У вршачком музеју изложба посвећена архитекти Драгиши Брашовану

У градском музеју у Вршцу, до 12. маја Вршчани могу боље да се упознају са животом архитекте Драгише Брашована, једног од пионира српске модерне архитектуре. Отворена је изложба Галерије Матице српске "Поклон збирка Драгише Брашовна".

Повратак Брашована кући - тако се може окарактерисати изложба, која публици открива како је један од наших најзначајнијих архитеката живео и стварао, и шта га је све инспирисало. Изложба је реализована у сарадњи градског музеја Вршац и Галерије Матице српске. Представљено је преко 100 експоната који су били део ентеријера његове породичне куће у улици Страхињића бана у Београду, а који дају другачији поглед на Брашована као супруга, очуха, естету, љубитеља уметности и пријатеља.

"Нама се то чинило као дивна идеја да Дом Драгише Брашована пренесемо под кров Галерије матице српске и на тај начин сачувамо једну визуелну или ликовну причу како је он живео, шта је то што је он бирао за свој дом и да то упоредимо са оним што нам је оставио као своја врхунска дела архитектуре”, наводи др Тијана Палковљевић, управница Галерије Матице српске.

Његова архитектонска дела водећи су симболи бројних градова у Србији, пре свега у престоници. Стварао је и у свом родном Вршцу, али нема поузданим података које све грађевине носе његов потпис. Прича се да је пројектовао две породичне куће, као и постамент за Стеријин споменик у градском парку, који је он лично поклонио граду. Ипак, о његовом таленту најбоље сведочи зграда пољопривредне школе коју је пројектовао шездесетих година на молбу тадашњих градских власти. Занимљиво је да је понуду прихватио са одушевљењем, а читав пројект завршио за 10-ак дана.

У монографији школе наводи се чињеница да Брашован није хтео да наплати услугу пројектовања зграде уз коментар да је то за његове Вршчане.

Зграда пољопривредне школе смештена је у улици која данас носи име архитекте Брашована и то под бројем 1. Она је његов лични пословни печат, док се његов приватни печат, који је отиснуо у свом породичном дому - од стилског намештаја до уметничких дела - може видети на изложби, која је настала захваљујући његовој супрузи и поћерки, које су личне комаде даровале Галерији Матице српске.

"Као што видимо колико је битна свест о даривању, позвати грађане да, можда уколико неко баштини и чува нешто што има везе са архитектом Брашованом можда би требало да размисли о томе да то нађе место у музеју", истиче Ивана Ранимиров, директорка Градског музеја у Вршцу.

Изложба, коју у градском музеју у Вршцу сматрају једном од најзначајнијих за ову кућу културе до сада, и за коју у Вршцу влада великло интересовање, отворена је до 12. маја.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво