Како се чува клисура реке Градац

Ваљево је богато природним лепотама. Опасале су га Ваљевске планине, освежиле реке, а Градац је бисер међу њима. Свима који га воле обавеза је да га сачувају.

Драгуљ природе Ваљева је река Градац, једна од најчистијих у Србији. Ток од 28 км кроз кривудаву клисуру за истинске заљубљенике у природу значи више од синтагме „предео изузетних одлика".

„Прави Ваљевци су одрасли на Грацу, познају ову реку, купају се, отварају сезону. Ја сам отворио прошле недеље купањем у хладној води. Али долази доста људи са стране, из целе Србије, са једне стране ми је драго, што је посећено и што се чуло за ову реку и за ову природу, а са друге стране мало то и узнемири човека", наводи Алекса Стојнић из Ваљева.

Чувари природе сведоче да од 2020. године на реку хрли све више људи, који пешаче, планинаре или пак овде по неколико дана бораве групе колега ради неговања тимског духа. Током лета крај Граца је и по 200 шатора дневно.

Огњен Крнетић, чувар природе наглашава: "Све је то много активности на неких 10-ак километара. Онда смо морали да неке мере које постоје о Закону о заштићеним природним добрима већ преко 20 година, али овде нису примењиване, јер није било потребе. Сад смо већ морали да одредимо места која су дозвољена за камповање, места где сме да се ложи ватра, где не сме да се ложи ватра, да мало ограничимо и то кретање са коњима“.

Додаје да су морали да уведу нека правила: „Где може да се пређе река, да не може група коња да иде коритом реке, поготово, рецимо сад је мрест липљена у току."

Градац није само привлачан љубитељима еколошког туризма и спортским риболовцима, већ и спелеолозима јер има 70-ак пећина и археолозима због остатака древних утврђења.

„Долазећи у манастир Ћелије смо запазили да је овде долина реке Градац и тако смо упознали овде фантастичну природу. Иначе, знам да је једна од најчистијих река у Србији", каже Александар Поповић из Београда.

О заштићеном природном добру, делу клисуре од уливка Буковске реке у Забаву, па до водозахвата Плоче у Ваљеву, што је 1268 ха, брине Еколошко друштво "Градац".

„Градац је станиште наше најотровније змије, поскока. Њихово парење обично буде у првој половини маја, међутим ове године је све поранило и сад је парење у јеку и буде их по неколико. Тако да бих апеловао на људе да се крећу стазама и да воде рачуна где стају, да се не завлаче, да не иду самосталне авантуре по овим литицама", истиче Огњен Крнетић, чувар природе.

Љубав према Грацу подразумева одговорности. Богату фауну и флору може да угрози човек и његов утицај. А то се најпре односи на воду захваљујући којој Ваљевци нису жедни.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара