Читај ми!

Деби "ђетића"

После три године квалификација и много борбе, Црна Гора се квалификовала на Европско првенство у Литванији. Изабраници Дејана Радоњића имају шансу да на свом историјском дебију направе добар резултат на великом такмичењу.

Први пут у историји самостално ће наступити кошаркашка репрезентација Црне Горе. Популарни "ђетићи" ће у среду против Македоније исписати прве странице кошаркашке историје на европским првенствима.

У групи са скоро свим репрезентацијама бивше Југославије, Црногорци ће, под диригентском палицом Дејана Радоњића покушати да оставе траг на свом првом великом такмичењу.

Ова репрезентација састављена је од прекаљених кошаркаша који наступају у најјачим европским лигама. Јасно је да се највећа нада полаже на Партизановог повратника (бар док траје лок аут у NBA лиги) Николу Пековића, коме ће под кошем помагати, такође, бивши играч "црно-белих" Славко Вранеш.

Црногорска репрезентација појачана је за сјајног натурализоваог Американца Омара Кука, који је једну сезону играо и за Црвену звезду. Велика помоћ очекује се и од бившег репрезентативца Југославије Владе Шћепановића, који има доста искуства играња на великим такмичењима.

Остали Радоњићеви изабраници наступају у шпанској, руској и италијанској лиги, Бакић је поред Пековића једини који наступа у Србији (Црвеној звезди), док су само Владимир Михајловић и Никола Вучевић узети из домаће лиге, тачније Будућности.

Црна Гора до пласмана на Европско првенство није имала пречице. Пуне три године трајала је борба ове репрезентације да дође до европске елите.

У том периоду забележен је максималан учинак од десет победа на исто толико одиграних квалификационих мечева у Б дивизији и шест победа и два пораза у квалификацијама за Европско првенство.

"Еуробаскет је велики изазов за све нас, то је оно за шта смо играли претходне три године, прошли напоран пут од Б дивзије, преко квалификација до саме елите. Сигурно да су сви играчи узбуђени и с нестрпљењем очекују почетак првенства. Надам се да ћемо то предочити у позитиван набој за прву утакмицу против Македоније. Управо ће нам та прва утакмица бити веома важна, како за самопоуздање, тако и за нашу жељу да прођемо у другу фазу", рекао је Никола Пековић.

Припреме за континентални шампионат трајале су 40 дана и у том периоду је на три турнира одиграно осам мечева у којима су забележене три победе и пет пораза.

Црна Гора је два пута изгубила од Турске, једном од Хрватске и Словеније, од Македоније је једном изгубила и једном победила, док су тријумфи забележени још против Новог Зеланда и Украјине.

На Европском првенству Црногорци се налазе у групи са Хрватском, Босном и Херцеговином, Македонијом, Грчком и Финском. Имајући у виду да ниједна репрезентација не одскаче превише у квалитету, "ђетићи" имају добре шансе да се нађу у другом кругу великог такмичења.

На Европско првенство селектор Радоњић је повео следећих 12 играча: Горан Јеретин (Локомотив Кубан), Владимир Михаиловић (Будућност), Омар Кук (Армани Џинс), Борис Бакић (Црвена звезда), Владо Шћепановић (Панелиониос), Владимир Дашић (Лотоматика), Милош Борисов (Терамо), Милко Бјелица (Каха Лаборал), Владимир Драгичевић (Спартак Ст. Петербург), Никола Вучевић (Будућност), Никола Пековић (Партизан) и Славко Вранеш (Уникс).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара