Читај ми!

РЕМ: Потребно обавештење гледаоцима да се у медијским садржајима користи вештачка интелигенција

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) саопштио је да би приказивање садржаја у којима се користи вештачка интелигенција у забавним, документарним, образовним и другим програмима требало да садржи и уочљиво обавештење да је програм генерисан посредством вештачке интелигенције.

Из РЕМ-а је саопштено да би обавештење требало да стоји пре, током читавог трајања и на крају приказивања програма генерисаног посредством вештачке интелигенције.

То регулаторно тело је поводом снимака у којима се појављују јавне личности чије изјаве су обрађене коришћењем вештачке интелигенције, нагласило да су пружаоци медијских услуга по закону дужни да не приказују програме који могу злоупотребити лаковерност гледалаца и слушалаца.

Саопштено је да аудио-визуелни садржај не сме да доводи у заблуду јавност у погледу личности, догађаја или појаве који су предмет снимка, нарочито у информативним програмима чија је првенствена намена да на основу чињеница информишу кориснике медијских услуга о актуелним догађајима, личностима и појавама и да допринесу њиховом тумачењу и разумевању.

Пружаоци медијских услуга по закону морају да спрече злоупотребу личних података, односно идентитета, у које спадају нечији лик или глас.

Савет РЕМ-а је, како се наводи на сајту тог тела, на данашњој хитној седници усвојио ово саопштење.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара