Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Руски удар на Чернигов, најмање 17 погинулих; Зеленски потврдио, погођен војни аеродром на Криму

Рат у Украјини – 784. дан. У руском удару на Черниговску област на северу Украјине најмање 17 људи је погинуло, а 78 повређено. Украјински председник Володимир Зеленски потврдио је да су оружане снаге те земље погодиле војни аеродром у Џанкоју на Криму. Москва је саопштила да је спречен напад дроновима на фабрику авиона у Казању у Републици Татарстан.

Руски удар на Чернигов, најмање 17 погинулих; Зеленски потврдио, погођен војни аеродром на Криму Руски удар на Чернигов, најмање 17 погинулих; Зеленски потврдио, погођен војни аеродром на Криму

Председник Володимир Зеленски пооштрио је мобилизацију у Украјини. Потписао је закон којим је спуштена старосна граница са 27 година, па ће позив за мобилизацију добијати мушкарци од 25 до 60 година. 

Уместо војне обавезе, уводи се основни војни рок за грађане од 18 до 25 година.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије каже да ће Зеленски новим законом "докрајчити Украјинце".

Владимир Путин није мењао закон, али се бавио добровољцима у Руској гарди који учествују у Специјалној операцији. Потписао је Указ којим им се регулишу исплате накнада.

Решавајући питање мобилизације, Зеленски нијеокончао проблеме. Због горућег, недостатка противваздушних система, затражио је састанак Савета Украјина-НАТО.

У видео поруци грађанима поручује да тражи састанак због заштите неба Украјине, снабдевања ПВО релевантним системима и ракетама.

Москва и Кијев се данима оптужују у Савету безбедности УН због наводних међусобних удара на Запорошку, највећу нуклеарку у Европи, а у препирку су се укључиле и Сједињене Америчке Државе. 

"Опасно смо се приближили нуклеарној несрећи", упозорава шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Маријано Гроси. Посебно наглашава да су последња три напада на електрану од 7. априла – била непромишљена и опасна.

О "праведном миру" за Украјину у Пекингу су разговарали кинески председник Си Ђинпинг и немачки канцелар Олаф Шолц.

Си предлаже четири принципа за решење кризе. Први, уздржавање од тражења себичних циљева. Други, не доливати уље на ватру. Трећи, суздржавати се од даљег заоштравања тензија и последњи смањење негативног утицаја на светску економију.

Француска неће звати шефа Кремља Путина на прославу 6. јуна поводом обележавања 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, али хоће Русију, саопштили су организатори.

Путин, како кажу, није позван због руског агресорског рата у Украјини.

 
уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво