да би се обезбедио неометан поглед на терен са нових места, уклоњени су унутрашњи носачи крова и замењени спољашњим пилонима у жутој боји, који данас "Вестфалену" дају карактеристичан и уникатан изглед.

Претходно је на овом првенству одигран дуел групе Б између Албаније и Италије.

Опширније Краће

Дортмунд је град који воли и живи за лопту, па ће навијачи, поред утакмица својих националних тимова на култном "Вестфалену", који слави пола века постојања, искуство моћи да употпуне посетом музеју посвећеном историји немачког фудбала. Најављен је посебан доживљај током Европског првенства.

Спорт и култура су главни адути Дортмунда. Чувени "Дортмундер У", некада висока зграда локалне пиваре, сада је центар уметности и креативне индустрије који и даље осваја посетиоце.

Угаљ, челик и пиво гарантовали су Дортмунду економски просперитет након мрачног времена Другог светског рата.

Амбасадори Дортмунда током Европског првенства биће легендарни немачки голман Роман Вајденфелер и некадашња фудбалерка Аника Кран.

Опширније Краће

Распоред данашњих утакмица

Читај ми!