Читај ми!

Откривена биста академика Дејана Медаковића

У Дому Вукове задужбине откривена је биста академика Дејана Медаковића у част 100 година од рођења. Биста је дело вајара Томе Серафимовског, а постамент је поклонио Павле Медаковић, Дејанов син.

Дејан Медаковић је Вукову задужбину доживљавао као свој дом, кућу у којој станује језик, српска књижевност и култура. Био је један од оснивача Вукове задужбине и седамнаест година председник њене Скупштине.

„Дејан Медаковић својим беседама на скупштинама, својим радовима, уређивањем Данице, оснивањем огранака од којих је свакако најважнији онај у Бечу, чији је председник био господин Фишер, својим књигама "Срби у Бечу" и другде, он је мапирао тај простор, а Вуковска идеја му је била основна којом је те просторе на неки начин испуњавао“, рекао је проф. Бошко Сувајџић,председник Скупштине Вукове задужбине.

Карловачки ђак, Вуковац првог реда показао је оданост народу и култури, верујући да је познавање прошлости смерница за будућност. О томе је сведочио богатим научним и књижевним радом. Поводом обележавања века од његовог рођења, до сада је објављено 30 дела у 18 томова.

Један је од највећих личности наше укупне културе свих времена, а ове књиге које радимо су препуне лепоте казивања, што је важно препуне су знања и поука за нове генерације. Све оно што нас мучи и што се питамо откуда то нама данас овде можете пронаћи увек одговоре у делима Дејана Медаковића“, рекао је Зоран Колунџија,главни и одговорни уредник Издавачке куће "Прометеј".

Дејан Медаковић повезивао је институције и установе културе у градовима у којима је живео и радио. У част јубилеја прошле године су одржани скупови у Сремским Карловцима, Матици српској, Српској академији наука и уметности, на Вуковом сабору у Тршићу ... У плану је отварање легата у једном од простора Музеја града Београда.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво