Читај ми!

Мемоарски записи Димитрија Маринковића

У емисији ''Код два бела голуба'' вечерас ћемо поћи на једно путовање. Одредиште нам је Београд. Али, Београд половином 19. века. На ово путовање повешће нас Димитрије Маринковић, правник, министар и државни саветник, који је живео од 1835. до 1911. године.

Поред својих редовних јавних и државних послова он је током живота правио и мемоарске белешке. Те белешке су касније, након његове смрти, сабране у књигу и објављене у књизи под називом „Успомене и доживљаји Димитрија Маринковића". Говорићемо, дакле, о Димитрију Маринковићу, а прелистаћемо и књигу његових мемоарских записа.

У овој Маринковићевој књизи налазе се његова сећања на школске, гимназијске  дане проведене у Београду, описи тадашњих друштвених прилика, а посебну вредност овим записима дају описи обичаја и начина живота у Београду средином 19. века. Маринковић је оставио сведочанство и о томе како су половином 19. века европски обичаји и стил живота долазили у Србију, како су се ту мешали са уобичајеним животом у којем је најнаглашенији био оријентални стил.

Занимљиви су и вредни његови описи тадашње одеће, обуће, манира, градских улица, друштвених забава...Маринковић је, поред осталог, побројао и све врсте заната и описао тадашње занатлијске радње, што има не само књижевно-историјски, него и етнографски начај.
    
Аутор емисије: Војислав Карановић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара