Isplativo uzgajanje crnog luka

Zbog velike konkurencije i uvoza crnog luka cena ovog povrća pada. I pored toga crni luk se i dalje traži, posebno u velikim trgovinskim lancima. Zato proizvođači i skladištari imaju posla oko tog povrća i tokom zime. U Zemljoradničkoj zadruzi u Čurugu u toku je sortiranje i pakovanje crnog luka za prodaju.

U zimskom period sezonski radnici teško pronalaze posao, pa je za Milenku Križević iz Čuruga angažman na sortiranju i pakovanju crnog luka u lokalnoj zemljoradničkoj zadruzi olakšanje, jer će i tokom zime ostvariti neku zaradu.

"Teško jeste, ali puno nam znači. U selu smo, da zaradimo koji dinar. Blizu sam kuće", kaže Milenka Križević.

Zemljoradnička zadruga Čurug ima oko 500 kooperanata. Zahvaljujući hladnjači kapaciteta 600 tona, mogu da obezbede čuvanje nekih proizvoda. I pored toga je i zadruzi i proizvođačima teško da prate korak sa stanjem na tržištu.

„Sve cene repromaterijala, sadnog materijala i cene nafte, sve otišlo gore, a naše povrće ostaje dole. Al sigurno garantujem da je naše povrće zdravo i bezbednom proizvodnjom", objašnjava Vladimir Topolski, povrtar iz Čuruga.

Na domaćem tržištu luk traže veliki trgovinski lanci. Umesto, kako vreme odmiče da mu je cena viša, događa se suprotno.

"Negde se kretala 18 dinara plus PDV, pa sad već pala i na 15 dinara. To nije tržišna logika, kada imate veću količinu luka onda bi cena trebalo da bude manja, ove godine je manje rodilo, a cena je opet dosta niska. To je zbog konkurencije, ima dosta luka iz uvoza", dodaje Jovan Milin, direktor Zemljoradničke zadruge Čurug.

Crni luk je jedna od povrtarskih kultura koje sa zasejanih oko 5000 hektara imamo dovoljno za domaće potrebe i za izvoz u zemlje regiona.

Ipak zbog uvoza i lošeg skladištenja luka događa se često da godišnje propadne i četvrtina proizvodnje.

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Закључано: Откључајте повлачењем стрелице у десно ...
sreda, 02. april 2025.
9° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom