Žetva spelte u zlatarskom kraju

U planinskim selima između Zlatara i Javora u toku je žetva spelte, stare zaboravljene žitarice, a posle nje stiže heljda. Te žitarice, čiji je uzgoj obnovljen na poljima iznad hiljadu metara nadmorske visine, daju dobre prinose i donose solidan prihod.

Prošle jeseni zasejana na zlatarskim poljima, spelta je stigla za žetvu, uprkos vremenskim neprilikama.

30767201
30767201 Pripremili: Slavica Jovanović i Duško Perić

"Nekako je bila, što bi se reklo zla godina, odjedanput kiša, bio kišni period i odjednom preseklo, počela je suša, kako - tako spelta se izvukla", kaže Jekoslav Purić.

Staru žitaricu koju su dugo znali kao krupnik i koristili najčešće kao stočnu hranu, a onda decenijama zaboravili, domaćini ponovo seju, uz pomoć stručnjaka. Umesto žetelaca i potočara rade kombajni i mašine za preradu.

"Bila je zapostavljena iz tih razloga što je bila teška za meljavu i ona mora prvo da se oljušti i da se melje. To je pravo, tako se radi svuda u svetu, u Nemačkoj, Francuskoj i onda sticajem okolnosti kada smo nabavili ljuštilicu za speltu, onda je ta proizvodnja postala prava", kaže Jekoslav Purić.

"Ona je po svojim karakteristikama daleko hranljivija od pšenice, koja je naravno dominantna žitarica i ono što je pozitivan trend da se iz godine u godinu površine pod speltom povećavaju, kako u opštini Nova Varoš, tako i u susednim opštinama", kaže mr Milinko Šaponjić, Poljoprivredna stručna služba Nova Varoš.

Alternativnim žitaricama kao što su spelta i heljda, bavi se u ovom kraju više od 100 domaćinstava, a mala zlatarska žitnica prostire se na nekoliko stotina hektara.

Dok je žetva spelte, nekadašnjeg krupnika, već pri kraju, heljda, koja se u poslednjoj deceniji vratila na zlatarska  polja sazreće tek u septmbru i verovatno će ovo dugo toplo leto na nju ostaviti više posledica.

U zlatarskim selima sve više se okreću organski gajenim žitaricama. Kada je heljda u pitanju tu je prihod za 50 odsto veći. A o sve većem interesovanju govori i podatak da cena zemljišta za zakup ili prodaju raste.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
sreda, 02. april 2025.
12° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom