Читај ми!

Би-Би-Си: Логика каже да Енглеска може до титуле првака Европе

Новинар британског "Би-Би-Си-ја" Фил МекНулти истакао је у анализи игре фудбалера Енглеске да логика указује на то да "Горди Албион" може до титуле првака Европе.

Би-Би-Си: Логика каже да Енглеска може до титуле првака Европе Би-Би-Си: Логика каже да Енглеска може до титуле првака Европе

Енглеска Гарета Саутгејта постала је владар пропуштених прилика и одлази на Европско првенство 2024. знајући да им историја неће бити наклоњена, ако их задеси иста судбина у Немачкој као на претходним турнирима.

На последња четири велика такмичења, Енглеска је играла у завршницама, али је недостајао победнички, шампионски карактер, који несумњиво понајвише долази од селектора и стручног штаба.

МекНулти је анализирао игру Енглеске након мартовског репрезентативног прозора констатујући да је Енглеска изгубила од Бразила и ремизирала са Белгијом на Вемблију. Новинар Би-Би-Си-ја наводи да је то суштински служило у сврху утврђивања чињеница с циљем да се кристалише Саутгејтова замисао у вези са коначним списком играча за Евро 2024.

"Дани понижења под Ројем Хоџсоном, када Енглеска није могла да прође групну фазу на Светском првенству 2014. у Бразилу, и затим срамоћење од Исланда на Евру две године касније, замењени су редовним наступима у завршницама великих турнира", истиче МекНулти.

Саутгејт и даље има критичаре, али јак контра аргумент је да он има добре резултате, најбоље још од освајача Светског првенства из 1966. године Сера Алфа Ремзија.

Примера ради, Енглеска је са Саутгејтом направила најдужи низ без пораза - 22 утакмице од 18. новембра 2020. до 29. марта 2022. 

Енглеска је са Саутгејтом стигла до првог полуфинала Светског првенства у Русији у последњих 28 година, до финала Европског првенства 2020, а затим је изгубила од носиоца Француске у четвртфиналу Светског првенства у Катару 2022. У међувремену, 2019. године играла је завршницу Лиге нација.

"Енглеска се сматра фаворитом на првенству Европе, који тај статус дели са Француском. Сва логика каже да Енглеска може да освоји титулу. Таленти указују на то, историја показује да још увек могу да се надају победи", наводи се у Би-Би-Си-јевом тексту.

МекНулти је написао да уколико Енглеска не успе да освоји титулу да ће се то сматрати великим разочарењем и потпуним неуспехом, те да је време за изговоре прошло.

Енглеска је од септембра 2016. одиграла 24 утакмице против тимова који су рангирани у првих 10 на Фифиној ранг листи. Скор је седам победа, 10 пораза и седам ремија. Резултат није величанствен, али већина указује да се промене могу догодити у Немачкој.

Енглеска је тренутно трећа на Фифиној ранг листи иза Аргентине и Француске. Домаћин Немачка је у транзицији и остаје да се види да ли тренер Роберт Мартинез може да извуче најбоље из талентованог тима Португалије. Шпанија такође може представљати претњу.

"Саутгејтов тим не треба никога да се плаши"

Енглеска има релативно повољну групу, играће против Србије, Данске и Словеније. Неће се укрстити са Француском до полуфинала.

"Енглеска је благословена поузданим голманом у Евертоновом Џордану Пикфорду. Имају два дефанзивца највише класе у Манчестер ситију - Џон Стоунс и Кајл Вокер. Деклан Рајс је заиста изванредан играч средине терена, који је изгледао вредан сваког пенија од 105 милиона фунти које је Арсенал платио Вест Хему прошлог лета, док је тимски колега Букајо Сака, заједно са Филом Фоденом из Манчестер ситија, редак креативни таленат", истиче се у тексту британског медија.

Коби Мајну из Манчестер јунајтеда је дебитовао за репрезентацију на поменутим пријатељским сусретима, а британски новинар је подвукао да је осамнаестогодишњак стигао на време и да је спреман за озбиљан фудбал, као и то да би могао да буде одговор на Саутгејтова питања око састава везног реда.

У репрезентацији Енглеске наступају и фудбалери које МекНулти назива драгуљима - Хари Кејн и Џуд Белингем.

Џуд Белингем је већ један од најбољих играча на свету, може да игра на позицији везног фудбалера, али и класичног нападача. Хари Кејн је лидер Енглеске, незаменљиви талисман, а на Белингему и Кејну може позавидети свака друга селекција на Европском првенству.

"Шта би могло да пође по злу"

Би-Би-Си истиче да би повреде кључних играча биле кобне по игру Енглеске, јер са Кејном и без њега, екипа није иста, као и то да су голмански капацитет слаби у виду замене за Џордана Пикфорда. 

"Постоји забринутост око одбране, где Хари Мегвајер изгледао рањиво, што је резултат недостатка минутаже у Манчестер јунајтеду. Нико не може сумњати у његов карактер - Саутгејт то никада не чини - на начин на који се борио да га маргинализује Ерик тен Хаг на Олд Трафорду. Лук Шо се развио у изванредног левог бека, али је мало вероватно да ће поново играти ове сезоне. То би био велики ударац за Енглеску на Европском првенству", пише новинар британског Би-Би-Си-ја.

Леви бек Бен Чилвел из Челсија је играо против Бразила, друге опције су Кјеран Трипије, тренутно повређени, а са десног на левог бека може бити прекомандован Џо Гомез из Ливерпула.

Саутгејтов највећи проблем може бити у везном реду, јер мора да нађе адекватног партнера за Деклана Рајса у тренуцима када се Фил Фоден укључује са бочних позиција у средиште напада.

"Европско првенство би могло бити Саутгејтов опроштај од селектора Енглеске. Без обзира на резултат, мали број селектора добија прилику да предводи екипу на петом турниру без претходних трофеја. Укуколо Енглеска тријумфује, Саутгејт ће можда осетити тренутак да је његов посао завршен", истиче МекНулти.

У закључку се наводи да Енглеска има таленте и искуство играња на великим турнирима, али то да би турнир без титуле могао да се окарактерише као разочарење и неуспех.

"Евро 2024 је време за Енглеску, а у Немачкој може", закључује се у тексту Би-Би-Си-ја.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво