Петница: Јединствена научна школа на Балкану

Идеја да млади људи расту истражујући у разним научним областима родила се пре 55 година у ваљевском Друштву истраживача, које дуго већ носи име спелеолога Владимира Мандића Манде. Из те клице мало касније, 1982. године, родила се Истраживачка станица Петница - јединствена научна школа на Балкану.

Тако су Петничари у лето 2011. године у темељ нових лабораторија уградили временску капсулу. До далеке будућности чуваће поруке, документа и вредне предмете из прве три деценије постојања Истраживачке станице.

На том темељу годинама већ у одличним условима истражују млади, радознали и жедни научних сазнања из Србије и земаља у окружењу.

„С обзиром да мене занимају неуро-науке, спој биологије, психологије и хемије, биомедицина је програм на ком сам приметио да може да ми пружи оно што желим да остварим у Петници", наводи Вук Велемир из Београда.

„Откривам, проналазим оне делове те области, тачније физике која ми се свиђа, што је Петница управо и урадила. Радим на неким областима за које нисам ни знала да ће ме толико интересовати”, каже Мара Снадер из Београда.

„Овде стварно радимо на неки начин на који се не ради у школи, на неки интерактивнији начин. За мене је то емотивно, веома сигурно место, зато што стварно сви сарадници се труде да нам помогну да се осећамо што сигурније, што прихваћеније овде", додаје Карима Кхерави из Београда.

Ко стасава у Истраживачкој станици стиче и вештине предавача, лидера и менаџера, а при том остаје везан за научну област коју воли.

Лука Зрнић, сарадник на програму физике: „Они су мени били као идоли, као нешто недостижно, ја сам им се стварно дивио и сад, кад сам постао један од њих, схватам колико је то, заправо, предивна ствар, мени је стварно задовољство да радим с овом децом. Они су сви стварно заинтересовани, као: хоћемо да знамо још”.

После три године редукованих програма, успоставља се ранија динамика. Током лета физиком високих енергија, космологијом и финансијама бавиће се студенти. Најстарији основци у септембру похађаће Летњу научну школу, а средњошколци ће учити и истраживати читаве године.

Станисалав Милошевић, програмски директор Истраживачке станице Петница истиче да им је идеја да ове године, заправо, остваре пун капацитет рада са средњошколцима. “Након тог циклуса следи Петничка конференција, запараво, полазници који заврше своје пројекте презентују своје радове пред свима. То је свечан, важан догађај за станицу, а након тога иде сређивање радова за „Петничке свеске".

Верујемо да нема села на Балкану које има овакву научну оазу. Истраживачка станица, стециште младости и знања, краси Петницу, живописно предграђе Ваљева.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара