Кинескиња Ана одрасла у породици Стојковић из околине Лесковца

Ана Гуо од свог четвртог месеца живи у породици Стојковић у селу Ораовица код Лесковца. Воли да каже да је привилегована јер има две породице. Боље говори српски од кинеског, али има само кинеско држављанство. Данас је студент прве године ФОН-а у Београду.

Са четири месеца дошла је у породицу Стојковић у Ораовицу код Грделице. Биолошки родитељи отац Шао и мајка Пеи Вен оставили су је на чување због пословних обавеза па данас двадесетогишња Ана Гуо има две породице. Студент је прве године ФОН-а у Београду и свакодневно је на вези са својом другом мајком Слађаном.

“Осећам као Српкиња јер сам овде одрасла ишла сам овде у школу пријатељи су ми Срби, али сам пореклом Кинескиња па имам део тог кинеског биолошког”, рекла је Ана Гуо, студенткиња прве године ФОН-а.

Слађана Стојковић из Ораовице прича да је изузетно волела да има ћерку: “И игром случаја је она дошла код нас да је ми чувамо и тако ево сад ће у октобру бити 20 година како је она код нас. Она нас доживљава као своју породицу, она каже ја имам две маме и две тате”.

Ана има две биолошке сестре старију Чин Ћин и младју Чин Вен и три брата Младена, Николу и Лазара.

“Интересатне ствари су биле ту кад је почела да хода, да вози бицикл, да пева, тад је била она песма Марије Шерифовић то је волела да пева”, истиче Младен Стојковић из Ораовице.

Прошле године први пут је отишла у Кину, а Ана с времена на време у Ораовици организује велика породична окупљања када се праве српска и кинеска јела.

На питање како јој се чини Кина, које су разлике, а које сличности са Србијом, Ана Гуо одговара: “Дефинитивно је разлика у менталитету и у том технолошком развоју у односу на Србију, али некако ја сам се овде навикла на културу на људе. Јесте Кина развијенија земља, али то није толико битно”.

Слађана Стојковић каже да је од Аниног тате научила да кува: "Он увек кува кад дођу овде, спрема кинеску храну. Волим кинеску храну и ми је једемо. Знам доста тога да спремам. Они једу јела наше кухиње, али је не спремају”.

Наша кинескиња има само кинеско држављанство. Боље говори српски, а потписује се као Ана Гуо Стојковић. Кина и Србија су по много чему неупоредиве земље, али љубав не познаје границе и препреке ние географске ни цивилизацијске. Ана је постала нераскидива спона између породица Стојковић и Гуо и симбол пријатељства Србије и Кине.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара