Читај ми!

Повереница за РТС: 3. и 4. мај били друштвена прекретница, подсетимо се вредности на којима темељимо наше друштво

Сећамо се два масовна убиства у којима је пре годину дана укупно убијено 19 особа. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да су 3. и 4. мај они дани који представљају друштвену прекретницу. Поручила је да је време да се подсетимо вредности на којима темељимо наше друштво, попут солидарности и емпатије, и да свако понашање које искаче из тога треба да наилази на осуду.

Годину дана је прошло од две велике трагедије – масовних убистава у ОШ "Владислав Рибникар" и у селима Мало Орашје и Дубона у којима је убијено 19 особа. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је у разговору за РТС да су 3. и 4. мај дани који представљају друштвену прекретницу.

"То су они дани када свако од нас зна и сећа се и где је био и шта је радио у том тренутку. Чак и да хоћемо, ми не можемо никако да се вратимо тек тако у 2. мај, то просто није могуће јер и тада сам, стицајем околности, била позвана да причамо о правима радника, али ето причали смо о овоме што нам се десило. И тада сам рекла, и понављам, да иза тога више ништа нити је исто, нити може бити исто, јер смо се сви много променили", навела је Бранкица Јанковић.

Оценила је да се већина људи променила на личном нивоу, пошто сада, како је рекла, сви страхујемо.

"Не можемо више сигурно да живимо у оном свету који смо креирали некада само за нас, у нашем окружењу, већ мислим да смо постали свесни чињенице колико смо међузависни. Наравно, не сви, него већина људи", рекла је Јанковићева.

Додала је да су у Србији увек јаче оне снаге које своје животе живе и темеље на вредностима солидарности, разумевања, емпатије, поштовања и разумевања, али да су се тих дана пробудиле неке друге друштвене снаге које не размишљају тако и имају неоправдано велики медијски и јавни простор, па се стиче утисак да нико ништа није научио из трагедија.

"А и ја, верујте, често себи постављам питање зашто и да ли смо адекватно одговорили, да ли смо се снашли и зашто се нисмо снашли. На нека питања просто још не можете да дате одговор. На питање 'зашто', то тешко, ја нисам у могућности да дам одговор, а да ли смо се довољно снашли, то је друго питање које постављам – нисмо", рекла је Бранкица Јанковић.

"Морамо да се суочимо са трагедијом и дамо многе одговоре"

Истакла је како се мисли да се такве трагедије дешавају у САД или у Русији, али да заправо могу да се догоде у сваком друштву.

"Десило се нама овде и ми с тиме морамо да се суочимо. Морамо да се суочимо са том трагедијом и да дамо многе одговоре. Оно што ме некако и данас боли је што ви данас имате исповести родитеља, говоре данас, ових дана на годишњицу. Када чујете њихове приче и осећања да им се нисмо довољно нашли. Они сви негде генерално тврде да је постојала емпатија, да су им људи показивали и солидарност и саосећали се са њима, али да на друштвеном нивоу то није била адекватна подршка и адекватна реакција", рекла је Јанковићева.

Додала је да је уместо најгласније тишине коју смо чули пре годину дана, која у многима и даље траје, након тога била "година заглушујуће буке и једног апсолутно непримереног говора и понашања многих у јавном простору и апсолутно недопустиво неетичко извештавање неких медија".

Осврнула се и на недавно убиство двогодишње девојчице, оценивши да су поједини медији тада прешли све границе.

"Мислим да је то било апсолутно недопустиво извештавање о случају убиства девојчице и коришћење апсолутно непримереног говора и залажење на терен приватности", рекла је Бранкица Јанковић.

Говорећи о документарном филму "Бол" који је синоћ емитован на РТС-у, Бранкица Јанковић је рекла да нам је потребно више таквих филмова.

"Мислим да би РТС, и ја сам ту сагласна са родитељима, могао да предводи годину буђења и годину оздрављења нашег друштва, али на којим основама оно мора да крене у правцу оздрављења. Управо на овоме што ми морамо рећи, шта је заправо део наше културе, односи међу људима", рекла је Бранкица Јанковић и додала да морамо да видимо шта су минималне вредности око којих нема спорења.

Напоменула је да су вредности на којима темељимо наше друштво већ дефинисане у Уставу и позвала да их још једном поновимо и да око тога темељимо друштво.

"Једна од њих је поштовање на сваком кораку и принцип равноправности, људских права и правне државе. Хајде да видимо те основне вредности и да их се подсетимо. Ми увек волимо да кажемо да су наше вредности солидарност и емпатијa. Хајде да им се онда вратимо, па да свако ко искаче из таквог понашања, да такво понашање наилази на осуду", навела је повереница за заштиту равноправности.

Разговор са Бранкицом Јанковић у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара