Свилена марама јефтинија од кухињске крпе – "лов" на брендиране комаде у секонд хенду

Последњих година у Србији продаја половне гардеробе у такозваним секонд хенд продавницама постаје све популарнија. Због уштеде, потребе или радозналости све више потрошача гардеробу купује на тај начин. У нашу земљу таква роба углавном долази из западне Европе. Према неким проценама, код нас се годишње прода око 82.000 тона такве одеће.

У једну београдску "секонд хенд" радњу долази роба из Холандије и купује се на велико. Има потпуно нових брендираних комада, а после хемијског чишћења, сортирања и пеглања гардероба се нуди потрошачима.

Грађани који купују у "секонд хенду" кажу да су веома задовољни јер можете да нађете ствари које су апсолутно нове по приступачним ценама.

Поједини сматрају да је шопинг за неке лечење, а да на крају је питање да ли ћете купљену ствар обући или не.

Муштерије су различите куповне моћи, кажу у радњи. Углавном улазе млађи купци, комшије, жене, студенти и странци. Има нових брендираних ствари које су и десет пута јефтиније него у регуларним радњама.

"За 250 динара можете купити свилену мараму, а у радњи је и кухињска крпа скупља. У односу на претходних пет година, како радња постоји, имамо благи раст продаје. Више није проблем и срамота ући у радњу овог типа зато што је роба половна, него су се људи ослободили. Могу да без стида да уђу, пазаре, виде и купе, као и да не крију кесу кад излазе", каже радница у "секонд хенду" Катарина Тасић.

Раст броја радњи

Готово да нема разлике при куповини нове или половне робе, кажу стручњаци.

"И код куповине половне робе, одговорност трговца за несаобразност, у трајању је од две године, као и код нове робе. Међутим, код продаје половне робе може се уговорити краћи рок у коме продавац одговара за несаобразност, а који не може бити краћи од једне године", каже Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

Према Агенцији за привредне регистре у Србији, тренутно има око 1.000 предузетника који су регистровани за трговину на мало половном робом у продавницама. Њихов број се за две године повећао тек за 26 радњи.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се