Читај ми!

Реприза

Рабиндранат Тагор - песник у Београду 1926.

Рабиндранат Тагор (1861-1941) био је индијски књижевник, драматург и филозоф. Утицао је на обликовање бенгалске књижевности и музике, као и индијске уметности скраја 19. и почетком 20. века. Писао је романе, приче, песме, плесне драме. Његове композиције су изабране за националне химне Индије и Бангладеша, а национална химна Шри Ланке надахнута је његовим радом. Године 1913. добио је Нобелову награду за књижевност, чиме је постао први неевропски књижевник коме је уручена ова престижна награда.

Рабиндранат Тагор посетио је Београд 14. новембра 1926. године. Допутовао је возом из Загреба и том приликом на Београдској железничкој станици, према писању ''Политике'' дочекао га је велики број Београђана. Песник се на станици кратко обратио окупљеним људима, добио букет цвећа и захвалио се на топлом дочеку. Тагор је у Београду тада одржао два предавања на којима се ''скупио цео град'', имао је ручак са ''Пен клубом'' у хотелу Српски краљ, а добио је на поклон и народну ношњу са Косова. У листу ''Време'' изашао је интервју који је са њим водио Станислав Винавер, а у ''Политици'' карикатура Тагора у разговору са Николом Пашићем, дугогодишњим премијером.

Вечерашња емисија ''Код два бела голуба'' говори о тој посети великог индијског песника српској престоници.

Аутор емисије: Алмира Котло.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара