Ваљевски дуван чварци - слани, а слатки

Прочуло се да ваљевски крај има традиционалне домаће брендове. Међу најпознатијим су шљивовица, сува шљива и чварци. Зашто су "слани, а слатки" наши дуван чварци?

Ваљевски дуван чварци специјалитет је који се припрема по рецептури старој готово два века. Кување и цеђење чварака у ваљевским домаћинствима, по традицији је важан догађај и мајсторство које се преноси генерацијама:

"Овај дуван чварак - треба времена доста, треба између седам и осам сати, с тим како се спрема. Мора да се наспе доста воде, отприлике иде двадесет посто воде на количину масе, и тијана ватра да се тера, полако да има човек стрпљења“, објашњава Марко Стојић, из села Попучке код Ваљева. Додаје: „Ево, сад је стигао финиш рада задњег дана да се види ста смо урадили и како смо урадили од јутрос, да се види какви су чварци. Они су испали сочни, лепи и имају боју старог злата".

Славен Баточанин из Ваљева каже да су за 18 година постигли да бренд звани зиг дуван чварци постане светски производ, препознатљив не само у Србији него у Европи и на Балкану. „Успели смо да дуван чварци постану међу 50 појмова који индентификују Србију у свету. Направили смо и манифестацију која се зове Фестивал дуван чварака која траје од 2006. године".

Славен истиче да нико не може да направи чварке као Ваљевци.

За дуван чварке Ваљевци кажу да могу да се једу без хлеба и да немају холестерола, јер су им извучене све масноће.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара