Како сачувати тешњарску чаршију?

Ваљево се стварало и развијало из градске чаршије Тешњар, који је симбол старог Ваљева и Србије. Како се живи данас у Тешњару и може ли се заштићени споменик културе сачувати од урушавања.

Стара ваљевска чаршија Тешњар, више од пола века је споменик културе од изузетног значаја, као аутентична сачувана целина из 19. века.Његова главна улица била је средиште збивања у Ваљеву. Мудри и имућни Тешњарци ширили су град и на левој обали Колубаре.

"У једној од његових кафана формиран и клуб дванесторице или "сто дванесторице". Група виђенијих људи, трговаца, занатлија и они су управо значајни због тога што су захваљујући њиховиим ангажманом њиховим знањем и умећем па и капиталом у Ваљеву подигнуте бројне инстутуције, школе, болница, штедионица, гимназија", каже Марина Ћировић из Народног музеја у Ваљеву.

Тешњар је дуго био главна трговачко-занатска чарсија у Ваљеву. Са гашењем заната полако је губио своју основну намену. Опстало је тек неколико занатлија.

"Занат изумире као и сви занати још коју годину бар ја ћу још моћи, не знам шта ћемо после радити не верујем да ћемо радити, нема ко. Волео би да то неко реши да поново осмисли нешто да ове радње убаци опет у те локале који су празни, људи би сигурно дошли да виде да подсете екскурзије", каже воскар Драган Пошарац.

"Било је доста боље наравно у време деде и оца, сад се ми сналазимо да би радња опстала морали смо да узмемо и тај други производ да кажем универзални, машински. али радња и даље живи”, наводи кораџија Саша Симјановски.

Са проблемима очувања, Тешњар се суочио још крајем седамдесетих година прошлог века, када су већ констатоване битне промене физиономије и аутентичног изгледа десетина зграда. Објекти пропадају и урушавају се. Завод за заштиту споменика је урадио пројекте за најстарије зграде који нису из различитих разлога финансирани.

"Ваљево је препознатљиво по Тешњару, тако да та спрега власници и град би требало да се нађу средства. Имовинско правно, нека социо-економска култура је врло шарена у Тешњару. Ту има оних који немају средстава да нешто рестаурирају, а има и оних који имају пуно, али неће зато што им не одговара тај оквир", наводи Ксенија Стевановић, директорка Завода за заштиту споменика културе Ваљево.

Делови Тешњара ипак настављају да живе неки други живот на филмском платну. Стара ваљевска чарсија постала је неизоставно место за снимање филмова и серија, иако се Тешњар у стварности и на филму све више разликују.

"Мало је и запуштен, много се не води рачуна о њему, а ове куће пошто су под заштитом споменика могла би општина мало са неким представницима месне заједнице и грађанима да се договоре неке да буду субвенције у смислу санације", каже Милош Кораћ из Ваљева.

Припремају се нови планови за Тешњар. Заштита, али права и конкретна, овог јединственог културног добра, више не може да чека, јер ће у супротном изгубити своју аутентичност споменика културе, који туристи и филмаџије и даље радо посећују.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара