Krstove poslastice opčinjavaju i izgledom i ukusom

Dobar kolač privuče najpre izgledom, a opčini ukusom. Poslastičari moraju biti časovničarski precizni i kada mere sastojke i kada prave kolače. Predstavljamo vam majstora za kolače, specijalistu za čokoladu. Svoje tajne poverio je ekipi RTS-a.

Крстове посластице опчињавају и изгледом и укусом Krstove poslastice opčinjavaju i izgledom i ukusom

Miris belgijske čokolade i svežih namirnica. Kada uđete u poslastičarnicu Krsta Radovića sva čula vam se probude.

„Uvek je dobar prvi utisak svih mušterija, prvo što osete je taj miris. Mi sve pravimo ovde, sve pravimo od sirovina i uvek je lep miris. Uvek su sveži kolači i uvek je nešto drugačije“, kaže poslastičar Krsto.

31260599
31260599 Pripremila Nela Stanković

Krsto Radović se 15 godina bavi ovim poslom. Počeo je u Arizoni u Americi, nastavio u londonskim institucijama sa pet zvezdica. Od malena je sanjao da ima poslastičarnicu. Taj san je ostvario u Beogradu.

„Trideset godina se naši roditelji bave pekarskim biznisom i mi smo, sestra i ja, odrasli u pekari. Uvek smo se jurili po radionici, kao mali smo krenuli da radimo i odatle je ta ljubav i nastala“, objašnjava Krsto.

31261791

Najveća greška – određivanje količine sastojaka „od oka“

Da biste napravili kolače upečatljivog izgleda i ukusa potrebna vam je vrhunska oprema i sirovine, dobri zamrzivači i strogo poštovanje recepta.

„Domaćice greše zato što uglavnom ne mere, sve rade 'od oka'. Naš zanat je precizan, čist i pedantan. Moraju da se poštuju pravila u pečenju, merenju i balansiranju. Uvek kada hoćete da uhvatite neku prečicu u pravljenju kolača to vam se obije o glavu“, objašnjava Krsto Radović.

Osnovne i master studije Umetnosti u kulinarstvu završio je u Londonu. Specijalizovao se na predmetu Čokolada, slatka peciva, kolači i torte. Kaže da je pravljenje kolača složen proces.

„Svaki kolač ima svoj vek nastajanja. Prvo se rodi ideja, pratimo godišnja doba, izaberemo namirnice koje hoćemo da provučemo kroz kolače, kroz taj sezonski meni i onda kreće vizuelizacija, crtanje, razmišljanje i kombinacija ukusa“, ističe Krsto.

Proces pravljenja kolača može da traje i do tri meseca.

„Već sad znam šta ću da spremam za Novu godinu i već lagano razmišljam šta će biti na proleće. Kolači ne smeju da se ponavljaju, moraju uvek da budu različiti i svaki je moje umetničko delo“, dodaje Krsto.

Svake godine pravi i do 80 različitih kolača.

„Sada radimo dosta na mešavini čokolade i čajeva, čokolade i vina, čokolade i alkohola, razne kombinacije voća i začina, tako da imamo nepresušan izvor inspiracije", otkriva ovaj majstor za poslastice.

Kao i za sve u životu i ovde je bitna praksa da bi kolač bio dobar.

31260540 У посластичарници „Мандарина“ могу се наћи посластице разних боја, облика, укуса... U poslastičarnici „Mandarina“ mogu se naći poslastice raznih boja, oblika, ukusa...

„Bio sam mladi majstor i dešavalo se to da kolač ne uspe, ali eto to su te greške koje su se dešavale u početku karijere. Sada sam već iskusan i pokušavam da ne pravim te greške“, priznaje Krsto.

Pažljivo birajte koje ćete Krstove kolače odabrati. Mešavina ukusa i iznenađenja koja vas čekaju u njima, neće vas ostaviti ravnodušnim.

31260546

Broj komentara 4

Pošalji komentar
(petak, 27.okt.2017 15:31)
anonymous

Re: Boom

Aman ljudi, naučite već jednom da se aktivnije služite internetom.
Dakle, njihov sajt je http://mandarinacakeshop.rs/
A adresa Gračanička 16, preko puta Ninićeve kuće, a na po puta između Stare kuće na Varoš kapiji i Naučne knjige.
I sad, je l ima nagradaaaaa...;D

(petak, 27.okt.2017 14:21)
Branka

Umeće

Divno. Svaka čast.

(petak, 27.okt.2017 13:39)
anonymous

re: Boom

Beogradska poslastičarnica "Mandarina"

(petak, 27.okt.2017 12:12)
Boom

Boom

Može li se znati gde se nalazi radnja ovog gospodina?

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
subota, 05. april 2025.
12° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom