Читај ми!

Пуповац: Подржаћемо Пленковића, али нећемо дати потпис; аждаја национализма долази

Самостална демократска српска странка ће подржати лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића за мандатара владе, али за то неће дати потпис, каже председник странке српске мањине у Хрватској Милорад Пуповац. Сматра да ХДЗ није имао другог избора сем да одлучи да води владу без СДСС-а. Пуповац истиче да је Домовински покрет контаминирао политички простор Хрватске.

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је да ће српска мањинска странка подржати лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића за мандатара.

Ипак, наводи да за то неће дати потпис, што је, како је истакао, искључиво одлука СДСС-а, а не неког другог, рекао је Пуповац.

Пуповац је појаснио да ће осам посланика мањина наставити да делује заједно јер предстоји, како каже, доста битака и доста прилика.

Појашњава да то значи да ће посланици мањинских странака деловати усаглашено.

"Али међу нама има разлика коме можемо дати подршку када је састав владе у питању. Клуб ће одлучити колико и који ће то посланици мањина потписати Пленковићу да буде мандатар. Након тога иде следећи корак када гледамо програм владе и састав владе", рекао је Пуповац.

Истиче да је позиција мањина и до сада била деликатна, али да ће у наредном периоду бити веома деликатна.

"Овај пут ћемо ићи с другачије распоређеним улогама – једни ће чувати воду, други ватру. Они који су унутра су вода, а они који су вани су ватра", казао је Пуповац.

Антисрпска кампања Домовинског покрета

Пуповац истиче да се Домовински покрет (ДП) вара, ма колико да сматрају да су они спречили улазак СДСС-а у владу.

"Нису. Они (ДП) су тешко нарушили оно што је годинама стварано, да Хрватска постане колико толико једна цивилизована земља. СДСС је одлучио да неће бити део те већине и то је наш став био од почетка", рекао је Пуповац.

Указао је да је ДП добио изборе на антисрпској кампањи, а оформио се на антићириличној кампањи.

"Они су само тешко контаминирали политички простор земље", наводи Пуповац.

На питање зашто је Пленковић пристао на владу без СДСС-а, Пуповац каже да није сигуран да је лидер ХДЗ-а имао другог избора.

"Нисам сигуран да је Хрватска имала другог избора", рекао је Пуповац.

Лидер СДСС-а је упитао да ли постоји свест о томе ко је све учествовао у стварању странака као што је Домовински покре.

"Сасвим сигурно то није само Пленковић. Постоји човек који је опрао ту странку и који је унео потпуни ршум у политички живот земље, порушио све што се порушити дало. Сада би требало испоставити рачун мени или Пленковићу, а не поставити питање њему који са њима разговара и када каже 'то су добри дечки само их криво виде'", навео је Пуповац алудирајући на председника Републике Зорана Милановића.

"Аждаја национализма долази на врата"

Пуповац је упозорио да не треба бити кратке памети и мислити од данас до сутра, јер, како је истакао, ситуација јесте озбиљна за Хрватску и нико ово што ради не ради из задовољства, већ из нужде.

На питање каква је разлика хрватске деснице од пре осам година, када је на челу ХДЗ-а био Томислав Карамарко од ове сада, када је СДСС у ситуацији да мора бити изван владе, Пуповац каже да је питање "када је Зоран Милановић постао ДП-овац, када је ДП ушао у сабор са 14 мандата".

"Разлика је у томе што ми више нећемо бити унутра, али ћемо бити вани и радићемо свој посао, чуваћемо земљу и бићемо ватра", рекао је Пуповац и истакао да је око СДСС у кампањи створен "санитарни кордон".

Странке су, истиче, биле заслепљене мантром против корупције и није било битно то што "аждаја национализма долази на врата".

"У предизборним околностима људи су ставили све на једну карту, на 'црвено', а притом нису водили рачуна да ли ће кућа изгорети због тог црвеног", каже Пуповац.

Одлука коју су донели, каже, била је веома тешка због општег интереса, али "погледајмо како је до тога дошло и шта ће се тек догађати због тога".

Волео би, додаје, да неке одлуке није донео и да је више снаге, али политички живот у Хрватској се "поједноставио и довео на 'или'- 'или'".

СДСС ће у наредном периоду, каже, ићи од битке до битка, од изазова до изазова, али без грубог обрачуна какав је вођен против њих када је створен тај "санитарни кордон и зид мржње".

"Биће то шаховска игра, понекад игра мачке и миша. Биће веома изазовно и то треба да знају сви и они који су унутра и они вани", навео је Пуповац.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара