Читај ми!

Случај лажне зубарке и надрилекарке - пре третмана, проверите доктора

Два случаја пружања естетских услуга лажних доктора су забележена 2021. године, а сада је за надрилекарство осумњичена још једна жена која је имала амбуланту за естетске и стоматолошке услуге. Како грађани могу да провере да ли су доктори квалификовани пре него што им третмани наруше изглед и здравље.

У поступку који се води против осумњичене С. С. зато што је без одговарајуће стручне спреме пружала медицинске услуге, до сада се јавило 40 оштећених, а на предлог тужилаштва продужен јој је притвор до 30 дана.

На саслушању није негирала да је радила антиејџинг (против старења) третмане, али јесте да је диплома Стоматолошког факултета из Приштине лажна.

Све је откривено у новембру прошле године, када је Управа криминалистичке полиције, после дојаве, у Стоматолошкој комори Србије проверавала како је С. С. добила њихову лиценцу.

"Од јавног бележника смо добили копију оригинала да је то њена диплома. Ту је била прва грешка јер је код бележника било нерегуларно. Позвао сам после тога декана Медицинског факултета у Сремској Митровици, који нам је после провере јавио да таква диплома није издата", каже др Милојко Јовановић, директор Стоматолошке коморе Србије.

Диплома фалсификована, лиценца лажна

У случају С. С. диплома је фалсификана, а лиценца лажна. Доктори стоматологије могу да раде антиејџинг третмане.

С обзиром на да то да је реч о процедурама високог ризика, ипак, морају да имају дозволу Министарства здравља, лиценцу коју добијају после неколико курсева и 120 часова обуке, као и дозволу Републичке стручне комисије. У супротном, у питању је надрилекарство.

"Тужилаштво ће у овом поступку испитати сведока. Позивамо све грађане који су посетили ординацију или се сматрају оштећенима да пријаве случај Тужилаштву.  Тужилаштво ће наложити и медицинско вештачење, где ће вештаци утврђивати врсту, степен и механизам насталих повреда", истиче портпаролка Првог основног јавног тужилаштва у Београду Вања Ћулибрк 

Ово, нажалост, није једини случај надрилекарства. Судски спорови против С. К. и његове мајке, који су имали ординацију у центру града, као и против лажне докторке О. М. су у завршној фази.

"Закон је предвидео у оваквим ситуацијама кривично дело фалсификовање исправе, где је запрећена казна затворе до три године. Када је реч о фалсификовању јавне исправе, запрећена је казна до пет година", истиче адвокат Бошко Божовић.

Потребна већа контрола

Да би се стало на пут најезди салона који нуде естетске третмане, здравствена инспекција мора више да их контролише.

Вишегодишње казне затвора уместо новчаних, спречиле би лажне стручњаке да раде антиејџинг третмане, попут ботокса, дермапена, ласерских процедура.

У већини случајева, упозоравају у Стоматолошкој комори, они који раде ове третмане нису за то обучени, па код њих одлазите на сопствени ризик.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара