Бајден потписао закон - кинеској компанији рок од девет месеци да прода Тик-ток

Председник САД Џозеф Бајден потписао је законске мере које приморавају кинеску Тик-ток компанију Бајт Денс да прода ту платформу друштвених медија или се суочи са националном забраном.

Од кинеске компаније у чијем је власништву Тик-ток платформа се захтева да прода платформу у року од девет месеци до годину дана, или се суочи са забраном у САД.

Из Тик-ток-а су већ најавили да ће се борити против ове мере.

"Овај неуставан закон је забрана Тик-ток-а и ми ћемо га оспорити на суду. Ова забрана би уништила седам милиона предузећа и ућуткала 170 милиона Американаца", саопштено је из кинеске компаније након Бајденовог потписивања.

Извршни директор Тик-ток-а Зи Чев рекао је да је то разочаравајући тренутком и поновио да ће га компанија оспорити.

Упркос Бајденовој званичној подршци закону о Тик-ток-у, његово штаб за реизбор наставиће у кампањи да користи платформу како би допрела до што већег броја бирача. Рок од девет месеци омогућава кинеској компанији да задржи власништво над Тик-ток-ом током новембарских избора.

Мера је донета као део пакета од четири закона који укључују и војну помоћ Украјини, Израелу, Тајвану и другим америчким партнерима у индо-пацифичком региону.

За законе је гласало 79 сенатора док је 18 било против.

"Годинама смо дозвољавали Комунистичкој партији Кине да контролише једну од најпопуларнијих апликација у Америци. Нови закон ће захтевати од кинеског власника да прода апликацију. Ово је добар потез за Америку", рекао је сенатор из редова Републиканаца Марк Рубио.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се