Читај ми!

Вучић примио златне шахисте Србије, прваке Европе - троструко већи буџет за савез

Председник Србије Александар Вучић примио је чланове мушке шаховске репрезентације Србије који су освојили златну медаљу на Европском првенству у Будви уз изјаву да је договорен троструко већи буџет за Шаховски савез Србије.

Вучић је чланове шаховске репрезентације примио у згради Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу. Вучић је у честитки шахистима после победе написао да су тиме исписали историју.

"Много вам хвала што сте овде. Жао ми је што нема наших жена које су оствариле фантастичан успех у Будви.  Сервантес је рекао да је људски живот партија шаха, а Михаил Ботвинил да је шах наука, уметност и спорт. Наш Светозар Глигорић је рекао да је шах борба са самим собом. Ми смо деценијама играли шах, а никада нисмо остварили успех као што је ова генерација фантастичних момака то урадила", рекао је Вучић на пријему шахиста у Председништву Србије.

Мушка репрезентација Србије у шаху освојила је златну медаљу на Европском првенству у Будви које је трајало од 10. до 21. новембра. Српски шахисти тријумфовали су у последњем, деветом колу, након што су победили Грчку резултатом 3:1.

Наводећи да је Шаховски савез имао буџет 16 милиона динара, Вучић је рекао да је договорено да буџет буде троструко већи, те да ће почети да се разговара о шаховском дому и да се врати шах у школе.

"Што се нас тиче, ми ћемо као држава наставити да помажемо, вама честитам још једанпут", рекао је Вучић.

Шаховски савез Србије је објавио да су историјски успех Србији донели Алексеј Сарана, Александар Предке, Александар Инђић, Роберт Маркуш и Велимир Ивић. Такође, из Шаховског савеза Србије су навели и да је ово прва медаља са великих екипних такмичења за српски шах још од 1989. године када је мушки тим Југославије освојио сребрну медаљу на првенству света у Луцерну.

Додају и да се први пут застава Србије вијорила на победничком постољу једног екипног сениорског такмичења од осамостаљења државе 2006. године.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара