Читај ми!

Srbi ponavljaju zahteve, Priština ne popušta – da li će SAD preduzeti mere protiv Kurtija

Situcija na severu Kosova i Metohije i danas je mirna. Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicama Srba sa Kosova i Metohije o trenutnoj situaciji. Posle sastanka, preneli su da su obavestili predsednika da će nastaviti sa protestima. Aljbin Kurti tvrdi da Priština stoji iza politike i demokratskih vrednosti SAD i EU. Analitičari ocenjuju da Aljbin Kurti jeste iritirao SAD, ali da za to neće snositi posledice.

Više od dve nedelje prošlo je od kada se kosovska policija sukobila sa građanima u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom potoku. Gotovo isto toliko protestuju Srbi iz pokrajine. O trenutnoj situaciji, predstavnici Srpske liste razgovarali su sa predsednikom države u Beogradu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao da su predsedniku doneli snimke na kojima se vidi da dva uhapšena Srbina, Radoš Petrović i Dušan Obrenović, nisu učestvovali i nisu ugrozili Kforove vojnike.

"Tražili smo od predsednika da prestane progon srpskog naroda na severu od strane Prištine, i progon ljudi koji su učestvovali na barikadama prošle godine i na protestima ove godine", navodi Rakić.

Ponavljaju da su spremni na kompromis, ali da to ne vide od Prištine.

Dragiša Milović, bivši gradonačelnik Opštine Zvečan, kaže da oni jesu za deeskalaciju i kompromise, ali da je prethodno potrebno da se odradi ono što je rečeno i zahtevano od Eskobara i Lajčaka.

"Da se oslobode opštinske zgrade da se radnici vrate i pružaju usluge svojim građanima, da specijalne jedinice napuste objekte, jer u Zvečanu nema ni jednog radnika niti je tamo nelegalno izabran gradonačelnik, oni su i dalje prisutni", kaže Milović.

Lajčak se nadao boljem rezultatu misije na KiM

Prošle nedelje Miroslav Lajčak boravio je i u Prištini i u Beogradu.

Nakon što je sabrao utiske, nadao se, kaže, boljem rezultatu misije na KiM sa Gabrijelom Eskobarom.

O zaključcima i narednim koracima informisaće države članice.

“Posebno smo istakli da, iako svi građani imaju pravo na miran protest, nasilje nikada nije prihvatljivo i ne može biti nekažnjivo. Uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje rastu. Nastavljamo sa naporima da omogućimo i podržimo održivo političko rešenje“, napisao je Lajčak.

Kurti tvrdi da Priština stoji iza politike i demokratskih vrednosti SAD i EU

U međuvremenu, Aljbin Kurti poziva međunarodnu zajednicu da intenzivira dijalog za primenu sporazuma od 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu, i da u tom porcesu obezbedi pravičan redosled primene obaveza.

Tvrdi da Priština stoji iza politike i demokratskih vrednosti Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

"Do vanrednih izbora u severnim opštinama aktuelni gradonačelnici moraju da obavljaju dužnosti, pozivam Srbe da izađu na izbore. Sadašnji gradonačelnici su dobili malo glasova, dok ostali nisu dobili ništa. Srbi treba da izađu na izbore, a ne da bojkotuju", poručio je Kurti.

"Kurti iritira SAD, ali neće snositi posledice"

Mi nemamo spoljnu politiku, ona je ono što kaže Vašington - na tu izjavu Ramuša Haradinaja sada podsećaju analitičari. Aljbin Kurti jeste, ocenjuju, iziritirao SAD, ali za to neće snositi posledice.

Miroslav Stojanović, spoljnopolitički komentator, ocenjuje da je sa Kurtijem malo komplikovano u tom slučaju.

"Amerika ne zna koga bi sada umesto njega, inače bi ona to uspela kao što je to uradio Grenel u njegovoj prvoj vladi. Lako je da ga skloni, ali je teško naći zamenu, pogotovo što se onda otvara jedan proces vremena kada se ništa ozbiljnije ne može učiniti, ni u odnosima između Beograda i Prištine", objašnjava Stojanović.

Ni okolnosti ne idu, kaže, naruku. Administracija ulazi u izbornu kampanju i to je još jedan od razloga da SAD ništa ozbiljnije neće preduzeti protiv Kurtija.

Ne ohrabruje ga ni pozicija Srbije - jer pritisak na Prištinu da povuče specijalce na severu nije uspeo. Atmosfera ne sugeriše ponavljanje izbora, a bez njih, zaključuje Stojanović, nema ni pomaka u dijalogu Beograda i Prištine.

субота, 03. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару