Црна Гора уз Србију у финалу „Евросонга“

Листа учесника суботњег великог финала „Евросонга“ коначно је потпуна. Финалисти из друге полуфиналне вечери су: Литванија, Пољска, Словенија, Шведска, Норвешка, Црна Гора, Кипар, Азербејџан, Летонија и Израел.

22.57 - Публика и жири одлучили! У финалу су: Литванија, Пољска, Словенија, Шведска, Норвешка, Црна Гора, Кипар, Азербејџан, Летонија и Израел.

22.40 - Окончано гласање. Прикупљају се резултати и ускоро ће бити саопштена имена нових 10 финалиста.

22.24 - Почело је гласање за избор нових 10 финалиста. Неизвесност ће трајати 15 минута.

22.20 - Симпатични Кипранин Џон Карајианис побринуо се да се публика не размрда превише са баладом One Thing I Should Have Done. То, међутим, није спречило словеначки дует и брачни пар Марјетку и Реја да подигну публику на ноге песмом Here For You. Вечерашње полуфинале затворила је Пољакиња Моника Кушинска, која је у дивној белој хаљини, уз пратњу клавира, певала у име љубави (In The Name of Love).

22.12 - Исланђанка Марија Олафс до финала мисли да може са нумером Unbroken. Занимљивим наступом и одлично уклопљеним видео-пројекцијама публици се представио шведски такмичар Манс Зелмерлоу песмом Heroes. Швајцаркиња Мелани Рене каже да је њено време да засија (My Time to Shine).

21.57 - Занимљивим наступом Израелац Надав Гуеђ жели да Европи покаже Тел Авив и поручи да је Golden Boy за финале. Мешаног афричког и руског порекла, атрактивна Летонка Амината моћним гласом певала је о љубави. Седам година након што је представљао Азербејџан на првом евровизијском појављивању, Елнур Хусејнов покушао освоји срца европске публике песмом Hour of The Wolf.

21.46 - Још један дует на бини долази из Норвешке - Мурланд и Дебра Скарлет извели су песму A Monster Like Me. Двадесетогодишња Португалка велики је таленат у својој земљи, коју је представила нумером Ha Um Mar Que Nos Separa. Чешки дует Марта Јандова и Вацлав Ноид Барта, композицијом Hope Never Dies, мисле да је нада све што им је потребно за пролазак у финале.

21.31 - Једну од ретких песама на матерњем језику отпевао је Ненад Кнежевић, популарни Кнез, који је сјајним извођењем баладе Адио одушевио публику у Бечу. Грузијска „ратница“ Амбер представила се енергичном баладом Warrior. Занимљиво је да је она већ једном учествовала на „Евросонгу“, али као пратећи вокал 2012. године у Бакуу.

21.22 - Седећи за клавиром Иркиња Моли Стерлинг уз пратњу бенда покушала је да одведе публику у шумовите пределе своје земље са баладом Playing With Numbers. Романтичном нумером Chains of Light европској публици представили су се најмлађи учесници у историји „Евросонга“ Анита Симончини и Мишел Перниола из Сан Марина.  

21.08 - Друго полуфинално вече започело представљањем учесника. Част да отвори музички део такмичења има литвански дует, Моника Линкит и Ваидас Баумила песмом This Time.

Шансе да се домогну финала најпопуларнијег музичког такмичења на свету вечерас су имали представници: Литваније, Ирске, Сан Марина, Црне Горе, Малте, Норвешке, Португалије, Чешке, Израела, Летоније, Азербејџана, Исланда, Шведске, Швајцарске, Кипра, Словеније и Пољске.

Они су се борили да се придруже извођачима из десет земаља који су се у уторак пласирали у финале.

Заједно са српском представницом Бојаном Стаменов, у финалу су своја места пре два дана обезбедили извођачи из Албаније, Јерменије, Русије, Румуније, Мађарске, Грчке, Естоније, Грузије и Белгије.

И вечерас су о пролазу одлучивали гласови публике и жирија. Осим 17 земаља учесница, право гласа имали су и људи из Немачке, Италије, Уједињеног краљевства и Аустралије.

Систем гласања

Одлуку о томе ко улази у финале доносе публика и стручни жири, у односу 50:50.

Публика ће моћи да гласа телефонским позивом, СМС-ом и/или преко званичне апликације, а гласање ће се обавити након што све земље изведу своје нумере, и то у трајању од 15 минута.

Стручни жири је сачињен од пет чланова који су истакнути стручњаци у музичкој индустрији земље у којој гласају. Сваки од чланова стручног жирија ће рангирати нумере од прве до последње у полуфиналу у којем наступа земља у чије име гласају, а исти жири ће гласати и у финалу.

Комбиновањем гласова публике и стручног жирија долази се до коначног распореда поена које земља додељује, и то по традиционалном начину, најбоља песма добија 12 поена, друга по редоследу 10, трећа осам, и тако од седам до једног поена, за песму са најмање гласова.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара