Читај ми!

Отворен Центар за младе – на располагању 15 психолога, одржаваће се и трибине за родитеље

Ни готово годину дана од два масовна убиства у којима је живот изгубило 19 особа, ране не зацељују. Мајске трагедије отвориле су бројне страхове и питања, кажу психолози. У потрази за одговорима протеклих месеци на врата Дечјег културног центра покуцало је око 3.000 деце, родитеља и наставника. Због све веће потребе за разговором и саветом вечерас је отворен Центар за младе где ће сви од 10 до 30 година моћи да потраже психолошку помоћ.

Млади су се најчешће суочавали са страхом, губитком поверења у институције и у школу као сигурно место, али и са другим проблемима који су постојали и пре трагедија у ОШ "Владислав Рибникар" и у селима Дубона и Мало Орашје.

Анализа психолога који су разговарали и радили са младима показала је да су се млади најчешће жалили на притисак живота на друштвеним мрежама и на вршњачко насиље.

У Центру за младе, који је вечерас отворен у Ресавској улици у Београду, биће доступно 15 психолога сваког радног дана од 12 до 20 часова.

Млади од 10 до 30 година ће моћи да дођу и потраже помоћ, а на располагању им је пет сеанси. Уколико се након тих сеанси утврди да проблеми и даље постоје, онда ће бити упућивани у друге здравствене установе.

Пријава за сеансе путем друштвених мрежа Центра за младе

Сеансе су бесплатне, а пријава је врло једноставна – преко друштвених мрежа, Инстаграм или Тик-ток налога Центра за младе. На њиховим профилима постоји линк којим се долази до календара слободних термина.

Пријаве су почеле вечерас, а према првим утисцима, интересовање је велико.

Списатељица и сценаристкиња Нађа Петровић, која је у детињству била на мети вршњачког насиља, рекла је да је ту како би помогла онима који се тренутно суочавају са сличним проблемима.

Истакла је да има доста пријатеља који се боре са нападима панике и анксиозношћу и како је то проблем који је јако стигматизован и о којем се тешко прича у друштву.

Нађа Петровић је навела како је имала искуства са психотерапијом и да су такве терапије постале јако скупе, пошто је таква потражња, због чега је, како сматра, ново саветовалиште за младе битно.

Цена психотерапије која се креће од 2.000 до 10.000 динара јесте један од водећих проблема, али и недостатак квалификованих и едукованих људи који би могли да раде са младима.

Поред сарадње са младима, психолози ће радити и са родитељима који ће моћи да присуствују трибинама, а у центру постоји и зона без мобилних телефона.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се