Читај ми!

Троје шпанских туриста убијено у нападу у Авганистану

Шпанска влада је саопштила да су наоружани нападачи убили тројицу шпанских туриста у граду Бамијану у централном Авганистану. Авганистански званичници рекли су да је убијен и један држављанин Авганистана, док су још четири странца и три Авганистанца повређена.

Ниједна група није преузела одговорност за напад, али је портпарол авганистанског министарства унутрашњих послова Абдул Матеен Кани рекао да су четири особе ухапшене.

Кани је у саопштењу навео да талибанска влада "снажно осуђује овај злочин, изражава дубокo саучешће породицама жртава и уверава да ће сви злочинци бити пронађени и кажњени“.

Шпански премијер Педро Санчез рекао је у објави на друштвеним мрежама да је "пренеражен вестима о убиству шпанских туриста у Авганистану".

Изражавајући саучешће породицама и пријатељима жртава, он је рекао да помно прати ситуацију и обећао је конзуларну подршку.

Најмање један шпански држављанин такође је међу повређенима, саопштило је шпанско министарство спољних послова.

Планински Бамијан је дом светске баштине Унеска, а тамо се налазе остаци две џиновске статуе Буде које су дигли у ваздух талибани током њихове претходне владавине 2001. године.

Од поновног преузимања власти у Авганистану 2021. талибани су обећали да ће повратити безбедност у земљи и охрабрити мали, али растући број туриста који долазе у земљу. Талибанска влада продаје карте за приступ месту на ком се налазе остаци статуа Буде.

Иако је грађански рат у земљи окончан преузимањем власти од стране талибана, Исламска држава је извршила више напада на талибане, а у неким областима подигнута је и побуна против талибана.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије