Читај ми!

Баџа: Србија ће бити за столом при доношењу важних одлука о ВИ

Генерална скупштина УН усвојила је прву Глобалну резолуцију о вештачкој интелигенцији. Коспонзорисало ју је више од 120 земаља, међу којима је и Србија. Стефан Баџа, саветник у Влади Србије истиче да наша земља као председавајућа Глобалном партнерству за ВИ има прилику да поставља агенду организације, те да ће бити за столом при доношењу одлука о томе како регулисати ову област у неразвијенијим привредама.

Циљ Глобалне резолуције о вештачкој интелигенцији (ВИ) је да се заштите људска права, лични подаци, али и да се надгледа примена ВИ како би се спречили потенцијални ризици.

Стефан Баџа, саветник у Влади Србије, истиче да се значај Резолуције огледа најпре у томе што је то прва резолуција те врсте у УН.

Према његовим речима, значајно је и то што се консензусом дошло до те резолуције – преко 120 земаља се усагласило око текста Резолуције.

Србија је међу првим земљама које су ушле у фазу преговора и разговора за конспозорисање. Сама резолуција садржи неколико важних делова који објашњавају зашто је важно заштитити људе од злоупотреба вештачке интелигенције и развијати и употребљавати ВИ на начин који одговара људским правима и осталим резолуцијама УН“, објашњава Баџа.

Резолуцијом се, како каже, наглашава колико је важно правити међународни дијалог око регулатива ВИ, да је то технологија која ће се примењивати и у земљама у развоју.

Према речима Стефана Баџе, у документу се истиче важност улагања у науку, истраживање и образовање о овој области, а уочен је значај ове технологије као и то колико ће она утицати на цело друштво због чега је било битно да се нанивоу УН донесе та врста резолуције.

Технологија не познаје границе

Баџа подсећа да је Србија још прошле године усвојила етичке смернице за ВИ: Ми смо се држали тих принципа да се ВИ развија на етички и одговоран начин. Дали смо сугестије у вези са употребом вештачке интелигенције у образовању, као и то да је битно укључити што више земаља у развоју, у процес регулисања ове технологије.

Резолуција није обавезујућа, али је значајно што је постигнут политички консензус да се ове области регулише на одређен начин.

Технологија не познаје границе ако се развије у једној држави може да се злоупотреби у другој. Битно је да сада државе, чланице УН крену са сопственим регулативама, неке су већ то и урадиле, и да на тај начин заштите своје грађане од злоупотребе“, указао је Баџа.

Током наредне три године Србија ће председавати Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију, организацији која настоји да успостави стандарде и правила развоја ВИ.

То је велики успех за Владу и за све што смо радили још 2019. годинe кадa смо први пут усвојили стратегију за ВИ. То је велико признање јер су само 22 земље чланице и то су већином OECD државе попут САД, Канаде, Велике Британије, Француске и државе попут Индије и Бразила и ми смо великом већином гласова одабрани да председавамо. Имаћемо прилику да постављамо агенду у наредних неколико година саме организације која сада добија све већи значај, а моћи ћемо да будемо за столом кад се доносе одлуке о томе како регулисати ову област у неразвијенијим привредама“, истакао је Баџа и додао да ће Србија бити домаћини Министарске конференције у октобру.

Законски уредити област вештачке интелигенције

Србија тренутно ради на новој стратегији о ВИ.

„Имамо стратегију која важи до 2025. године, а због свих проблема смо одлучили да направимо нову стратегију која ће важити између 2024. и 2030. године. Очекујемо да то буде једна од првих стратегија коју нова влада ће усвојити и да ће бити формирана група која ће израдити законодавни оквир. Са етичким смерницама имамо неки оквир, али хоћемо да имамо предлог закона који ће бити готов до краја године. ЕУ је у завршеној фази усвајања своје регулативе која ће постепено кренути да се примењује. Интензивно разговарамо са њима о томе“, објашњава Баџа.

Најављено је да ће Србија у наредне две године уложити од 70 до 100 милиона евра у вештачку интелигенцију.

„Део средстава ће отићи на суперкомпјутер, а око 20 милиона евра на примену ВИ у јавном сектору у здравству, енергетици и транспорту, да просто грађани осете бенефите ове технологије у свакодневном животу“, прецизирао је Баџа.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво